Dnes je piatok 19.4.2024 - 11:19:11 9 užívateľov online - neprihlásený

Širockí sokolíci - 1 Šs, 2 Šs, 5 Šs

Širockí sokolíci - 1 Šs, 2Šs, 5 Šs

Pozdravujem všetkých na tomto portáli. Som rád, že aj obec Široké prispela niečim do veľkej numizmatickej rodiny. Vytvorenie prvej obecnej meny na Slovensku a s tým spojené aj vydanie zberateľských mincí našej meny sa už dobre udomácnilo v zberateľskom povedomí. Verím, že tento portál ešte viac zviditeľni regionálne, ale aj iné komplementárne meny z domova aj zo sveta. Všetko dobré priatelia.

Editováno: 26.5.2016 12:35
2 0

Pekne vítam na našej stránke priame zastúpenie obce Široké v osobe autora a tvorcu prvej obecnej meny na Slovensku, štatutára a starostu obce Ing. Stanislava Bartoša. Verím, že fanúšikovia a zberatelia Širockých sokolov uvítajú možnosť priameho kontaktu a možnosti komunikácie s pánom starostom.

1 0

Děkujeme obci Široké za partnerství na této stránce.
Vaši občané mohou také dění z numismatiky sledovat na facebookových stránkách CS-mince.eu https://www.facebook.com/csmince/ kde dáváme odkazky k nejzajímavějšímu dění zde.

2 0

Pekne vítam a teším sa na spoluprácu.

2 0

Širocký sokol, celá doterajšia razba sa bude dražiť v Prahe.
Obrovský úspech nielen pre celú rodinu sokolov, ale aj pre samotnú obec Široké. Máme veľkú radosť z toho, že sa sokolíci dostali do stovežatej a do tak sledovanej a hlavne prestížnej aukcie. Teraz už treba iba veriť, že tento “kŕdeľ odletí” do tej správnej zbierky.

Editováno: 14.10.2016 09:54
2 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5627

Áno, rozhodne je to nebývalý úspech a nie len pre autora myšlienky a všetkých ktorí sa o existenciu sokolov zaslúžili, ale myslím aj pre zberateľskú verejnosť a všetkých čo ich takéto pozitívne zviditeľnenie slovenskej numizmatiky poteší.

2 0

Nové použitie Šs

Od dnes 19.10.2016 sa dá širockým sokolom platiť aj v supermarkete COOP Jednota, s.d. prevádzka Široké. Pribudla tak ôsma prevádzka v obci, kde akceptujú sokola a ide o prvú prevádzku zo skupiny tzv. obchodných reťazcov. Onedlho pravdepodobne pribudne ďalšia prevádzka charakteru obchodného reťazca, no predbiehal by som, zmluva ešte nieje uzavretá.
Prehľad použitia Šs v Širokom:
Supermarket – Ing. František Marinica – FEMAX
Supermarket COOP Jednota, s.d.
Kaderníctvo Ivana Smolková
Kaderníctvo Danka Pavelová
Kozmetika Natália
Pedikérsky salón MARIKA
BauShop – Ing. Vladimír Širocký – Stavebniny
Kostol sv. Mikuláša – milodar do zvončeka

Editováno: 19.10.2016 12:33
1 0

Re: Nové použitie Šs
Odpoveď na príspevok č. 5898

Ja tiež akceptujem pri numizmatických obchodoch Širockých sokolov. V kurze 1 Šs = 1 EUR. Napísal som to v jednom fóre pred niekoľkými rokmi a stále to platí. Ale len pri priamych obchodoch, lebo napríklad v internet bankingu túto menu zatiaľ nie je možné zvoliť a na pošte, či v banke Širockých sokolov zatiaľ tiež neberú.
Môžte ma na ten zoznam kľudne dopísať napríklad ako:

Prehľad použitia Šs:
Zberateľ Karel – pri numizmatických obchodoch akceptuje Širockých sokolov kdekoľvek na svete

Verím, že by som v tom zozname dlho nezostal sám. Možno už dnes by sa prihlásili ďalší. Nechcem tu z toho robiť nábor, alebo divadlo. Už som mal snahu na jednom webe vytvoriť akúsi vnútornú menu, ale stroskotalo to na veciach, ktoré sem nepatria. Myslím, že Širocký sokol by sa napríklad na základe dobrovoľnosti na www.cs-mince.eu ujal. Keď tu máme obec Širocké so Širockým sokolom kde platí aj EUR, prečo tu nemôžeme mať web so Širockým sokolom kde platí aj EUR ? Podľa mňa stačí urobiť referendum medzi zberateľmi, či to chcú, alebo nie. Ak nie, nič sa nedeje. Ak áno, dá sa to do pravidiel webu a mena sa bude akceptovať. A život pôjde ďalej. Pri priamych obchodoch sa aktéri obchodu dohodnú v akej mene budú obchodovať.

