Dnes je sobota 27.7.2024 - 11:29:09 18 užívateľov online - neprihlásený

10 a 20 koruny FJ I. - aktuálny stav a predpoklady vývoja

Tento blog zakladám na základe viacerých otázok, zväčša začínajúcich (ale nie len), zberateľov i pre veľmi zaujímavú situáciu, podľa mňa, okolo týchto krásnych mincí. 10 koruny FJ I. sa tešia dlhodobo mimoriadnej obľube medzi zberateľmi, jednak pre svoje čaro, cenovú dostupnosť, ako aj donedávna ich dostupnosť na trhu. Na túto tému sme viedli diskusie často krát už v minulosti na iných portáloch a názory sa rôznili. Veľká časť zberateľov bola názoru, že 10 korún FJ I. je na trhu také množstvo, že s výnimkou tzv. nedostupných ročníkov (1895 KB a 1915 KB) a vzácnejších (1896, 1913 a 1914 všetky KB, prípadne ešte jubilejnej 1908) sa nemá cenu nijako vzrušovať a tieto mince sú odsúdené na kopírovanie trhovej ceny zlata plus nejaké tie % podľa stavu. Druhá skupina, ku ktorej som patril aj ja, mala skôr názor, že tieto mince sa postupne vytrácajú z trhu a stále väčší problém je získať ich v nadštandartnej kvalite, čo bude mať za následok tlak na tieto mince z pohľadu dostupnosti a následne logicky aj ceny. Iste si všetci pamätáte, že pred nie tak dlhým časom ste si otvorili napríklad české Aukro a mohli ste medz 10 korunami vyberať do bezvedomia. Dnes tam je zopár kúskov zväčša najbežnejších ročníkov a v smutných stavoch. Mám osobnú skúsenosť pri uzatváraní sady, že niektoré ročníky v naozaj slušných stavoch si vyžadujú už značnú trpezlivosť, diplomaticky povedané. Ďaľším aspektom hodným zreteľa je objektívny fakt, že v poslednom období niektoré 10 koruny (aj 20 koruny, ktorých sa to rovnako týka, len nechcem priveľmi skomplikovať tému) v stavoch aUNC doslova trhali cenové rekordy a dosiahli aj dvojnásobnú cenu oproti najvyššej katalógovej cene. Takýchto znakov smeru vývoja je viacero. Všimol som si napríklad, že v nastávajúcej aukcii M&Ch, dokonca ani eLive aukcii nie je jediná 10 koruna. Neviem a reálne dôvody môžu byť aj inde, ale zatiaľ sa osobne domnievam, že sa do tejto aukcie nepodarilo zabezpečiť tieto mince v dostatočnom rozsahu a najmä kvalite tak, ako si aukcia tejto úrovne žiada.
Ak vezmeme do úvahy, že 10 a 20 koruny sú všeobecne veľmi rozšírene zbierané, že za obdobie od ich vzniku, teda 124 až 101 rokov sa ich nespočetné množstvo zničilo, že sa dá len odhadovať osud ďaľšieho veľkého množstva týchto mincí cez obe svetové vojny, ďalej, že sa pôvodne jednalo o celkom bežné obeživo a tak sa aj používalo, mincí v ešte zbierkových stavoch sa dochoval len zlomok. Pamätníci a lepšie informovaní vedia, že napríklad v deväťdesiatych rokoch chodili do Viedne nakupovať 10 koruny rumunskí obchodníci doslova na kýble a ich koniec sa dá len domnievať, že v tom čase sa z rovanakých zdrojov zháňal nedostatkový materiál do zlatníckych dielní..
Ja vidím ďaľšiu súvislosť aj v tom, že po páde investičného zlata v pokrízovom období, sa mnohí investori a v niekoľkých vlnách, rozhodli pre predsa istejšiu pôdu – numizmatiku, kde napríklad pri 10 a 20 korunách FJ I. je podobné riziko zminimalizované na celkom inú úroveň. Títo “investiční zberatelia” (tento názov sa celkom ujal) často nemajú finančné obmedzenia a nekupujú jednu – dve mince zo sady, ale hneď celú sadu, alebo sady a tieto sa na dlhú dobu skryjú v ich trezoroch, teda sa z trhu stratia. A kupujú bez ohľadu na ročníky a niekedy aj stav, ak nemajú dobrých poradcov, takže popri vzácnejších ročníkoch o ktorých som písal vyššie, sa na dlhú dobu odporúčajú aj perspektívne ročníky (podľa mňa všetky KB do roku 1903 plus 1912 a rakúske 1896 a 1909 Schwartz) a aj celkom “bežné” ročníky (1903 KB – 1911 KB a rakúske, podľa mňa, mimo 1896 a 1909 Schwartz). Pozornejší zberatelia si tento trend samozrejme všimli a tiež tieto mince držia v predpoklade tlaku na cenu a nevracajú ich na trh.
Suma sumárum, bude rozhodne zaujímavé túto situáciu a vývoj sledovať. Pôvodne som chcel napísať len krátku úvahu a úvod blogu, ale trochu to ušlo, aj keď som sa usiloval byť stručný, ale táto téma je tak široká, že by sa dalo písať ešte dlho. Chcem ešte povedať, že vyššie napísané sú moje osobné postrehy a nijako ich nikomu nevnucujem. Je ľahko možné, že mnohí budú mať iné skúsenosti a názory na stav a prognózy. Ale práve preto, že je to veľmi vďačná, a aktuálne aj populárna, téma som založil tento blog a verím, že sa vyjadríte viacerí.

