Dnes je sobota 27.7.2024 - 11:27:14 16 užívateľov online - neprihlásený

10 a 20 koruny FJ I. - aktuálny stav a predpoklady vývoja

Tento blog zakladám na základe viacerých otázok, zväčša začínajúcich (ale nie len), zberateľov i pre veľmi zaujímavú situáciu, podľa mňa, okolo týchto krásnych mincí. 10 koruny FJ I. sa tešia dlhodobo mimoriadnej obľube medzi zberateľmi, jednak pre svoje čaro, cenovú dostupnosť, ako aj donedávna ich dostupnosť na trhu. Na túto tému sme viedli diskusie často krát už v minulosti na iných portáloch a názory sa rôznili. Veľká časť zberateľov bola názoru, že 10 korún FJ I. je na trhu také množstvo, že s výnimkou tzv. nedostupných ročníkov (1895 KB a 1915 KB) a vzácnejších (1896, 1913 a 1914 všetky KB, prípadne ešte jubilejnej 1908) sa nemá cenu nijako vzrušovať a tieto mince sú odsúdené na kopírovanie trhovej ceny zlata plus nejaké tie % podľa stavu. Druhá skupina, ku ktorej som patril aj ja, mala skôr názor, že tieto mince sa postupne vytrácajú z trhu a stále väčší problém je získať ich v nadštandartnej kvalite, čo bude mať za následok tlak na tieto mince z pohľadu dostupnosti a následne logicky aj ceny. Iste si všetci pamätáte, že pred nie tak dlhým časom ste si otvorili napríklad české Aukro a mohli ste medz 10 korunami vyberať do bezvedomia. Dnes tam je zopár kúskov zväčša najbežnejších ročníkov a v smutných stavoch. Mám osobnú skúsenosť pri uzatváraní sady, že niektoré ročníky v naozaj slušných stavoch si vyžadujú už značnú trpezlivosť, diplomaticky povedané. Ďaľším aspektom hodným zreteľa je objektívny fakt, že v poslednom období niektoré 10 koruny (aj 20 koruny, ktorých sa to rovnako týka, len nechcem priveľmi skomplikovať tému) v stavoch aUNC doslova trhali cenové rekordy a dosiahli aj dvojnásobnú cenu oproti najvyššej katalógovej cene. Takýchto znakov smeru vývoja je viacero. Všimol som si napríklad, že v nastávajúcej aukcii M&Ch, dokonca ani eLive aukcii nie je jediná 10 koruna. Neviem a reálne dôvody môžu byť aj inde, ale zatiaľ sa osobne domnievam, že sa do tejto aukcie nepodarilo zabezpečiť tieto mince v dostatočnom rozsahu a najmä kvalite tak, ako si aukcia tejto úrovne žiada.
Ak vezmeme do úvahy, že 10 a 20 koruny sú všeobecne veľmi rozšírene zbierané, že za obdobie od ich vzniku, teda 124 až 101 rokov sa ich nespočetné množstvo zničilo, že sa dá len odhadovať osud ďaľšieho veľkého množstva týchto mincí cez obe svetové vojny, ďalej, že sa pôvodne jednalo o celkom bežné obeživo a tak sa aj používalo, mincí v ešte zbierkových stavoch sa dochoval len zlomok. Pamätníci a lepšie informovaní vedia, že napríklad v deväťdesiatych rokoch chodili do Viedne nakupovať 10 koruny rumunskí obchodníci doslova na kýble a ich koniec sa dá len domnievať, že v tom čase sa z rovanakých zdrojov zháňal nedostatkový materiál do zlatníckych dielní..
Ja vidím ďaľšiu súvislosť aj v tom, že po páde investičného zlata v pokrízovom období, sa mnohí investori a v niekoľkých vlnách, rozhodli pre predsa istejšiu pôdu – numizmatiku, kde napríklad pri 10 a 20 korunách FJ I. je podobné riziko zminimalizované na celkom inú úroveň. Títo “investiční zberatelia” (tento názov sa celkom ujal) často nemajú finančné obmedzenia a nekupujú jednu – dve mince zo sady, ale hneď celú sadu, alebo sady a tieto sa na dlhú dobu skryjú v ich trezoroch, teda sa z trhu stratia. A kupujú bez ohľadu na ročníky a niekedy aj stav, ak nemajú dobrých poradcov, takže popri vzácnejších ročníkoch o ktorých som písal vyššie, sa na dlhú dobu odporúčajú aj perspektívne ročníky (podľa mňa všetky KB do roku 1903 plus 1912 a rakúske 1896 a 1909 Schwartz) a aj celkom “bežné” ročníky (1903 KB – 1911 KB a rakúske, podľa mňa, mimo 1896 a 1909 Schwartz). Pozornejší zberatelia si tento trend samozrejme všimli a tiež tieto mince držia v predpoklade tlaku na cenu a nevracajú ich na trh.
Suma sumárum, bude rozhodne zaujímavé túto situáciu a vývoj sledovať. Pôvodne som chcel napísať len krátku úvahu a úvod blogu, ale trochu to ušlo, aj keď som sa usiloval byť stručný, ale táto téma je tak široká, že by sa dalo písať ešte dlho. Chcem ešte povedať, že vyššie napísané sú moje osobné postrehy a nijako ich nikomu nevnucujem. Je ľahko možné, že mnohí budú mať iné skúsenosti a názory na stav a prognózy. Ale práve preto, že je to veľmi vďačná, a aktuálne aj populárna, téma som založil tento blog a verím, že sa vyjadríte viacerí.

