Dnes je štvrtok 25.4.2024 - 21:39:03 13 užívateľov online - neprihlásený

Regionálne platidlá a lokálne meny vo svete a u nás

V tomto blogu by som sa chcel venovať jednotlivým regionálnym platidlám a lokálnym menám vo svete a u nás z numizmatického pohľadu. Teda hlavne obrázky a popis platidiel a meny. Nechcem tu z toho robiť katalóg, sledovanie cien, alebo burzu. Privítam Vaše vlastné foto lokálnych mien z Vašej zbierky, s Vašim popisom. To sa cení. Samozrejme odkazy s obrázkami platidiel sú tiež vítané.
Tento blog je o numizmatike … teda o zábave. Tak k nemu prosím aj pristupujte.
Ďakujem.

Komentáře

Piešťanský grajciar

Hore v blogu sa nachádza Piešťanský grajciar z roku 2000. Má priemer 25 mm, váhu 6.8 g, zloženie materiálu Cu-Al.
Líc – Barlolámač.
Rub – Ľudovít Winter (1870–1968).
Ľudovít Winter bol slovenský podnikateľ židovsko-maďarského pôvodu. Nájomca, budovateľ piešťanských kúpeľov a tvorca ich svetového mena. Výrazne sa zaslúžil o premenu obce Piešťany na mesto.

Vlastné foto.

0 0

Tu ich je hneď niekoľko pokope

Túto sadu vydala Mincovňa Kremnica, myslím v roku 2010. Ide skôr o pamätné, turistické a lokálne výmenné žetóny. Teraz som mimo, ale neskôr nejaké malé zaujímavosti pridám. A lepšie foto.

Editováno: 29.9.2016 20:49
0 0

.

0 0

Sada Širockých sokolov 2015

Podľa mňa numizmaticky najvydarenejšie dielo starostu obce Široké Ing. Stanislava Bartoša.

Vlastné foto.

0 0

aj keď nie úplne najostrejšie foto, ale aspoň na doplnenie sady sokolov

Editováno: 29.9.2016 21:09

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5194

Doplnil som foto …

Zdroj – www.siroke.sk

Editováno: 29.9.2016 21:21
0 0

1 a 1/2 Rembrandt

Našiel som v telefóne predsa jednu zaujímavosť. Je to 1 a 1/2 Rembrandt vydaný v rodisku svetoznámeho maliara, v Leidene v Holandsku pri príležitosti 400 rokov od jeho narodenia. Kvalita foto tiež nie je nič moc, ale neskôr napravím.

Editováno: 29.9.2016 21:34
0 0

A ďaľšie foto. Výmenná hodnota Rembrandta je jedna k jednej k euru.

Editováno: 29.9.2016 21:36
0 0

Brixtonská libra

http://brixtonpound.org/showmemoney

0 0

Rozhovory so starostom obce Široké Ing. Stanislavom Bartošom na tému Širocký sokol

Autor: admin, 25.8.2014

Dobrý deň pán starosta. Ďakujem Vám za to, že ste si našli čas na krátky rozhovor pre našu stránku www.mince-dukaty.com.

Moja prvá otázka je všeobecná. Prečo bol znovu razený Širocký sokol ?
Dobrý deň. Pravdupovediac, môže za to medializácia širockého sokola ako prvej obecnej meny na Slovensku najmä v roku 2013. Tá hlavne prispela k tomu, že sa nám začali sokolíky strácať, to znamená, že sa prestali vracať z obchodov a obec bola nútená siahnuť aj po zásobách. Samozrejme časť vykúpili zberatelia, no väčšina zostala v držaní bežných ľudí a zaiste dosť toho odišlo aj mimo hranice Slovenska. Udržať širockého sokola ako lokálnu v tomto prípade obecnú menu sa preto dalo iba vyrazením nového obeživa. Vyrazilo sa 1550 ks mosadzných sokolov, z toho 20 % čiže 310 ks v leštenej forme v bubline s certifikátom. K tomu 50 ks bolo vyrazených do striebra 925/1000. Čiže celkom 1600 kusov ročníka 2014.

