Dnes je sobota 26.10.2024 - 13:54:56 18 užívateľov online - neprihlásený

4 DUKÁT 1915 -Novorazba a pôvodná razba

4 DUKÁT 1915 -Novorazba a pôvodná razba

V tomto týždni sa mi dostal od priateľa do rúk 4 dukát Františka Jozefa I s tým že už ho má asi tri roky a podľa neho ide o falzum .....on však nie je numizmatik tak som sa pustil do bádania ja.
Skontroloval som parametre – váhu, priemer a hrúbku a všetko na chlp sedelo . Pozeral som na detaily a našiel som dve dominantné odlišnosti tohto 4 dukátu oproti súčasným novorazbám .
Na foto som označil novorazbu 1915 a podľa mňa pôvodný 4 dukát z roku 1915. Detto sú aj averz a reverz mince vedľa seba .
Prvý znak je " plnosť" meča . Novorazba ho má plný – matný reliéf na rozdiel od pôvodnej razby kde je jeho tvar vytiahnutý 4–5 líniami . K tomuto poznatku som dospel na základe porovnávania na portáli acsearch kde sú v histórii predaja 4 dukáty kontramarkované ktoré vykazujú presne tieto znaky .
Druhý znak odlišujúci tieto dve mince sú bodky v kolopise pri panovníkovi kde na origináli sú tieto menšie .
Sú ešte nejaké ďalšie detaily ako lesklá plocha v uchu panovníka pri pôvodnej razbe, pri NR je táto oblasť celá matná .

Neviem či sa niekto zaoberal touto témou, viem že sa vedú polemiky aj ohľadne pôvodnej razby 100 korony 1915 ktorých bolo v tomto roku vyrazených viac ako 1000 kusov.
Neviem či existujú nejaké pramene koľko sa vyrazilo v roku 1915 4 dukátov a za každé info budem vďačný .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Posledný obrázok k porovnaniu

Pridávam ešte oba 4 dukáty vedľa seba

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Jestli to je pravda co tady píšeš tak velmi užitečné informace. Budu hledat jakmile narazím na 4 D 1915 originál :-)

0 0

Jěště úvaha – není třeba taky možné jak píšeš ohledně detailů, že by vznikly výměnou razidel (před 10 lety byly na novoražby jiné než letos)?

0 0

Áno, aj nad tým som rozmýšľal. Ale tá podoba s kontramarkovými nebude náhodná .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Sparky, nechcem spochybňovať tvoju prácu, no v knihe od p. Moravca sa píše, že ročník 1915 je v nezmenenej podobe a z toho usudzujem, že rôznorodosť matného reliéfu môže byť spôsobená plynutím rokov od razby. Ďalej spomína množstvo variant pri starších ročníkoch a upozorňuje na množstvo fálz a napodobením – je toho na dve strany tak posielam foto.

Za zmienku stoja napodobeniny razené v bývalej Juhoslávií a v Bulharsku.

/dúfam že ti to pomôže/

Editováno: 21.5.2016 21:55

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Áno, pán Moravec na strane 125 píše o nezmenenej podobe, no to neznamená že sa nejaké detaily nemohli zmeniť , už aj vzhľadom na to ,že sa dnes určite nerazí z razníc z roku 1915.
Staršie ročníky ma nezaujímajú, porovnávam 1915 a nemám falzum , ani napodobeninu a ani puncovaný balkánsky 4dukát.
V poznámkach ale uvádza ,že v rokoch 1914/1915 malo byť razených 10 519 kusov 4 dukátov s ročníkom 1915.

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Trochu od veci, ale možno ani nie -
Sparky možno sa pamätáš, ako na poslednej burze v Žiline jeden pán z Kremnice povedal, že za niekoľko rokov numizmatika zanikne. Všade budú len novorazby a falzá. Pre mňa numizmatika v prípade 4-dukátu už skončila. Videl som asi 6 druhov fálz, z toho 2 boli takmer dokonalé a jeden z nich bol dokonca zakúpený v záložni. V tej istej sieti záložní, kde je jeden môj známy vedený ako nežiadúca osoba, lebo im nevedomky predal fff 4d 1915. Tieto relatívne veľké a ťažké mince sa falšujú a falšovať sa aj naďalej budú. Špekulanti totiž vedia, že investičné mince sa takmer vôbec nekontrolujú lupou a nie vždy sa pri obchode vážia.

0 0

Pán z Kremnice sa mýli, numizmatika zanikne len so zánikom civilizácie. Z histórie poznáme veľké množstvá falzifikátorských dielní a ich produktov, novorazieb, autorských i pokútnych replík, rôznych ďaľších ťažšie identifikovateľných razieb atď a numizmatiku to nijako neohrozilo, možno len sťažilo orientáciu pre menej fundovaných či neobozretných. Predstavme si abstraktný príklad, že by sa od dnes už nevyrazila žiadna minca alebo medaila, bola by to likvidácia numizmatiky? Alebo opačný extrém, že by sa razili už iba novorazby, bol by to opäť zánik numizmatiky? Nemyslím. A treba vziať do úvahy, a to je objektívny fakt, že všetko čo sa dnes razí sú vlastne novorazby. Či sú to mince pod hlavičkami národných bánk, alebo medailové razby jednotlivých mincovní, či razby súkromných medailí. Ale plynutie času a samoočistný proces v numizmatike stanoví čo z toho bude zberateľsky hodnotné aj pre budúce generácie, čo bude naberať na numizmatickej vážnosti, vzácnosti a cene a čo zostane iba príležitostnou a chvíľkovou komerčnou epizódou. Veď si zoberme na porovnanie napríklad korunovú menu FJ I., svätováclavské dukáty s ich všetkými novorazbami a súkromnými razbami (51, 68, 73, 2014) a najnovšie dokonca aj hybrid dukátov Karla IV. a svätováclavských dukátov. 10, 20 a 100 koruny FJ I. boli razené a dávané do obehu ako v tom čase celkom bežné obeživo, bez nejakej numizmatickej aury, svätováclavské dukáty 1923 – 1939 vznikali tiež pôvodne za celkom iným účelom a nikto ich v tom čase nevnímal ako nejaké numizmatické lahôdky ktoré budú o pár desaťročí trhať aukčné rekordy. Rovnako ako príležitostné výročné medailové razby prvej republiky. A podobných razieb bolo povedzme za posledných 150 rokov nespočetné množstvo. Ohozilo to nejako numizmatiku? Nie a ani neohrozí. Sama zberateľská inteligencia, historická opodstatnenosť, zmysel a numizmatické fluidum jednotlivých razieb si sami vyselektujú to, čo má prežiť.

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 743 )

Partneri

Reklama