Dnes je sobota 26.10.2024 - 13:59:12 17 užívateľov online - neprihlásený

10 a 20 koruny FJ I. - aktuálny stav a predpoklady vývoja

Tento blog zakladám na základe viacerých otázok, zväčša začínajúcich (ale nie len), zberateľov i pre veľmi zaujímavú situáciu, podľa mňa, okolo týchto krásnych mincí. 10 koruny FJ I. sa tešia dlhodobo mimoriadnej obľube medzi zberateľmi, jednak pre svoje čaro, cenovú dostupnosť, ako aj donedávna ich dostupnosť na trhu. Na túto tému sme viedli diskusie často krát už v minulosti na iných portáloch a názory sa rôznili. Veľká časť zberateľov bola názoru, že 10 korún FJ I. je na trhu také množstvo, že s výnimkou tzv. nedostupných ročníkov (1895 KB a 1915 KB) a vzácnejších (1896, 1913 a 1914 všetky KB, prípadne ešte jubilejnej 1908) sa nemá cenu nijako vzrušovať a tieto mince sú odsúdené na kopírovanie trhovej ceny zlata plus nejaké tie % podľa stavu. Druhá skupina, ku ktorej som patril aj ja, mala skôr názor, že tieto mince sa postupne vytrácajú z trhu a stále väčší problém je získať ich v nadštandartnej kvalite, čo bude mať za následok tlak na tieto mince z pohľadu dostupnosti a následne logicky aj ceny. Iste si všetci pamätáte, že pred nie tak dlhým časom ste si otvorili napríklad české Aukro a mohli ste medz 10 korunami vyberať do bezvedomia. Dnes tam je zopár kúskov zväčša najbežnejších ročníkov a v smutných stavoch. Mám osobnú skúsenosť pri uzatváraní sady, že niektoré ročníky v naozaj slušných stavoch si vyžadujú už značnú trpezlivosť, diplomaticky povedané. Ďaľším aspektom hodným zreteľa je objektívny fakt, že v poslednom období niektoré 10 koruny (aj 20 koruny, ktorých sa to rovnako týka, len nechcem priveľmi skomplikovať tému) v stavoch aUNC doslova trhali cenové rekordy a dosiahli aj dvojnásobnú cenu oproti najvyššej katalógovej cene. Takýchto znakov smeru vývoja je viacero. Všimol som si napríklad, že v nastávajúcej aukcii M&Ch, dokonca ani eLive aukcii nie je jediná 10 koruna. Neviem a reálne dôvody môžu byť aj inde, ale zatiaľ sa osobne domnievam, že sa do tejto aukcie nepodarilo zabezpečiť tieto mince v dostatočnom rozsahu a najmä kvalite tak, ako si aukcia tejto úrovne žiada.
Ak vezmeme do úvahy, že 10 a 20 koruny sú všeobecne veľmi rozšírene zbierané, že za obdobie od ich vzniku, teda 124 až 101 rokov sa ich nespočetné množstvo zničilo, že sa dá len odhadovať osud ďaľšieho veľkého množstva týchto mincí cez obe svetové vojny, ďalej, že sa pôvodne jednalo o celkom bežné obeživo a tak sa aj používalo, mincí v ešte zbierkových stavoch sa dochoval len zlomok. Pamätníci a lepšie informovaní vedia, že napríklad v deväťdesiatych rokoch chodili do Viedne nakupovať 10 koruny rumunskí obchodníci doslova na kýble a ich koniec sa dá len domnievať, že v tom čase sa z rovanakých zdrojov zháňal nedostatkový materiál do zlatníckych dielní..
Ja vidím ďaľšiu súvislosť aj v tom, že po páde investičného zlata v pokrízovom období, sa mnohí investori a v niekoľkých vlnách, rozhodli pre predsa istejšiu pôdu – numizmatiku, kde napríklad pri 10 a 20 korunách FJ I. je podobné riziko zminimalizované na celkom inú úroveň. Títo “investiční zberatelia” (tento názov sa celkom ujal) často nemajú finančné obmedzenia a nekupujú jednu – dve mince zo sady, ale hneď celú sadu, alebo sady a tieto sa na dlhú dobu skryjú v ich trezoroch, teda sa z trhu stratia. A kupujú bez ohľadu na ročníky a niekedy aj stav, ak nemajú dobrých poradcov, takže popri vzácnejších ročníkoch o ktorých som písal vyššie, sa na dlhú dobu odporúčajú aj perspektívne ročníky (podľa mňa všetky KB do roku 1903 plus 1912 a rakúske 1896 a 1909 Schwartz) a aj celkom “bežné” ročníky (1903 KB – 1911 KB a rakúske, podľa mňa, mimo 1896 a 1909 Schwartz). Pozornejší zberatelia si tento trend samozrejme všimli a tiež tieto mince držia v predpoklade tlaku na cenu a nevracajú ich na trh.
Suma sumárum, bude rozhodne zaujímavé túto situáciu a vývoj sledovať. Pôvodne som chcel napísať len krátku úvahu a úvod blogu, ale trochu to ušlo, aj keď som sa usiloval byť stručný, ale táto téma je tak široká, že by sa dalo písať ešte dlho. Chcem ešte povedať, že vyššie napísané sú moje osobné postrehy a nijako ich nikomu nevnucujem. Je ľahko možné, že mnohí budú mať iné skúsenosti a názory na stav a prognózy. Ale práve preto, že je to veľmi vďačná, a aktuálne aj populárna, téma som založil tento blog a verím, že sa vyjadríte viacerí.