Bude mať Široký sokol 2014 oficiálne slávnostné uvedenie do obehu podobne ako tomu bolo pri Širockom sokolovi 2010, v júli 2010 pri príležitosti osláv 690. výročia prvej písomnej zmienky o obci ?
To nie. V roku 2010 sme slávnostne uvádzali do života širockého sokola nie ako mincu, ale uvádzali sme vlastne novú obecnú menu. A tá je stále životaschopná, ba nabrala za to obdobie ešte viac na záujme našich občanov. Preto razbu 2014 nijako slávnostne do života neuvádzame, pravda, ak si odmyslím skromný prípitok v kruhu svojich spolupracovníkov.

Som rád, že ste pri razbe Širockého sokola 2014 nezabudol na zberateľov mincí a že razba bola rozšírená o nižšie náklady v preleštenom vyhotovení a v striebornom PROOF číslovanom vyhotovení. Čo Vás k tomu viedlo ?
Zo širockého sokola sa časom stal žiadaný numizmatický artikel. Aby sme dokázali jednoduché obecné platidlo použiť aj ako reprezentačný predmet pre významných návštevníkov a hostí našej obce, nebola iná možnosť ako ísť do striebra. Hoci z nich sme dve desiatky pustili numizmatikom. Leštená časť razby v počte 310 kusov je určená práve pre širokú numizmatickú verejnosť. Verím, že širockého sokola práve teraz numizmatici ešte lepšie prijmú.

Môžu zberatelia počítať s tým, že razby budú pokračovať i v budúcnosti a že sa v nich budú objavovať aj zberateľské Širocké sokoly ? Napríklad aj Širocký sokol v inom nominále, v inom materiále, alebo v úplne inom prevedení ?
Je to otázka, ktorej realizácia prekračuje toto volebné obdobie, čiže aj môj mandát starostu obce. No ak jesenné voľby do orgánov samosprávy obcí dopadnu pre mňa dobre, tak sa budem snažiť presadiť v obecnom zastupiteľstve širockého sokola v nominále 2 a 5. Pokiaľ ide o kov, tak to bude záležať aj od toho, ako sa nám podarí dohodnúť s mincovňou. My potrebujeme jednoduché, lacné platidlá, aby náklady na nové obeživo neúnosne nezaťažovalo obecný rozpočet. Osobne si želám pre širockého sokola už iný materiál ako je mosadz. Veď vyššie nominály si to aj pýtajú. Uvidíme. Teraz sú ale v kurze skôr voľby ako nový sokolíci.

Na záver nášho minulého rozhovoru ste uviedol:

Snáď by som chcel vysloviť takú prosbu, aby Širocký sokol mal čím skôr mladších bratov či sestry. Viem o aktivitách z januára 2013 v Banskej Bystrici a v poslednej dobe sa objavili aj nadšenci v Žiline, ktorí chcú zaviesť používanie alternatívnych mien. V Širockom sokolovi majú dobrý študijný materiál.

Boli u Vás, ako sa hovorí „na rozumy“, ľudia z BB, ZA, alebo z iných končín Slovenska ? Máte vedomosť o inej podobnej mene u nás ?
Bol za mnou jeden pán z Trenčína, ktorého zaujíma téma komunitných mien. Prednášal som v Trstenej na jednom seminári venovanom rozvoju regiónu. Tiež má ešte v tomto roku čaká cesta do dvoch obcí v okrese Banská Štiavnica, kde by som sa mal so starostami, ale aj inými záujemcami podeliť o skúsenosti z fungovania obecnej meny. Médiami prešla správa o zavedení lokálnej meny v Bratislave a Zvolene a tiež príprave takéhoto kroku v Žiline. No vždy je to o skupinách nadšencov, ktorí sa týmto spôsobom snažia oživiť hospodárstvo svojho regiónu. Nemám však žiadnu informáciu o tom, že niekde na Slovensku vznikla nová obecné či mestská mena, tj. mena, ktorú zaviedla, ale hlavne kontroluje nejaká obec či mesto prostredníctvom svojich samosprávnych orgánov. To neznamená že nie je. Ak niektorá obec či mesto niečo také spravuje, tak by som istotne s radosťou takúto informáciu prijal.

Na záver niečo z iného súdka.