Komentáře

malá ochutnávka detailov 10Korona 1896 KB

krásne to predvianočné chvíle

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

..dve zlaté uhorské desaťkoruny..

Prosím, zaujímal by ma akýkoľvek váš názor, ohľadne zaradenia do vhodnej kvalitatívnej triedy..
Mince sú to veľmi krásne a hlavne s neotrelými reliéfmi na oboch stranách. Ak by sa dalo, samotné reliéfy by som subjektívne hodnotil “aUNC”, mincové plochy “gEF” a lem a hrany povedzme “aEF”. Dá sa s tým súhlasiť, alebo sú tam niektoré vady, ktoré “kolú oči”..?? Zhrnutím, sú to teda zbierkové stavy priemerné, alebo nadpriemerné..? A vďaka za akékoľvek komenty.. PS: Obe mince sú na ceste ku mne domov, reál foto pridám neskôr, ak bude taká požiadavka.
Obstarávacia cena bola 260e + 200e, vrátane poistenej pošty, keďže obe mince sú mimo ČR-SR, každá z inej krajiny.

Editováno: 16.12.2016 19:32
0 0

Tódi, nikto sa Vám seriózne nevyjadrí k stavu podľa foto. Možno bližšie ku kvalitným fotkám pri dennom svetle. Na oboch minciach je ale zrejmé a tak ako je to obvyklé, sú reverzy o dva stupne vyššie ako averzy s postavou panovníka. Podľa toho čo je vidieť, by som považoval hodnotenie kvality v mantineloch aUNC – goodEF za trochu optimistické. Na druhej strane sú to oba veľmi perspektívne ročníky, i keď aktuálne 1913ka je aktuálne trochu v útlme, čo sa ale dalo očakávať. 1899ka je vzhľadom k stavu, podľa môjho názoru, v príjemnej cene. Na záver len zopakujem už mnoho krát povedané a napísané, tu sa jedná o obehové mince, ktoré tomuto účelu aj reálne slúžili, takže stopy obehu k nim prirodzene patria, je to ich “rukopis” a mňa napríklad, tieto vôbec nevyrušujú. Ak by boli stavy aUNC, osobne by som s radosťou zaplatil 50% navrch, najmä pri 1899 :-)

0 0

Re: ..dve zlaté uhorské desaťkoruny..
Odpoveď na príspevok č. 7514

Podľa foto sú obe EF, ale realita bude iná. Preplatil ste 10 resp 20 €.

0 0

Ako písal Korlen, hodnotiť z foto je odvážne, no osobne skôr zohľadním malý oter z obehu na reliéfe ako nedokonalú razby hrany čo je dosť badateľné na boch minciach. Navyše na '13tke je zasiahnuté aj mincové pole, čo zas znižuje jej hodnotu oproti Vášmu nákupu. Celkové hodnotenie mince/mincí je na základe “najhoršieho” miesta, teda čo je už mnou spomínaná hrana – reliéf to nevytrhne.