Uvediem príklady:

  • Budem kupovať dukát za 415 EUR. Dohodneme sa, že dám 410 EUR + 5× 1Šs
  • Budem kupovať dukát za 415 EUR poštou. Dohodneme sa, že pošlem 415 EUR internet bankingom + 3× 1Šs poštovné osobne o mesiac na burze v TN
  • Budem kupovať dukát za 415 EUR. Dohodneme sa, že dám 300 EUR + 2× 50Šs + 1× 10Šs + 5× 1Šs (to bude platiť ak budú aj ďalšie nominály)

Tí, čo ma poznajú vedia, že si nerobím srandu. I keď to celé vyzerá na prvý pohľad uletené.
Opýtam sa takto:
Ktorý web má vlastnú menu ?

Čo na to celé poviete v prvom rade Vy, pán starosta ? … a čo páni majitelia, admini, moderátori a páni zberatelia … ?

2 0

No, na prvé prečítanie to príde trochu “uletené”, ako píšeš, ale zas na druhej strane, numizmatický – zberateľský web má svoju vlastnú menu, no to by bolo aj na Guinessa :-)
Pri druhom pohľade však je možno zopár technických obtiaží. Ja osobne by som napríklad vôbec nemal problém prijať platbu, aj celú, v Širockých sokoloch. Ale ja občas do obce mám cestu a mohol by som si ich na OÚ bez problémov vymeniť. No nie každý tú možnosť má. No a za druhé, priveľký odliv Šs z obce by mal za následok, že by obecná mena nemohla plniť svoj základný účel, teda úlohu obecného obeživa.
Ale to len tak nahlas dumám, osobne by som bol iste za. Ale budem naozaj zvedavý na vyjadrenia iných členov, VIP partnerov a samozrejme pána starostu obce. Každopádne netradičná myšlienka, ako sme už u Teba zvyknutí :-)

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5922

Pointa je v rozmachu Šs medzi zberateľmi, reklama obce, prestíž webu …

0 0

Re: Re: Nové použitie Šs
Odpoveď na príspevok č. 5921

vytvoriť tu vlastnú menu by bol zaiste zaujímavý počin, len je otázne koľko ľudí by sa na to dalo a hlavne akceptovalo platidlo. výmenný pomer tiež nie je sranda a zrovna, Karel, tvoja predstava sa mi páči ako predávajúcemu, /1:1, predám ti dukát za 415 a ty mi dáš 4× 100Sš a 15 ti odpustím :D/

  • ale vážne: možno by nebolo zle začať tvojou súkromnou razbou alebo niečím podobným – averz logo a nominál a na reverz rôzne motívy

PS: treba vytvoriť blog a tam to skúsiť prebrať

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re: Re: Nové použitie Šs
Odpoveď na príspevok č. 5926

slamec, už som toho razil dosť … vsadil som na overenú lokálnu menu …

1 0

Re: Re: Re: Re: Nové použitie Šs
Odpoveď na príspevok č. 5927

tak to s majiteľom webu preberieme, podporíme, potlačíme

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 5923

Áno, veď to som podporil, páči sa mi to, ale má to zopár úskalí a vyžaduje iste dôkladnejšiu diskusiu. Nakoniec, niektorí členovia sa k Širockým sokolom zaiste prostredníctvom stránky dostanú cez pripravovanú súťaž :-)
No ale ešte k veci. Platba a prijatie platby by muselo byť rozhodne voliteľné a dobrovoľné, to je myslím logické. No a za ďaľšie, nechcem byť prorokom, ale ľahko sa môže stať, že kurz jedna k jednej sa môže dosť vychýliť v súvislosti s umiestnením Širockých sokolov do aukcie M&Ch, kedy sa o jeho existencii dozvedia doslova všade a môže sa stať, že sa začnú vnímať ešte výraznejšie zberateľsky. Dupľovane staršie emisie (2010 a 2014), ktoré sa dnes už prakticky nemajú kde zohnať. No, nejaké úskalia to má :-)