Čítal som na Vašej obecnej stránke a v Prešovskom korzári o výstavbe veľkého športového centra vo Vašej obci. Pre obec s 2.432 obyvateľmi je to určite veľkolepé dielo. Ako výstavba pokračuje ? Kedy bude dielo hotové ?
Nenazval by som túto stavbu ako veľkolepé dielo, skôr niečo, čo naša obec potrebuje pre uspokojenie športových potrieb našich obyvateľov. Obecné športové a oddychové centrum vyrastá na periférii obce pri už jestvujúcom štadióne. Keďže stavbu za 2,2 mil. euro financujeme iba z vlastných peňazí, čiže iba z prostriedkov rozpočtu našej obce, je stavba rozložená na 4 roky. Momentálne je na betónových základoch vybudovaná zastrešená oceľová konštrukcia budúcej haly, vodovodná prípojka, vonkajšia kanalizácia, základ budúceho bazéna. Pripravuje sa montáž opláštenia haly a okien. Táto časť výstavby má byť zhotoviteľom odovzdaná do 30.9.2014. Potom sa bude pokračovať prácami v už takmer uzavretej stavbe. Dokončenie haly aj vzhľadom na 10 mesačné byrokratické verejné obstarávanie je nateraz naplánované na jeseň 2017.

Ďakujem za rozhovor pán starosta.
Želám Vám veľa úspechov.


Zároveň uverejňujem i prvý rozhovor s pánom starostom, ktorý som uverejnil 10.4.2014 na inej mojej stránke a ktorý bol venovaný Širockému sokolovi 2010.

Dobrý deň pán starosta.

Som rád, že ste prijal pozvanie na rozhovor na tému Širocký sokol do môjho blogu. Začneme netradične – prosím Vás, koľko Širockých sokolov máte v tejto chvíli vo svojej peňaženke ? :-)
Dobrý deň prajem. Asi sa to bude zdať úsmevné, ale žiaden. Doma vo vitríne mám jeden kus z tých mosadzných a jeden pozlátený a to je všetko. Ani som ešte za sokoly nenakupoval. Ale vraj je to bezproblémové … :-)

Na obecnom webe som sa dočítal – Autorom myšlienky obecnej meny je Ing. Stanislav Bartoš, starosta obce Široké.
Ako a kedy Vás táto myšlienka napadla ?

Na presný dátum si už nespomeniem, no zaiste to bolo niekedy v decembri 2009. Išlo o riešenie problému ako odmeňovať ženy pri oslavách Dňa matiek. Vyše 10 rokov sme ich obdarúvali vecnými darčekmi, neskôr papierovými poukážkami. Bolo to dosť pracné a umelo nám to zvyšovalo náklady. Bolo totiž potrebné vždy pripraviť viac darčekov alebo poukážok ako sa použilo. Jednoducho, aby sa ušlo každej žene. Hneď v nasledujúcom mesiaci, čiže v januári 2010 som pripravil návrh na rokovanie obecného zastupiteľstva a presne 11. februára 2010 mi môj nápad schválilo obecné zastupiteľstvo uznesením. Potom sa už ďalšie postupy diali na základe prijatého uznesenia.

Ako prijali tento Váš priekopnícky nápad občania obce Široké ?
Tak toto je asi otázka na prieskum verejnej mienky pre obyvateľov našej obce. Mám videozáznam z uvedenia meny do života, ktoré sa udialo 11. júla 2010. Vtedy moderátorka hovorila o tom, ako týmto okamihom vzniká nová obecná mena a ako bude fungovať, tak v sále zaznel hlasný smiech. Na to som musel reagovať a preto hneď , keď bol „pokrstený“ prvý kus ešte som to raz vysvetlil. Odvtedy to začali ľudia všetko brať trocha s väčšou vážnosťou a myslím si, že doteraz si širocký sokol už vybudoval slušnú kariéru.