Pri týchto storočných bežne obehových minciach trošku privieram očko tak by som ich zaradil na úroveň 1+ (gEF)

PS: je to môj osobný názor, ktorý sa môže líšiť od ostatných.

Editováno: 16.12.2016 20:58

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Všetkým vďaka za príspevky, mám síce tieto ražby dostatočne dobre “načítané” za tie roky, napriek tomu, človek má nutkanie, priebežne si vyžiadať názor aj od ostatných, každá vedomosť človeka posúva ďalej. Ale neodpustím si možnosť rypnúť si, keď ste už niekto spomínali, že sa dá ťažko vyjadriť k posúdeniu kvality z priloženej fotky. Beriem.. ale ak nemám inú možnosť, alebo možno úmyselne nechcem svoje zbierky na ohodnotenie ťahať do neznámeho mesta k mne neznámym ľuďom, poprípade, ak mám lenivý zadok.. kvalitná fotka/dôraz na slove kvalitná!!/ je prakticky jedinou možnosťou, jak sa k tejto info dopracovať. A teraz samotné rypnutie si.. prešiel som niekoľkokrát pozorne a podrobne niekoľko vlákien na tomto fóre.. no, ak sa z mnou uverejnenej makrofotky 10K 1899KB v priamom náhľade, nedá vyčítať dostatok potrebných informácií k posúdeniu kvality, ukážte mi jednu-jedinú lepšiu fotku, alebo odkaz na ňu, hoc aj v tomto vlákne. Žiaľ, jak som pozeral, veľká väčšina fotiek nespĺňa ani základný štandard na uverejnenie, natož na hodnotenie pohľadom na kvalitu mincí. Byť na mieste niektorých prispievateľov, doslova by som sa hanbil uverejniť niektoré tunajšie fotky, hruza a des. A neobstojí ani argumentácia, že je to fotené mobilom..
Dúfam, že ma čil neukamaňujete za vlastný názor.. :-)
Aby som tu nenarobil balast mojimi príspevkami, náhľady ostatných 10 a 20Koron, ktoré postupom času budem vešať na sklo, umiestnim radšej do vlákna “Skvosty našich zbierok”, myslím, že je to vhodnejšie miesto, nech toto vlákno zostane primárne o predpokladoch vývoja týchto mincí.
Ešteraz vďaka za všetky názory, cením si, ak si niekto nájde čas, aj keď by nemusel.. zdraví vás Heňo.

Editováno: 16.12.2016 21:15
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 7529

Dovolím si rypnút aj ja. Tu Vás nik neukameňuje, tu si každý viaže a doťahoje slučku okolo svojho krku sám.

Pekný večer.

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 7529

Tódi napsal:

Všetkým vďaka za príspevky, mám síce tieto ražby dostatočne dobre “načítané” za tie roky, napriek tomu, človek má nutkanie, priebežne si vyžiadať názor aj od ostatných, každá vedomosť človeka posúva ďalej. Ale neodpustím si možnosť rypnúť si, keď ste už niekto spomínali, že sa dá ťažko vyjadriť k posúdeniu kvality z priloženej fotky. Beriem.. ale ak nemám inú možnosť, alebo možno úmyselne nechcem svoje zbierky na ohodnotenie ťahať do neznámeho mesta k mne neznámym ľuďom, poprípade, ak mám lenivý zadok.. kvalitná fotka/dôraz na slove kvalitná!!/ je prakticky jedinou možnosťou, jak sa k tejto info dopracovať. A teraz samotné rypnutie si.. prešiel som niekoľkokrát pozorne a podrobne niekoľko vlákien na tomto fóre.. no, ak sa z mnou uverejnenej makrofotky 10K 1899KB v priamom náhľade, nedá vyčítať dostatok potrebných informácií k posúdeniu kvality, ukážte mi jednu-jedinú lepšiu fotku, alebo odkaz na ňu, hoc aj v tomto vlákne. Žiaľ, jak som pozeral, veľká väčšina fotiek nespĺňa ani základný štandard na uverejnenie, natož na hodnotenie pohľadom na kvalitu mincí. Byť na mieste niektorých prispievateľov, doslova by som sa hanbil uverejniť niektoré tunajšie fotky, hruza a des. A neobstojí ani argumentácia, že je to fotené mobilom..
Dúfam, že ma čil neukamaňujete za vlastný názor.. :-)
Aby som tu nenarobil balast mojimi príspevkami, náhľady ostatných 10 a 20Koron, ktoré postupom času budem vešať na sklo, umiestnim radšej do vlákna “Skvosty našich zbierok”, myslím, že je to vhodnejšie miesto, nech toto vlákno zostane primárne o predpokladoch vývoja týchto mincí.
Ešteraz vďaka za všetky názory, cením si, ak si niekto nájde čas, aj keď by nemusel.. zdraví vás Heňo