Editováno: 19.10.2016 20:02
0 0

Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 5929

dobrovoľné … o tom som tam písal
zavedie sa kurzový lístok …

0 0

Celkom zaujímavý nápad! Mne by sa to určite páčilo…

1 0

Re: Re: Nové použitie Šs
Odpoveď na príspevok č. 5921

Bolo by zaujímavé a možno aj historický prelomové, ak by web mal svoju vlastnú menu. Použiť na to širockého sokola by síce bola veľká pocta, no zároveň by naša mena stratila “štatút” obecnej meny. Obec ako emitent tomu však nemôže zabrániť, podobne ako jednotlivé štáty nevedia zbrániť tomu, aby sa ich menou obchodovalo aj mimo ich územia, a väčšinou sú naopak radi. Preto túto tému nechávam na rozhodnutie každého predávajúceho a kupujúceho akým spôsobom sa vyrovnajú pri obchode svojho numizmatického materiálu.

0 0

Re: Re: Re: Nové použitie Šs
Odpoveď na príspevok č. 5939

Ďakujem za odpoveď.

0 0

Ktorý web má vlastnú menu ?

Tri dni tu visí moja výzva, aby ste sa vyjadrili k zavedeniu Širockého sokola, ako meny na tomto webe v zmysle príspevku č.5921. Keďže sa nevyjadrili ani všetci admini, moderátori ani jeden VIP partner a celkového počtu 147 registrovaných užívateľov sa vyjadrili len štyria, považujem túto moju výzvu a celú iniciatívu za nezaujímavú a bezpredmetnú.
Nebudem sa tým viac zaoberať.
Za vyjadrenie, podporu, pripomienky, návrhy a stanoviská ďakujem pánom zberateľom – Korlen, slamec, majo2291 a Obec Široké.
Ďakujem.

0 0

Re: Ktorý web má vlastnú menu ?
Odpoveď na príspevok č. 6018

Karle, nemyslím že je to nezáujem. Je to náročná téma, ak si predstavíme reálnu prax, a má mnoho úskalí (ako som už písal vyššie). Ja za seba môžem zodpovedne prehlásiť, že prijmem kedykoľvek platbu v Širockých sokoloch a v akejkoľvek výške. Ja ale mám občasnú možnosť si ich na OÚ v Širokom vymeniť, či za ne v obci nakúpiť.
Ďaľší moment je ten, že sa môže stať, ako som písal tiež vyššie, že po nepochybnom úspechu Šs – ich umiestnenie do renomovanej aukcie M&Ch, sa ich hodnota z výmennej, posunie ešte viac k zberateľskej. To je dnes ťažko odhanúť, ale rozhodne sa o Šs dozvie množstvo ľudí ktorí o tejto obecnej mene doteraz netušili. Ty sa pamätáš na vývoj, keď sme urobili (myslím že sme to dokonca organizovali spolu) na inej numizmatickej stránke súťaž o Širocké sokoly? Súťaž bežala, ak sa dobre pamätám, od piatku do nedele. V pondelok dopoludnia boli vykúpené všetky Širocké sokoly v obci, ako na OÚ, tak aj tie v obehu, od zmluvných partnerov. Následkom bola vynútená a neplánovaná razba sokolov v roku 2014, pretože v obci nezostalo dostatočné množstvo miestnej meny. Toto nie je ľahká téma.
Iste, rozumiem, vlastná mena webu, image, prestíž, jedinečnosť… ale tu treba viac krát merať, až potom rezať. Ale samozrejme, by som tiež privítal širšiu diskusiu.

Editováno: 22.10.2016 20:33
0 0

Re: Ktorý web má vlastnú menu ?
Odpoveď na príspevok č. 6018

Karel, vidieť na tebe, že nechceš byť rádový a chceš urobiť dieru do sveta. Rád ti s tým pomôžem, či už nápadom, technicky alebo finančne. Držím palce a kľudne napíš.

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re: Ktorý web má vlastnú menu ?
Odpoveď na príspevok č. 6021

Ano, ako si napísal:
Ale samozrejme, by som tiež privítal širšiu diskusiu.
Lepšie je keď mi 20 ľudí napíše, že je to blbosť, ako keď to dopadne ta, ako to dopadlo. Ale radšej nerobiť nič, je aj v tomto prípade asi lepšie.
Nič sa nestalo, život ide ďalej … :-)

0 0

Re: Re: Ktorý web má vlastnú menu ?
Odpoveď na príspevok č. 6024

Vďaka slamec, ale ako som už napísal -
Nebudem sa tým viac zaoberať.