Splnil Širocký sokol to, čo ste od neho očakával Vy a očakávania obce?
Čím ďalej viac som presvedčený, že sa dostal tam, kde by som to ani v najlepšom sne nečakal. Mena plní svoj účel ako doplnkové platidlo a čím ďalej je populárnejšia. Ľudia jej dôverujú a to je po tom, že je dostatočné krytá majetkom obce najväčšia prednosť. Bez dôvery tých, ktorí ju prijímajú by nemohla fungovať. To, že budú mať o našu menu záujem tlačové agentúry, tri slovenské televízie, viaceré rozhlasové stanice, nespočetné množstvo printových a elektronických médií ma fakt prekvapilo. Aj prestížny ekonomický týždenník TREND sa jej venoval v jednom zo svojich článkov. No to, že našej mene dal priestor aj český denník Právo v jednej svojej víkendovej prílohe a tiež maďarská DUNA TV priniesla pre svojich divákov 6. minútovú reportáž o sokolovi je priam fantastické.

Ako vnímate spojenie Širocký sokol a numizmatika ?
Priznám sa, veľmi pozitívne, aj keď išlo v prvom rade o založenie obecnej meny. Keďže aj ja som taký malý numizmatik od svojich deviatich rokov, tak môj záujem o numizmatiku zaiste prispel k tomu, že som išiel pri tvorbe obecnej meny do jej kovovej podoby. Numizmatika má rada niečo, čo nie je všedné, ale pritom zaujímavé a hlavne je cenená limitovaná séria. Širocký sokol ročník 2010 bol vyrazený v počte 3100 kusov v mosadzi a ďalších 30 kusov pozlátených, čo je dosť málo na to, aby bol v každej zbierke. Preto si myslím, že do budúcna bude veľmi cenným zberateľským artiklom.

Bude mať Širocký sokol 2010 nejaké ďalšie razby a iné nominály ?
Nie, aspoň pokiaľ ide o ročník 2010. To je uzavretá kapitola. Iné nominály sú samozrejme plánované a vieme aj akú budú mať nominálnu hodnotu, ako budú vyzerať a tiež z akého budú materiálu. No ich množstvo je limitované. Objem sokolov je regulovaný a obec môže do používania dať maximálne množstvo, ktoré vyjadrené v eurách, nebude v rozpore ani s jedeným z nasledujúcich bo­dov:

  1. max. 3 % z ročných vlastných príjmov, čo je v účtovníctve samospráv uvádzané ako kód zdroja 41
  2. krytie 1 Šs dlhodobým hmotným majetkom obce nesmie klesnúť pod 150 €

No boom, ktorý je momentálne okolo širockého sokola nemusí dať pokoj nejakému príliš aktívnemu legislatívcovi. Sme na Slovensku a tu sa ťažšie prijímajú nové veci ako inde. Tiež tí ktorí majú rozhodovaciu právomoc ju radi uplatňujú aj tam, kde je to na škodu veci. Viď napríklad evidenčné čísla na mopedy či čipovanie psov je toho dôkazom. Ešte šťastie, že sú aj takí, ktorých zdraví rozum neopustil. Verím, že obecné meny, no samozrejme aj iné lokálne či komunitné meny budú vznikať. Bude to na prospech Slovenska a tiež verím, že ich ten spomínaný aktívny legislatívec nebude chcieť začať obmedzovať.

Plánujete Širocký sokol aj v papierovej, alebo inej podobe ? Napríklad ako obecný dlhopis, alebo zmenku ?
Širocký sokol už bol vydaný aj v papierovej forme s obmedzenou platnosťou, niečo ako darčekový poukaz. To aj v budúcnosti plánujeme využívať. Hlavne ak je potrebné poskytnúť vyššiu sumu. Dávať niekomu 50 či 100 kovových širockých sokolov by už pôsobilo ako pohadzovanie si mešcov z rozprávky o pyšnej princeznej. Pokiaľ ide o dlhopis, tak tento produkt neplánujeme a zmenku v žiadnom prípade nie. Tie sú veľmi tenký ľad.

Čo by ste dodal na záver nášho rozhovoru ?
Snáď by som chcel vysloviť takú prosbu, aby širocký sokol mal čím skôr mladších bratov či sestry. Viem o aktivitách z januára 2013 v Banskej Bystrici a v poslednej dobe sa objavili aj nadšenci v Žiline, ktorí chcú zaviesť používanie alternatívnych mien. V širockom sokolovi majú dobrý študijný materiál. Iba ich prosím, nech nepokazia túto myšlienku. Rád sa s každým podelím o svoje skúsenosti. Nech komunitné meny a z nich hlavne tie obecné budú tou správnou doplnkovou menou v oblastiach, kde euro ako naša hlavná mena má svoje nedostatky. Tým nemám na mysli iba časový nesúlad pri získavaní a potrebe likvidity.