V podstate s s HeňomR nedá nesúhlasiť

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

A aj keď sme v kolonke 10 korún mám na neho prípadne iných znalých otázku:

Dnes som počul že boli ponúkané 20 koruny 1916 KB Bosna z HU za ceny plus mínus 300 Eur s tým že sú to nejaké novodobé novorazby. Vieme že tá pôvodná atakuje niekde už hranice 2 000 Eur tak je mi divné kde sa toto zasa zobralo.

Dík za správy

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

uhorská 10Korona 1896 KB

..a teraz priamo jeden aktuálny postreh k cen.vývoju týchto mincí, konkrétne k horeuvedenej ražbe roku 1896..
Isto ste si mnohí všimli, že včera skončila na známom českom aukčnom serveri ona minca.. a zo zaujímavým vyvrcholením..
Fotky samotnej mince, som si “požičal” z onoho serveru/bola verejne prístupná/ a teda, aby sme vedeli, o čo sa jedná..
Aukciu samotnú i jej záver som odsledoval naživo, čiastočne ma prekvapila a čiastočne nie.. vysvetlím prečo..
To, že ročník 1896 sa tohto roku dotiahol na r.1913, respektíve, ho už aj temer pravidelne prekonáva, to ma neprekvapilo, vzhľadom aj k dostatočným informáciám z aktuálneho diania zo sveta okolo tejto mince a možno aj postrehom priamo z tohto vlákna. Ak by som mal byť netaktný, behá mi hlavou myšlienka, že ku konečnému výsledku v aukcii, ste aj mnohí prispievatelia aj na tomto fóre, priamo či nepriamo a možno aj nevedomky “dopomohli”, práve aj takouto diskusiou v tomto vlákne, hehe. Ja som sa aukcie nezúčastnil, minca sa mi proste nepáčila, cena ale skončila za hranicou 13tis.CZK (495e) a to ma už teda prekvapilo neočakávane a nepripraveného, musím sa priznať. Pri takto vysokej sume, by som očakával možno o trochu lepší stav mince, ten ale podľa mňa o malý chĺpok pokrivkával. Rovnako ale musím dodať aj to, že ma kvalitou ani nijak neurazila, minca je to stále veľmi zachovalá a na pohľad príjemne pekná, ale tá cena.. predsalen.. Druhé, čo som si všimol bolo, že, nad cenovú hranicu 6000CZK(225e), prihadzovalo 7 záujemcov, z toho 6 s menším počtom hodnotení, teda iba nedávno registrovaných užívateľov, dosť pravdepodobne nováčikov poprípade ľudí ešte nie tak celkom rozhľadených v tomto sektore, ktorí ale pozorne sledujú aj takéto naše fóra a celkovo aktuálne dianie kolo desaťkorún, no a to sa krásne prejavilo včera večer na výslednej zlicitovanej cene. Keby teda nebolo týchto nováčikov, ktorí “presúvajú” svoje voľné investície z bank.produktov smerom do inv.numizmati­ky(predpokladám, že zopár takých sa aukcie aj zúčastnilo), tak cena by zostala “visieť” niekde na hranici 250e. Keby-keby-keby.. ale toto je už iba taká moja konšpiračná teória. Ale minimálne rovnako mohol zapôsobiť hoc i len obyčajný ľudský chtíč, jedno je ale isté.. huraááá, držte si klobúky, jedeme z kopce.. alebo žeby do kopca..?? :-)