Komentáře

Táto téma sa riešila už mnoho krát na rôznych fórach a v rôznych konšteláciách a jednoznačné resumé z toho nikdy nevzniklo. Sám som túto záležitosť konzultoval s niektorými numizmatickými autoritami a snažil som sa aj z iných zdrojov dopátrať skutočnosti. Na základe týchto poznatkov sa osobne domnievam, že 20 koruna 1914 so znakom Bosny je tak, ako je zväčša katalogizovaná, novorazba z roku 1946. Je zbytočné znovu opakovať všetky argumenty pre a proti, kto chce si ich nájde a výskedok by bol i tak obdobný ako vždy.

Editováno: 29.4.2016 22:06
0 0

A este jednu otazku mam co si myslite o pripravovanej emisii 20k 1918 ktoru bude razit Mk. ?

0 0

Dnes prebehli dva obchody s 10 korunami FJ I. kde som mohol zdokumentovať stav a môžem uviesť cenu. Obchody nijako cenou ani kvalitou výnimočné, ale mnohí možno uvítajú takéto reálne info pre lepšiu vlastnú orientáciu.
Prvá minca je dnes stále menej sa vyskytujúci ročník 1899. Zberateľ hľadal priamo tento ročník uhorskej 10 korony a nemal špeciálne požiadavky na kvalitu. Takže zobchodovaná minca na foto je v stave na trhu sa vyskytujúcom najbežnejšie. Cena bola 138 eur.
Druhá 10 korona je vzácnejší ročník 1896 a stav podstatne lepší, až na hranku na dvanástej hodine, kde by sa mohli viesť polemiky o tom, či je to pôvodný razobný defekt, alebo neskoršie poškodenie. Cena bola, pre kupujúceho myslím celkom prívetivá, 265 eur.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 1855

Juraj napsal:

A este jednu otazku mam co si myslite o pripravovanej emisii 20k 1918 ktoru bude razit Mk. ?