Veľmi pekne Vám ďakujem za rozhovor pán starosta.
Oba rozhovory mi sprostredkoval pán Ivan Kuzma, za čo mu touto cestou ďakujem.

0 0

Kremnický dukát a dvojtoliar

Kremnický dukát 1998
priemer 24,5 mm váha 6,5 g, materiál Cu 80 Zn 20.
Líc – nápis kremnický dukát.
Rub – kremnický erb a hradný areál.

Kremnický dvojtoliar 1999
priemer 25 mm, váha 6,8 g, materiál starostriebro patinované,
autor Ján Černaj.
Lic kremnický hradný areál a erb mesta.
Rub – replika poltoliara (guldinera) Vladislava II. z r.1499.

0 0

nový prírastok :)
https://www.google.com/url?…

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5202

Ďakujem rudi.
Vytiahol som text a foto pre prípad, že by bol po čase odkaz nefunkčný –

Košice majú nové lokálne platidlo, strieborný 50 dukát
Autormi návrhu sú Mária Poldaufová a Branislav Ronai.
29. sep 2016 o 14:02 TASR

KOŠICE. V Košiciach vo štvrtok uviedli do obehu strieborný košický 50 dukát. Ide o lokálne platidlo, ktoré sa používa v metropole východu.
Na predstavení novej mince sa zúčastnili aj autori jej návrhu Mária Poldaufová a Branislav Ronai.
“Je to v podstate pokračovanie celého projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb. Začali sme pred rokom. Vyšla jednotka, dvojka, päťka a teraz 50. Pokračujeme ďalej, projekt je úspešný. Veríme, že ľudia to budú ďalej akceptovať a používať,” uviedol predseda združenia Vladimír Gürtler.
Zmluvní partneri občianskeho združenia, prevádzky a poskytovatelia služieb, prijímajú dukáty, ktoré podľa Gürtlera vymieňajú medzi sebou alebo im ich občianske združenie vymení v rámci zákona.

“Záujem je veľký, len obeh nie je taký, aký by sme očakávali. Päťdesiat dukát vznikol z titulu dopytu hlavne tých, ktorí to používajú ako väčší nominál. Ide najmä o hotely a hotelové služby,” vysvetlil.
Na averznej, prednej strane mince je replika dukátu, ktorý sa v minulosti razil v Košiciach.
“Je to dukát Márie, ktorý sa razil v rôznych mincovniach. Dve ľalie však svedčia o tom, že sa razil aj v Košiciach. Na reverznej strane je veduta Houfnagela, čo je významná rytina z konca 15. storočia a tiež prvá erbová pečať Košíc,” priblížil autor myšlienky lokálneho platidla v Košiciach.
Ako ďalej povedal, nový strieborný 50 dukát s hmotnosťou 13 gramov a priemerom 31 milimetrov vyrazili v Mincovni Kremnica v náklade 300 kusov.
“Z toho 100 kusov je určených pre zberateľov a 200 je vyrobených v bežnej kvalite určených do obehu,” vysvetlil.

Košické dukáty možno získať cez internet www.kosickydukat.sk alebo priamo v Mestskom informačnom centre v Košiciach pri Dóme svätej Alžbety.
Cieľom projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb je podľa Gürtlera predovšetkým poskytnúť alternatívny spôsob platieb pri výmene tovarov a služieb a zároveň podporiť lokálnych prvovýrobcov a obchodníkov.