Editováno: 16.12.2016 22:49
0 0

Re: ..nepočul som o tom a nemám takú informáciu.. ale to asi nieééééé.. to by už bola vonku aj oficiálna informácia
Odpoveď na príspevok č. 7532

sparky napsal:

A aj keď sme v kolonke 10 korún mám na neho prípadne iných znalých otázku:

Dnes som počul že boli ponúkané 20 koruny 1916 KB Bosna z HU za ceny plus mínus 300 Eur s tým že sú to nejaké novodobé novorazby. Vieme že tá pôvodná atakuje niekde už hranice 2 000 Eur tak je mi divné kde sa toto zasa zobralo.

Dík za správy

0 0


Odpoveď na príspevok č. 7534

..nepočul som o tom a nemám takú informáciu.. ale to asi nieééééé.. to by už bola dávno vonku aj oficiálna informácia od mincovne a o tej by som už mal asi vedieť, takpovediac, z prvej ruky.. ale dľa príslovia “nikdy nevrav nikdy”, ruku do ohňa zato nedám, možnože ma nateraz takáto info nejak obišla..

0 0

Re: uhorská 10Korona 1896 KB
Odpoveď na príspevok č. 7533

Tódi napsal:

..a teraz priamo jeden aktuálny postreh k cen.vývoju týchto mincí, konkrétne k horeuvedenej ražbe roku 1896..
Isto ste si mnohí všimli, že včera skončila na známom českom aukčnom serveri ona minca.. a zo zaujímavým vyvrcholením..
Fotky samotnej mince, som si “požičal” z onoho serveru/bola verejne prístupná/ a teda, aby sme vedeli, o čo sa jedná..
Aukciu samotnú i jej záver som odsledoval naživo, čiastočne ma prekvapila a čiastočne nie.. vysvetlím prečo..
To, že ročník 1896 sa tohto roku dotiahol na r.1913, respektíve, ho už aj temer pravidelne prekonáva, to ma neprekvapilo, vzhľadom aj k dostatočným informáciám z aktuálneho diania zo sveta okolo tejto mince a možno aj postrehom priamo z tohto vlákna. Ak by som mal byť netaktný, behá mi hlavou myšlienka, že ku konečnému výsledku v aukcii, ste aj mnohí prispievatelia aj na tomto fóre, priamo či nepriamo a možno aj nevedomky “dopomohli”, práve aj takouto diskusiou v tomto vlákne, hehe. Ja som sa aukcie nezúčastnil, minca sa mi proste nepáčila, cena ale skončila za hranicou 13tis.CZK (495e) a to ma už teda prekvapilo neočakávane a nepripraveného, musím sa priznať. Pri takto vysokej sume, by som očakával možno o trochu lepší stav mince, ten ale podľa mňa o malý chĺpok pokrivkával. Rovnako ale musím dodať aj to, že ma kvalitou ani nijak neurazila, minca je to stále veľmi zachovalá a na pohľad príjemne pekná, ale tá cena.. predsalen.. Druhé, čo som si všimol bolo, že, nad cenovú hranicu 6000CZK(225e), prihadzovalo 7 záujemcov, z toho 6 s menším počtom hodnotení, teda iba nedávno registrovaných užívateľov, dosť pravdepodobne nováčikov poprípade ľudí ešte nie tak celkom rozhľadených v tomto sektore, ktorí ale pozorne sledujú aj takéto naše fóra a celkovo aktuálne dianie kolo desaťkorún, no a to sa krásne prejavilo včera večer na výslednej zlicitovanej cene. Keby teda nebolo týchto nováčikov, ktorí “presúvajú” svoje voľné investície z bank.produktov smerom do inv.numizmati­ky(predpokladám, že zopár takých sa aukcie aj zúčastnilo), tak cena by zostala “visieť” niekde na hranici 250e. Keby-keby-keby.. ale toto je už iba taká moja konšpiračná teória. Ale minimálne rovnako mohol zapôsobiť hoc i len obyčajný ľudský chtíč, jedno je ale isté.. huraááá, držte si klobúky, jedeme z kopce.. alebo žeby do kopca..?? :-)