20 koronu 1918 razila už v roku 2010 budapeštianska mincovňa ako novorazbu vraj pri zapožičaní pôvodného náradia z budapeštianskeho Národného múzea. Zaujímavosťou je, že táto razba prebehla bez akéhokoľvek označenia novorazby a teda sa od unikátu uloženého v Munzkabinete vo Viedni ničím neodlišovala, najmä pre menej skúsených zberateľov, či investičných zberateľov. A nakoľko sa následne aj skutočne zaznamenali pokusy túto novorazbu vydávať za originál, maďarský parlament, myslím v roku 2012 či 2013 prijal nariadenie o zreteľnom označovaní budúcich novorazieb tak, aby nemohlo prísť k zámene či manipulácii. Táto novorazba sa aktuálne na rôznych portáloch predala (a aj ponúka) v cenách až 5000 dolárov. Myslím, že je aktuálne aj v ponuke Nudelmana, pokúsim sa nájsť.
Razba MK zas bude symbolická tým, že v nej vznikla aj pôvodná razba. Bude to málopočetná razba a ako ju príjme zberateľská verejnosť dnes ešte ťažko povedať, bude to asi veľmi individuálne a asi najdôležitejšia bude kvalita razby. Osobne som, ako k jednej z mála nových razieb, tejto naklonený a budem sa usilovať ju získať tak, ako som zaradil do zbierky napríklad budapeštianske novorazby uhorských 10 korún 1895 a 1915. Nemusí byť každý fanúšikom takéhoto riešenia, ale osobne sa vlastníctvu týchto mincí teším a uprednostňujem ho pred prázdnymi výrezmi v etui, vyrobeniu etui iba s 22 výrezmi, alebo inou, menej kvalitnou náhradou. Dobre si uvedomujem, že nikdy vlastniť originál 10 korony 1895 alebo 1915 nebudem, aj keby som tie peniaze zdedil od nejakého “strýka z Ameriky”, pretože by som nemal zas odvahu. To absolútne platí aj o 20 korone 1918. Je to ale skutočne čiste individuálne rozhodovanie každého zberateľa, či túto novorazbu bude chcieť vo svojej zbierke mať, alebo nie.
Tak u Nudelmana je v ponuke :
http://coin.numismatica.hu/…veret-detail

Editováno: 9.5.2016 18:41
0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 2147

“20 koronu 1918 razila už v roku 2010 budapeštianska mincovňa ako novorazbu vraj pri zapožičaní pôvodného náradia z budapeštianskeho Národného múzea. Zaujímavosťou je, že táto razba prebehla bez akéhokoľvek označenia novorazby a teda sa od unikátu uloženého v Munzkabinete vo Viedni ničím neodlišovala, najmä pre menej skúsených zberateľov, či investičných zberateľov. A nakoľko sa následne aj skutočne zaznamenali pokusy túto novorazbu vydávať za originál…”

Vlastním túto novoražbu, je skutočne krásna a kvalitná ..... označená je na hrane (hrana po maďarsky perem) , je to uvedené aj v prislúchajúcom certifikáte. P

PS: vďaka za užitočný a zaujímavý blog, ktorý doteraz absentoval na webe v takejto kvalite, a to sa týka aj prehladov korunovej meny FJI – je to super!!! Vďaka páni

0 0

Dnes prebehol obchod s uhorskou 10 koronou 1901. Tento ročník je už tiež, podľa mojich skúseností, menej sa vyskytujúci a tí, ktorí ho konkrétne zháňali by mi asi dali za pravdu. Cena bola 150 eur.

0 0

tiež doplním obchod

  • 10K 1909 Schw.
  • cena 145€
  • stav 0/0– ( s prižmúreným okom – kedže sa jednalo o bežné platidlo)

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Dobrá kúpa, 1909 Schwartz je veľmi perspektívny ročník rakúskej 10 koruny. A fotečka by nebola? Pre ilustráciu a poučenie?

0 0

cena bol tiež priateľská ;)

a má excentrickú hranu

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 2151

pedrokomora napsal:

“20 koronu 1918 razila už v roku 2010 budapeštianska mincovňa ako novorazbu vraj pri zapožičaní pôvodného náradia z budapeštianskeho Národného múzea. Zaujímavosťou je, že táto razba prebehla bez akéhokoľvek označenia novorazby a teda sa od unikátu uloženého v Munzkabinete vo Viedni ničím neodlišovala, najmä pre menej skúsených zberateľov, či investičných zberateľov. A nakoľko sa následne aj skutočne zaznamenali pokusy túto novorazbu vydávať za originál…”

Vlastním túto novoražbu, je skutočne krásna a kvalitná ..... označená je na hrane (hrana po maďarsky perem) , je to uvedené aj v prislúchajúcom certifikáte. P

PS: vďaka za užitočný a zaujímavý blog, ktorý doteraz absentoval na webe v takejto kvalite, a to sa týka aj prehladov korunovej meny FJI – je to super!!! Vďaka páni

My ďakujeme pedro. dobre padne uznanie, poteší a motivuje ak vidíme, že naša práca nachádza odozvu, niekomu pomáha a nachádza informácie a texty ktoré mu chýbali. Môžem Vás ubezpečiť, že našou snahou je a bude, web po každej stránke rozvíjať tak, aby si každý našiel čo ho zaujíma.