Čítajte viac: http://kosice.korzar.sme.sk/…0-dukat.html#…

Foto:
Autori košického strieborného 50-dukátu Branislav Rónai (averz) a Mária Poldaufová (reverz).
zdroj: Judita Čermáková

0 0

Kompletná zberateľská sada Širockého sokola

Kompletná zberateľská sada Širockého sokola teraz pozostáva z:

  • 1 Širocký sokol 2010 UNC, certifikát k 200 kusom mincí, náklad 3100 ks, trhová cena (1 až 25 €)
  • 1 Širocký sokol 2010 pozlátený v etue, certifikát, náklad 30 ks, trhová cena (takmer nezohnateľný)
  • 1 Širocký sokol 2014 UNC, náklad 1240 ks, trhová cena (priamo v obci 1 €)
  • 1 Širocký sokol 2014 leštený, bublina, certifikát, náklad 310 ks, trhová cena
  • 1 Širocký sokol 2014 Ag PROOF číslovaný, bublina, etue, cerifikát, náklad 50 ks, trhová cena (do 100 €)
  • 1 Širocký sokol 2015 UNC, náklad 1350 ks, cena 1 € na objednávku
  • 1 Širocký sokol 2015 leštený, bublina, certifikát, náklad 100 ks, cena 3,50 € na objednávku
  • 2 Širocké sokoly 2015 UNC, náklad 1350 ks, cena 2 € na objednávku
  • 2 Širocký sokoly 2015 leštený, bublina, certifikát, náklad 100 ks, cena 3,80 € na objednávku
  • 5 Širockých sokolov 2015 UNC, náklad 1350 ks, cena 5 € na objednávku
  • 5 Širockých sokolov 2015 leštený, bublina, certifikát, náklad 100 ks, cena 5,50 € na objednávku
  • Sada 1, 2, 5 Širockých sokolov 2015 leštených, číslované, bublina, etue, certifikát, náklad 50 sád, cena 29 € na objednávku (?)
  • 100 Širockých sokolov 2015 Au PROOF číslované, bublina, etue, cerifikát, náklad 50 ks, cena 230 € na objednávku (?)

Zdroje informácií a foto:
www.siroke.sk – oficiálna stránka obce Široké
pán Ivan Kuzma
vlastné zdroje

Editováno: 30.9.2016 08:47
0 0

Košický dukát 2015

Prvá lokálna mena v Košiciach.
Projekt občianskeho združenia KOŠICKÝ DUKÁT na výmenu tovarov a služieb je predovšetkým poskytnúť alternatívny spôsob platieb pri výmene tovarov a služieb a zároveň podporiť lokálnych prvovýrobcov a obchodníkov.
Všetko podstatné je na letáku na foto.

Zdroj: www.kosickydukat.sk
Vlastné foto Košického dukátu

0 0

možno prvá lastovička
Odpoveď na príspevok č. 5199

Karel napsal:

… Médiami prešla správa o zavedení lokálnej meny v Bratislave a Zvolene a tiež príprave takéhoto kroku v Žiline. …

možno prvá lastovička

https://www.numizmatik.eu/…tova-medaila

zdroj obrázka numizmatik.eu

Editováno: 7.10.2016 10:16

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: možno prvá lastovička
Odpoveď na príspevok č. 5391

Pri tom nízkom náklade 51 ks to lokálna mena nebude … skôr tá lastovička. Ale možno vyrazia aj 3000 kusov v mosadzi. To by bolo ine kafe … lokálne kafe.
:-)