A mozno, ze to bolo tym ze sa blizia Vianoce a niekto dostane pekny darcek a viacero kupujucich malo na mincu neobmedzeny rozpocet a preto letela cena nahor…proste chtíč bol velky…

0 0

Re: Re: uhorská 10Korona 1896 KB
Odpoveď na príspevok č. 7542

Prešiel som celú poslednú burzu v Trnčíne. Boli tam tri 1896ky KB o ktorých som vedel. Jednu mal v ponuke známy predajca v cene 480 eur, stav nijako výnimočný. Ďaľšie dve mal na predaj jeden náš spoločný známy v cenách, ak sa dobre pamätám, tiež 400 a viac, stavy rovnako priemerné. Pokiaľ viem, minimálne dve sa na burze predali. Ja som sa pred nejakým časom neostýchal a “priznal” som sa na tejto stránke, že som osobne kúpil tento ročník za donedávna nemysliteľných 520 eur. Je pravda, že stav bol nadštandartný. Nenávratne sú myslím preč časy, kedy sa 1896ka dala kúpiť v slušnom stave za 250 – 280 eur. Jednoducho tak to je. O tomto ročníku a aktuálnom vývoji by sa mohlo popísať mnoho, ale mnoho už v tomto vlákne aj popísané bolo.
Odporúčam s chladnou hlavou vyčkať a vrátiť sa k téme povedzme po roku. Uvidíme ako sa situácia vykryštalizuje, či trend vydrží a kam sa ceny posunú. To je asi jediné racionálne riešenie.

0 0

Aj ostatne

10 koruny 15.12. na Aukre atakovali okolie 200 Eurovej hranice a boli to bežné ročníky i ked o rocniku 1912 mozme polemizovat. Tu su vysledne ceny :

1892 KB 5202 Čk – 192,52€
1904 KB 5656 Čk – 209,31€
1912 KB 5557 Čk – 205,65€

0 0

Dnes sa na záhorí zobchodovali dve rakúske 10 koruny v nadštandartných stavoch. Práve tieto dva ročníky, teda 1896 a 1909 Schwartz sú aktuálne najvyhľadávanejšie a ukazujú sa na trhu pomenej, čo je asi prirodzené vzhľadom na najnižšie razby spomedzi rakúskych 10 korún.
Zaujímavé je, že pri pohľade voľným okom sa 1896ka javí v lepšom stave ako 1909ka. Vlásočnice takmer nie su vidieť..
Ceny boli myslím celkom primerané a obojstranne uspokojivé. 175 a 160 eur.

0 0

Včera sa v rakúskom Linz-i predali tieto fešné uhorské a rakúske 10 a 20Koruny
(predsalen pridám do vlákna o 10Korunkách aj 20Korunky, no len aby sme videli):
10 Korona 1902 KB … 167e … na daný ročník vynikajúci stav a vynikajúca cena, žiaľ, nestihol som ju..
20 Korona 1895 KB … 246e
20 Korona 1897 KB … 242e
20 Korona 1914 KB … 262e … ale túto už hej, je na ceste domov.. :-)
10 Corona 1905 bz … 146e
10 Corona 1909 bz … 140e (tzv.“malá hlava”)
K cenám treba prirátať poštu vo výške najmenej 8e za zásielku.
ostatné fotky ma nepustí načítať, tak pokračujem o kúsok nižšie

Editováno: 19.12.2016 14:03
0 0

..pokračovanie..

0 0

A od rovnakého zdroja pochádza aj tento vcelku bežný ročník 10Korony 1911KB,
..tentokrát zo začiatku jesene a predaj za 204e.. ozaj krásny exemplár, idem z kože vyskočiť..
..a putovala k nám, slovenskému zberateľovi..