0 0

viacerí tu sme radi,ze tu tento blog,je.niekto si ho pozrie a precita zo zaujimavosti,iny sa pripravuju na zacatie zbierania 10 korunáčok a iny chcu zase vediet kam speje trh.

0 0

  • ceny sa mám pohli smerom hore o necelých 10%
  • ďakujeme brexitu
  • tí, čo nemajú nadávajú a tí, čo majú sa tešia

osobne si myslím, že celkový vývoj hodnoty bude ako pri všetkých starších razbách – hodnota bude len stúpať a kvalita jednotlivých mincí v zbierkach bude klesať a to všetko z nedostatku mincí na trhu, čo sa už začína prejavovať pre veľký záujem, obľúbenosť a zatiaľ aj cenovú dostupnosť

Editováno: 26.6.2016 12:16

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Takýto scenár sa dal očakávať a očakával. Brexit, resp. nárazový skok ceny zlata, samozrejme, postrčil nahor aj ceny 10 korún. Ale tento vývoj by šiel týmto smerom i tak, len nie tak skokom. Inak súhlasím s vyššie napísaným, cena 10 (a aj 20) korún bude len stúpať a bude tiež stále väčší problém získavať do zbierok stavy EF až aUNC, čo je najmarkatnejšie pri vzácnejších ročníkoch 1896, 1913 a 1914, ktoré doslova miznú z trhu a ak sa ukážu, zriedka v špičkových stavoch. Ale nie je jednoduché vyzháňať a navyše v dobrých stavoch aj niektoré ďaľšie nedostatkovejšie, donedávna bežnejšie, ročníky, ako napríklad 1899 až 1903.

Editováno: 26.6.2016 14:50
0 0

mam otazku.neviem,mozno sa uz o tom tu pisalo a asi mi to uniklo: kedze sa vacsinou zbieraju po 22 ks podla rocnikov,alebo sa doplnaju este replikami,1895,1915­.preco sa k tomu nerata aj jubilejna 1908,ktora bola razena pre cele rakusko-uhorsko?potom by sa podla mna mali zbierat 22+ jubilejna nie? ano cital som ze jubilejna je povazovana za rakusku razbu,ale bola urcena pre vsetkych.nie?

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3047

Po 22 ks sa zbiera KB. Jubilejná nie je KB.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3047

jubilejná je bez značky mincovne – preto je považovaná za rakúsku razbu

uhorské /kremnické/ majú “KB” – je ich celkom 24, no ´95 a ´15 sa zvyčajne nezbierajú, ale dajú sa nahradiť replikami a potom je to ucelené

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

10 koruny FJ I. sa zbierajú ako uhorské (24 ks, resp. 22 + 2 tzv. nedostupné) a rakúske. Jubilejná razba 1908 pri príležitosti 60 rokov nástupu FJ na trón sa považuje za rakúsku razbu, má rakúske znaky a bola razená vo Viedni. Teda sa obvykle zaraďuje do zbierky rakúskych 10 korún. Je asi treba si uvedomiť, že aj uhorské razby boli platné na celom území R-U monarchie. Teda nie platnosť, ale razba – mincovňa sú pre zaradenie podstatné.
Ja mám vyzbierané dve sady uhorských 10 korún a miesto prázdnych výrezov pri nedostupných ročníkoch 1895 a 1915, som uprednostnil náhradu vo forme novorazieb maďarskej mincovne, čo pre mňa osobne, nikoho nepresviedčam, je razba najbližšia možná k pôvodnej.
Rovnako mám vyzbierané aj rakúske 10 koruny, samozrejme bez vzácnych škúšok 1892 a 1893 a do tejto zbierky som zaradil aj jubilejnú 10 korunu 1908. Podobne ako pri 20 korunách, kde som jubilejnú 20 korunu tak isto zaradil k rakúskym razbám.