0 0

V tomto príspevku musím dbať na formuláciu a výber slov, pretože mnohí vedia, že vo vzťahu k Širockému sokolu som osobne zainteresovaný. Širocký sokol vznikol v roku 2010 ako prvá obecná mena. Dá sa, samozrejme ako vždy, diskutovať o výraze “mena”, ale v ostatných prípadoch by som bol vo vzťahu k tomuto výrazu opatrný. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia vznikli a existovali rôzne miestne výmenné poukážky, ako Kremnický dukát, Piešťanský barlolámač, Spišskonovoveský 1 a 2 grajciar, alebo Jánošík z Liptovského Mikuláša. Turistické žetóny, výmenné poukážky vo vybraných obchodoch, upomienkové predmety. V súčasnosti sa už dlhšie hovorí o Žilinskom “Živeci”, vznikol Košický dukát a podobne. Nie je to nový nápad, tieto “miestne peniaze” vznikli dávnejšie a existujú v mnohých, zväčša papierových verziách, po celom svete.
Propagátorom a obhajcom týchto komunitných mien fungujúcich popri oficiálnej mene, je známy profesor Bernard Lietaer, autor viacerých publikácií, kde by som odporučil knihu “Budúcnosť peňazí”. V knihe, okrem iného, vysvetľuje svoj pohľad na komplementárne meny a ich význam v budúcnosti. V súčasnosti pôsobí v USA, pokiaľ viem, a prednáša na viacerých univerzitách.
Tento príspevok som nechcel pojať nijako akademicky, len sa to trochu rozpísalo :-) Svojho času som na inom numizmatickom portále písal obsiahlejší článok na túto tému, teda vzniku, histórii a opodstatnenosti “miestnych peňazí” a v prípade záujmu sa viem k tomu vrátiť, ale aktuálne ide o to, že ak chceme hovoriť o nejakej forme “meny”, musí táto spĺňať isté atribúty, ako vznik (kto na základe čoho), výmenný kurz, krytie, platnosť a podobne.
Pokúsim sa vyhľadať zopár súvisiacich článkov a vložím linky. Bolo by skvelé, ak by to vyvolalo pozitívnu a poučnú diskusiu.
http://referaty.aktuality.sk/…referat-7835
http://www.martinus.sk/?…
http://www.siroke.sk/…irocky-sokol
http://www.lokalnamena.sk/…zmysel-zivca
http://euractiv.sk/…tupe-014004/
http://www.pluska.sk/…vedcila.html
http://zivot.cas.sk/…u-maju-plany
http://referaty.atlas.sk/…onomia/6507/?…

0 0

Určite by sa tu takáto diskusia zišla, možno aj v samostatnom blogu! Podľa mňa, Širocký sokol je unikátna lokálna mena. Sám to konštatoval aj vysoký predstaviteľ mincovne Kremnica, keď odovzdával zlatý Širocký 100sokol na slávnostnom ceremoniáli. Osobné si myslím, že je to výnimočný projekt, ktorý bude ešte mnohokrát v budúcnosti úspešný. Už sa veľmi teším na ďalšie ročníky tejto jedinej obecnej meny.

Editováno: 7.10.2016 16:29
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5396

Majko na Širockých sokolov založil už dávnejšie samostatný blog pán starosta obce Široké Stanislav Bartoš.
http://www.cs-mince.eu/…ead/show/363

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5396

A áno, viem čo myslíš. Keď zlatých 100 sokolov osobne na slávnosť do obce Široké priviezol šéf marketingu v mincovni Kremnica, vo svojom prejave povedal, že Širocký sokol je jediná obecná mena sveta ktorá sa prepracovala až do zlata, inými slovami svetový unikát. Ja neviem naisto či je tomu tak, ale zatiaľ som žiadny iný podobný prípad nenašiel.

0 0

Upresnenie

Keďže na Širockých sokolov je založený už dávnejšie samostatný blog, treba svoje komentáre smerovať tam.
V tomto blogu sa venujem jednotlivým regionálnym platidlám a lokálnym menám vo svete a u nás z numizmatického pohľadu. Teda hlavne obrázky a popis platidiel a meny.
Širocký sokol teda okrem iného patrí i sem.

Editováno: 8.10.2016 07:33
0 0

Púchovské koruny zatiaľ asi nebudú

V meste Púchov sa už čoskoro môže platiť vlastnou menou – napísal www.puchov.eu v roku 2014. Avšak, nestalo sa.
Tu je časť článku z roku 2014 a časť článku z roku 2015:


Púchovské koruny sa čoskoro môžu stať skutočnou menou
11.11.2014
V meste Púchov sa už čoskoro môže platiť vlastnou menou – Púchovskou korunou. Kandidát na primátora Rastislav Henek chce rovnako ako šesť nezávislých kandidátov na poslancov: M. Mišún, S. Školek, M. Panáč, L. Pagáč, M. Lednický, R. Kvasnička, podporiť miestnu ekonomiku. Obyvatelia mesta Púchov už vedia ako môže vyzerať ich nové platidlo. Kandidát na poslanca Radomír Kvasnička nám odhalil prvé návrhy na bankovky a mince púchovských korún. Vlastnú menu krytú obecným majetkom dnes úspešne používajú aj v slovenskej dedine Široké. O miestnych peniazoch uvažujú v Banskej Bystrici, vo Zvolene, svoje dukáty chce vydávať aj prešovská radnica. Lokálna mena sa môže dobre uplatniť iba v malej komunite, na malom území, kde sa každý s každým pozná a kde nie je priestor pre žiadnych podvodníkov, ktorých lákajú čachre s peniazmi.