Komentáře

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4745

Možno by som ešte trochu polemizoval o konci priamej línie Habsburgovcov smrťou Jozefa I. Po náhlej smrti Jozefa I. po šiestich rokoch vlády v roku 1711 na čierne kiahne vo Viedni, panovnícke žezlo pripadlo jeho mladšiemu bratovi Karolovi III. (v Uhorsku), rovnako synovi Leopolda I., pretože po Jozefovi I. zostali iba dve dcéry. Podľa môjho názoru, priama línia pokračovala ešte aj dcérou Karola III. Máriou Teréziou, ktorá usadla na trón vďaka Pragmatickej sankcii, ktorou toto zabezpečil jej otec. Podľa mňa až potomkovia Márie Terézie a jej manžela Štefana Lothringen začínajú novú vetvu rodu – Habsbursko – Lotrinskú.

Editováno: 18.9.2016 15:03
0 0

Áno Leopold I. Habsburský mal 2 následníkov na trón, ale treba sa vrátiť ešte k jeho dedovi Ferdinandovi II., ktorý pochádzal zo Štajerska. Keď v roku 1619 zomrel Matej II. Habsburský, tak on ani jeho brat Rudolf II, nemali mužských potomkov a teda hrozila pohroma, že na trón nezasadne priamy Habsburg. Na trón nastúpil ich bratranec Ferdinand II. Habsburský, ktorý ako som spomenul pochádzal zo Štajerskej vetvi, takže nie priama línia po Ferdinandovi I. ako to bolo v predchadzajúcich prípadoch. Teda môžeme povedať, že do smrti Karla VI vládla Štajerská vetva Habsburského rodu a potom už vieme ako to bolo.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4755

Áno, Ferdinand II. pochádzal z tirolskej vetvy Habsburgovcov. Ale preto sa hovorí “vetvy” a “rodostrom”, že všetko sú to súčasti jedného stromu. Tak by sme mohli ísť až do prvopočiatkov vzniku Habsburgovcov. Napríklad Ferdinand I., zakladateľ rakúskej vetvy Habsburgovcov túto založil odčlenením sa od španielskej vetvy. Ale to už asi komplikujeme, ja som sa len pozastavil nad konštatovaním, že smrťou Jozefa I. zanikla priama línia Habsburgovcov, čo, podľa môjho názoru, nie je správne.
Vyzeralo to asi takto :

0 0

.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4755

No a nesmieme zabudnúť, že zakladateľ štajerskej vetvy Habsburgovcov, Karol II. František Štajerský, bol synom Ferdinanda I. Habsburského, zakladaťeľa rakúskej vetvy Habsburgovcov. A teda Ferdinand II. bol vnukom Ferdinanda I.

Editováno: 18.9.2016 15:45
0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 4758

Áno samozrejme súhlasím. Chcel som len do toho trochu zavŕtať, aby sme dospeli k tejto diskusii, ktorá je plná obohatená faktov. Len zrejme táto diskusia do sekcie 10 koruny nepatrí. A časom to bude určite pohltené inými príspevkami nie k tejto téme.

0 0

Tiež súhlasím, je to iste obohacujúca, slušná a iste aj poučná diskusia, len sme sa nechali v záujme dobrej veci trochu uniesť, patrila by inde. Ale myslím lepšie aj tam, kde celkom nepatrí, ako vôbec :-)
Mám rád takéto civilizované diskusie, všetkých nás to posúva :-)

0 0

ČNS Praha – 10 koruna 1896 KB ..oprava nakoľko som mal zlého spravodajcu …17 000 Czk plus 10 % …cca 690 Eur . Aj tak dosť .

Editováno: 18.9.2016 17:26

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4764

Museli splanúť vášne pri dražení.