0 0

a kolko je rakuskych 10 korun?mam na mysli rocniky.dakujem­.kedze uz vieme,ze uhorske razby sa zbieraju ako 22ks + tzv nedostupne,ako je to s rakuskou razbou?

0 0

Rakúske 10 koruny FJ I. (b.z. – bez značky, mincovňa Viedeň)
1892 – skúška (veľmi vzácne)
1893 – skúška (veľmi vzácne)
1896 – 0,21
1897 – 1,80
1905 – 1,93
1906 – 1,08
1909 – 2,31 (Marschall)
1909 – 0,19 (Schwartz)
1910 – 1,00
1911 – 1,28
Ročník 1912 sa razí ako novorazba investičného zlata.
Tu platí obdobne ako pri razbách tejto mince KB, je múdre vyhľadávať najlepšie stavy. Za veľmi perspektívne pokladám ročník 1896 a 1909 Schwartz.

Editováno: 6.7.2016 17:44
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3057

Korlen napsal:

Rakúske 10 koruny FJ I. (b.z. – bez značky, mincovňa Viedeň)
1892 – skúška (veľmi vzácne)
1893 – skúška (veľmi vzácne)
1896 – 0,21
1897 – 1,80
1905 – 1,93
1906 – 1,08
1909 – 2,31 (Marschall)
1909 – 0,19 (Schwartz)
1910 – 1,00
1911 – 1,28
Ročník 1912 sa razí ako novorazba investičného zlata.
Tu platí obdobne ako pri razbách tejto mince KB, je múdre vyhľadávať najlepšie stavy. Za veľmi perspektívne pokladám ročník 1896 a 1909 Schwartz.
a aky je rozdiel medzi rocnikom 1909 schwarz a 1909 marschall?je mozne dat foto?

0 0

Tieto dve 10 koruny sú ľahko rozpoznateľné, typ Schwartz má pod bustou panovníka signum St. Schwartz (ako na foto nižšie). Hovorí sa im aj “malá” a “veľká” hlava.

0 0

takze vlastne vsetky maju signum schwarz? kedze na foto je rocnik 1911,okrem rocnika 1909 typu marshall

Editováno: 6.7.2016 18:44
0 0

To je len ilustrácia, od roku 1909 kedy sa modifikoval vzhľad averzu mince podľa autora, sa razili už len 10 koruny vzor Schwartz. Dôležité je to signum čo vidíš pod bustou panovníka. Rozlišovať to potrebuješ iba pri ročníku 1909, kedy boli razená dva už spomenuté typy, teda Marschall a Schwartz. Ostatné ročníky nemajú variantu.

0 0

Aby si to mal úplne jasné, na prvej foto je 10 koruna 1909 Marschall a dve ďaľšie foto je 10 koruna 1909 Schwartz.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3060

Korlen napsal:

Tieto dve 10 koruny sú ľahko rozpoznateľné, typ Schwartz má pod bustou panovníka signum St. Schwartz (ako na foto nižšie). Hovorí sa im aj “malá” a “veľká” hlava.

… ešte pomôcka:

M = mala hlava = Marschall

Schwarz je to druhé :D

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3057

netreba zabudnúť aj na jubilejnú

takže je ich 8+1
/ ak nerátame ‘92+’93 /

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Perfektní blog; děkuju za něj. Na základě informací tady uvedených jsem se po půl roce rozhoupal k sestavování sbírky FJ1 deseti korun.

0 0

Veľmi dobrý nápad a úprimne sa teším, ak Vám tento blog k tomuto rozhodnutiu pomohol. Doporučil by som Vám sústrediť sa na najvyššiu možnú kvalitu a usilujte sa získať v prvom rade vzácnejšie ročníky. Vysoká kvalita a vzácnejšie ročníky sa budú zháňať stále zložitejšie, ale neskôr budete rád za takýto postup.

0 0

Koho to zaujíma, práve prebieha pomerne zaujímavá diskusia na tému 10 korún FJ I. na http://www.mince-dukaty.com/…e-forum.html

0 0

Takto to vyzerá ako základný komplet aj s novorazbami.

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 729 )

Partneri

Reklama