Púchovské koruny: Bol to iba prázdny predvolebný sľub?
5.3.2015
Myšlienka zavedenia Púchovskej koruny, ako prostriedok podporenia miestnej ekonomiky, vznikla v predvolebnom období. Svoju podporu jej vtedy vyjadril aj súčasný primátor Rastislav Henek.
V zhluku volebných kampaní si predstava vlastnej meny získala pozitívny ohlas verejnosti. V priebehu mesiacov však táto vízia utíchla a občania tento nápad začínajú považovať za „sladký” sľub.
Kto pozorne sledoval program posledného Mestského Zastupiteľstva, tak určite postrehol, že reč prišla aj na spomínané Púchovské koruny. I keď sa jedná o odvážnu myšlienku, v rámci slovenska by nešlo o nič nové alebo ojedinelé.
Príkladom môže byť Širocký sokol, ktorý ako obecná mena funguje už od leta 2010. Jeho kurz je stanovený na hodnotu jedného eura. Využiť ho môžu v zmluvnom obchode, na rôzne služby, ale tiež v zvončeku miestneho kostola.
Projekt Púchovského mestského platidla ale zrejme nahradí „zľavová karta”. Aspoň tak svoju víziu prezentoval primátor Henek, hoci používa termín Púchovské platidlo.


A odvtedy … nič. Púchovské koruny teda asi skutočne nebudú. Situáciu okolo týchto korún priebežne sledujem.

Foto: Návrh pre mince Púchovskej koruny
Zdroj: www.puchov.eu

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 5408

Korlen napsal:

Majko na Širockých sokolov založil už dávnejšie samostatný blog pán starosta obce Široké Stanislav Bartoš.
http://www.cs-mince.eu/…ead/show/363

Tento blog mi trošku ušiel, dokonca je tam aj samostatný blog venovaný 100sokolíkovi :-) http://www.cs-mince.eu/…ead/show/362 a v tomto blogu som už na pána starostu smeroval jednú otázku. Na jej zodpovedanie sa už veľmi teším a predpokladám, že nie iba ja…

0 0

Tak som sa trochu pokutral, ako som sľúbil, a našiel som ešte neuvedené.
Zlatohorský dukát z roku 1994 a Kutnohorský groš

0 0

Spišskonovoveský 1 a 2 grajciar, Kremnický 1 a 2 toliar z roku 1999, Kremnický dukát (žetón) pri príležitosti 670 rokov mincovne z roku 1998

0 0

A Brnienskey groš

0 0

Korlen, takže 100 Šs je “zlatý unikát”?

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5434

Tak sa vyjadril vo svojom prejave šéf marketingu z mincovne Kremnica, ktorý zlaté Širocké 100 sokoly do obce osobne priniesol. Ja to tvrdiť nemôžem, ale v pátraní po obdobe som nikde nič podobného nenašiel. Myslím si, že by bolo skvelé ak by sme v tomto mali svetový unikát. Aspoň všade inde by tomu asi tak bolo…
Osobne si myslím, že by bolo veľmi zaujímavé, ak by sa zlatý Širocký 100 sokol prepracoval do nejakej renomovanej aukcie, kde by sa o ňom dozvedel široký okruh zberateľov aj vo svete (ktorý je dnes vďaka internetu naozaj malý).
Ale tento príspevok si mohol umiestniť do blogu o Širockých 100 sokoloch, kam skôr patrí.
http://www.cs-mince.eu/…ead/show/362

Editováno: 8.10.2016 17:03
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 5424

Ďakujem Korlenovi za Zlatohorský dukát z roku 1994 a Kutnohorský groš, za Spišskonovoveský 1 a 2 grajciar, Kremnický 1 a 2 toliar z roku 1999, Kremnický dukát (žetón) pri príležitosti 670 rokov mincovne z roku 1998 a za Brnienskey groš.
:-)

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 713 )

Partneri

Reklama