0 0

Obvykle vzplanú vášne pri kúpe lepšej mince. Nedávno takto vzplanuli na inej aukcii pri viacerých minciach korunovej meny, napríklad jubilejná 20 koruna 1908 – 1000 eur +%, no a teraz táto 10 koruna 1896, mimochodom, mnoho krát a z viacerých dôvodov spomínaná ako Šípková Ruženka. Jasne, jedna lastovička ešte leto nerobí, ale keď ju uvidíte, viete asi aký bude ďaľší vývoj :-)

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4769

Len nech tieto lastovičky ešte trochu počkajú, aby som stihol ich vzlet. :(

0 0

Je neskoro začínať keď sa spúšťa lavína .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4772

Verím, že to stihnem. :)

0 0

10K 1900KB – 170€ https://www.ma-shops.de/…el/item.php5?…

10K jub – 200€ https://www.ma-shops.de/…el/item.php5?…

zaujímavé ceny, no očakávané ;)

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

A daj 20 koronu 1901 bz za 1 500 Eur …

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4854

sparky napsal:

A daj 20 koronu 1901 bz za 1 300 Eur …

tá je ozaj krásna, aj takú cenovku si zaslúži

https://www.ma-shops.de/…el/item.php5?…

Editováno: 20.9.2016 18:27

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Asi ju idem kúpiť namiesto Velechrámu …

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4864

múdre rozhodnutie

ty si ju kúpil ?

Editováno: 20.9.2016 21:04

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Dnes prebehol v Bratislave obchod s 10 korunou 1910 bz, cena 170 eur. Dnes už naozaj nie je jednoduché zohnať v nadštandartnom stave akúkoľvek 10 korunu FJ I. A tiež cena začína byť druhoradá. Kôli tejto som si musel ešte nejakých 100 km zašoférovať.
Foto asi nie je výstavné, ale už je málo svetla.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5397

aj tu je jedna taká

http://www.cs-mince.eu/…tem/show/367

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 5398

Je to fešanda (myslím tú z inzerátu). Zajtra skúsim pri dennom svetle urobiť lepšie foto.

Editováno: 7.10.2016 19:09
0 0

Sľúbené foto

Editováno: 8.10.2016 07:52
0 0

Nie je to falzum ? Nepáči sa mi to obočie, nejako moc trčí .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5439

To je asi ešte otrep z razby :-)

0 0

Mám zo včerajšieho a dnešného dňa malý, ale zaujímavý postreh. Stretol som sa s viacerými ponukami a obchodmi s 10 korunami FJ I. Nikoho ani nenapadlo a nikto ani pri vyjednávaní o cene nepoužil argument skokového poklesu ceny zlata. Ako všetci vieme, donedávna cena zlata pomerne silne ovplyvňovala cenu týchto mincí, prinajmenšom cenu bežných ročníkov. Myslím, že sa práve začínajú preukazovať a napĺňať v praxi a reálnom živote prognózy o ktorých sme tu už viac krát písali, že ich cenu stále viac predstavuje zberateľská hodnota a počínajúci nedostatok, ako cena zlata. Samozrejme popri stavoch, čo je už ale logický atribút. Nechcem tu písať o konkrétnych ročníkoch, stavoch a cenách, aby z toho nebol guláš, ale je jednoduchý fakt, že dnes získať rakúsku či uhorskú 10 korunu v naozaj bežných stavoch pod 150 eur je asi márna snaha. Mám zodpovedné info, že v Budapešti či vo Viedni je to ešte napínavejšie. Skôr začína byť obvyklé, že za slušný stav bežného ročníku sú už požiadavky okolo 170 – 200 a aj viac. Stavy nadštandartné i 250 eur, za čo sa donedávna dala kúpiť slušná 1896ka alebo 1913ka.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5561

Takisto môžem potvrdiť niekoľko obchodov s 10K KB v hraničných zbierkových stavoch /aspoň pre mňa/ a cena na úrovni 150€

/priložené foto nie je moje, ale zodpovedá minci/

Editováno: 12.10.2016 21:59

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Ceny sa blížia k 200 Eur . Sám som kúpil v tomto týždni dva ročníky KB 10 koron a dnes som mal debatu s " prognostikom" v oblasti 10 a 20 korún ktorému vyšlo gro predpovedí ktorým som moc neveril a ten prehlásil že v krátkej dobe sa očakáva dosť prudký nárast cien týchto mincí . A ako tu bolo písané aj bez vplyvu pohybu zlata čo bolo u bežných ročníkov prirodzené . Dobrého materiálu nie je a ostatný ubúda geometrickým radom .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Priatelia, dnes prebehol obchod s dvomi zaujímavými ročníkmi 10 korún FJ I. (foto nižšie). Stavy by som hodnotil ako nadštandartné, v rámci toho čo sa dnes na trhu zväčša ukazuje, a ceny boli doslova závratné. Ceny boli také, že prípadným záujemcom ich radšej oznámim cez správu, aby som nevyvolával zbytočné vášne.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5586

no daj :-D

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 5588

Máš to v správe, ale radšej si sadni keď to budeš čítať…

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 743 )

Partneri

Reklama