0 0

Keď sa malo ľudí vyjadruje.napisem svoj názor.ja osobne by som platbu v sokoloch neprijal.je to obecna mena obce siroke.sam vlastnim sirocke sokoly ale mam ich ako zberatel a nemienim ich používať na realizovanie platieb podobna tema už bola na inej stránke kde som taktiež vyjadril svoj negatívny názor na platbu inú ako v eurach

0 0

Tak ako som písal pri 100 zlatých Širockých sokoloch, predtým ako sa začne raziť minca, prechádza jej zrod viacerými etapami. Jednou z nich je aj sadrový model, na ktorom sa " ladia " detaily. Na priloženej snímke sadrový model 5 Šs. Má priemer 21,5 cm a hrúbku 2 cm. Foto vystihuje aj to, k akému zmenšeniu následne dochádza, keď je na porovnanie priložený aj výsledný produkt.
Pre zaujímavosť.
Naša obec od roku 2010 vydala Širocké sokoly v nominálnej hodnote 21 750 Šs ( vrátane Ag a Au ). V zásobách máme nominálnu hodnotu 6 253 Šs, čo teda znamená, že v obehu je 15 497 Šs., aj keď toto konštatovanie vzhľadom na zbierky, a nikdy nepoužiteľné platidlá z drahých kovov je trocha humorné. Platné VZN o našej mene nám dovoľuje emisiu Šs v hodnote neporušujúcej ani jeden z nasledujúcich dvoch parametrov:

  1. Krytie jedného Šs majetkom obce nesmie klesnúť pod 150 €,
  2. Nominálna hodnota Šs nesmie prekročiť objem 3 % ročných vlastných príjmov.

Aby sme neporušili ustanovenia nášho VZN môžeme ešte emitovať nové Širocké sokoly v nominálnej hodnote 9 683 €

Editováno: 28.10.2016 13:34
1 0

Ja som az dnes narazil na tuto diskusiu, karel uz tradicne zaujimavy napad, ja osobne by som nemal problem sokolov akceptovat ale len do urcitej hranice, povedzme 50 sokolov. Ale vyzadovalo by si to naozaj zodpovednu a komplexnu pripravu pretavenia tejto myslienky do reality, tak aby sa mena stala oficialnou menou webu.

0 0

Pozdravujem Vás všetkých.
Po dlhšej dobe sa opäť dostane do éteru správa o širockých sokoloch. Už dnes ( sobota 6.1.) v televíznych novinách TV JOJ so začiatkom o 19,30 hod. bude reportáž o skolíkoch, no tentoraz viac zameraná na numizmatický život sokolov ako na ich prioritnú funkciu – obecného platidla. Táto reportáž pôjde niekde okolo 20-tej hodiny. Môže sa však stať, že sa udeje niečo vážne čo dostane prednosť vo vysielaní, Potom by sokolíci išli zajtra, resp. neskôr. Aj keď priestor na reportáž je dlhší ako obvyklých 80 resp. 100 sekúnd, pre túto tému je to veeeľmi málo a bude to ako z rýchlika :-) . No uvidíme.

1 0

https://youtu.be/nd340A-k1a4
Editováno: 9.4.2018 14:01
1 0

Širocký sokol na RTVS

Dostal som nasledovnú informáciu

V stredu 21.11. bude štáb košického štúdia RTVS natáčať v Širokom publicisticku reláciu v rozsahu okolo 4 – 5 min. o prvej obecnej mene na Slovensku. Širocky sokol sa teda v krátkom čase opäť objaví na televíznej obrazovke. Vysielane to bude na STV 2 v rámci relácie Ahoj Slovensko, no zatiaľ nevedno kedy.

0 0

Čerstvé správy z partnerskej obce Široké, uvádzam v plnom znení bez titulkov :-)

Takže RTVS dnes natočila publicistickú reláciu o širockom sokolovi. Vysielané to bude v rozsahu cca 4 min. a to v relácii Ahoj Slovensko na STV 2 v stredu 28.11.2018 po 17,45 hod.

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 713 )

Partneri

Reklama