0 0

..a dorazíme to touto lahôdkou asi..
od našich južných susedov v Pécs-i, za 420e

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 7578

ozaj krásny dosekaný exemplár

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

ta 1896 presne viem odkial pochadza nakolko ju mam doma…

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7580

Tak áno, je to výsostne môj subjektívny názor, tá minca sa mi páči a rovnako sa páčila aj tomu pánovi, čo ju kupoval, inak by sa mi nepochválil.. :-) Tá minca je na prvý pohľad(a aj na druhý) fešanda a to je pre mňa podstatné, všetko ostat. je relatívne..
Nemôžem si pomôcť, ale pre mňa osobne, je otlčený lem a hrana týchto desaťkorún, až na štvrtom mieste z požiad. na ňu.
Na prvom je prvotný celkový dojem, akým na mňa zapôsobí po vykuklení.
Na druhom sú čisté a jasne viditeľné kontúry na reliéfe stojaceho panovníka.
Na treťom sú nepekné výraznejšie poškodenia v ploche mince, vrypy a viditeľné hrubšie vlásočnice a ostatný balast.
A až na štvrtom mieste spomínaná hrana a lem mince. :-)
Konieckoncov, čo môžme očakávať od vyše 100-ročnej obehovej mince z mäkkého kovu.. a x-krát už bolo spomínané, že tá, tak či onak poškodená hrana, už tak nejak patrí k tejto minci a na dôvažok, moc si už vyberať z ponúk ani nejak nemôžme. A môcť vybrať si medzi sterilne zachovalou krásnou desaťkorunou a podobnou 1911Kb, ktorá “má dušu” a často sa jej dotýkala ľudská ruka.. jaááá by som bral asi obe.. :-) :-) ..jedna z nich by sa mohla eventuelne uraziť a to predsa nechceme..

A len tak pre porovnanie a ako perlička.. tá 10K 1911KB z obrázku (za 204e, čo nie je rozhodne málo), “odišla” u toho istého predajcu, za, o 10e viac, ako stavom skoro porovnateľný, ale o dosť nedostupnejší ročník 1899KB. Tak niečo v tom asi bude, ak si zberateľ nevybral 1899 (aj keď mohol) a uprednostnil radši onu 1911KB. Až tak zlé to predsalen teda nebude s tým zbierkovým stavom spomínanej mince, či hej..? Ja som mu odporučil 1899, on si vybral 1911, holt, cesty Páně jsou..

Editováno: 19.12.2016 15:58
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 7581

..hahaha, Ďurika, bodaááááj ťa.. :-) :-) ..tak Vy pane taááááák..
Prosím znovunafotiť a umiestniť do vlákna, nech sa potešíme pohľadom, aká je v reále..
A samozrejme, dodatočne gratulujem k peknej minci, niet čo dodať..

Editováno: 19.12.2016 15:19
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 7576

Táto 10 Koruna 1905 je už na ceste ku mne

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7591

..s 330-timi hodnoteniami je pán aj na rakúske pomery “iný borec” už.. :-) Veľmi pekná minca, rakúske ražby ale nezbieram, tak až tak ľúto mi za ňou nie je.. aj keď by sa patrilo, či už z “povinnosti” doskladať kompletné roč.ražby, alebo len tak, z úcty k týmto minciam.. veď raz aj nato príde dúfam.. Takže gratulujem a hneď aj zakontrujem, aby som neostal v hanbe.. keď už je raz tá Vaša na ceste, tak aj táto moja je na ceste (teda, aspoň tak dúfam).. ešte s pôvodnými nedokonalými fotkami..
Už aj v RO, HU, aj v srbskej autonómnej oblasti Vajdasag zistili zberatelia a obchodníci, “za koľko kope” tento ročník mince, obstarávacia cena temer navlas rovnaká, ako tá z českého aukč.servera spred cca týždňa, teda cca 490e, len stav zachovalosti vyzerá byť neporovnateľne lepší, tak dúfajme, že to tak bude aj v reále, keď to nafotím, vám všetkým na podrobné posúdenie..

Editováno: 19.12.2016 19:07
0 0

Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7597

Pekný kúsok gratulujem

0 0

Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7597

No, zdá sa, krásavica nevšedná :-)

0 0

Dnes na Záhorí ešte v rámci výpomoci Ježiškovi, prebehol obchod z kategórie “o päť minút dvanásť”. I napriek tomu, myslím že ročníky aj stav mincí sa dajú hodnotiť vcelku pozitívne.

0 0

Na záhorí je dobre kopať . Samá sprašová pôda, piesky . Hlboko sa dostaneš bez problémov . To sa potom vyťahujú poklady .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 729 )

Partneri

Reklama