Dnes je piatok 2.5.2025 - 14:07:11 14 užívateľov online - neprihlásený

Repliky - oficiálne (kremnické) a tie iné

Rozhodne, dukát v cene 225 eur je veľmi ústretový krok mincovne. Je to cena s minimálnou maržou, blížiaca sa k výrobným nákladom. A popri kvalite razby nie je divu, že je taký (a myslím že aj prekvapil) záujem.
Čo sa týka maďarských novorazieb, bolo toho už na rôznych portáloch povedané dosť a nie vždy pozitívne. Osobne to neriešim, tie razby sú proste dokonalé. Takýto výsledok umožní len pôvodné náradie, to je holý fakt. A razia, pokiaľ viem, alebo zatiaľ, iba mince veľmi vzácne, ktoré viem, že nikdy v zbierke mať nebudem. Tak som si do uhorských sád 10 korún s radosťou vložil tieto novorazby 1895 a 1915. Teším sa tomu a, úprimne, je mi jedno či sa to niekomu páči alebo nie. Mne sa to páči. Tiež som si vzal aj novorazby vzácnych uhorských štvorzlatníkov 1880 a 1892 (ak sa dobre pamätám) i keď ich nezbieram. Ale mať napríklad 4 zlatník 1892 ktorého bolo vyrazených iba 20 kusov, razený pôvodnými razidlami, tomu som neodolal.

0 0

Re: .
Odpoveď na príspevok č. 3528

marco1979 napsal:

to su hned na zaciatok extremy: http://aukro.cz/…0650400.html

druha stovka padne z Kremnice za 1 den :-)

Toto je razba z Kremnice? Lebo tá cena by bola nejaká nízka.

Editováno: 17.8.2016 18:48
0 0

Re: Re: .
Odpoveď na príspevok č. 3763

Je to razba Kremnice
http://www.mint.sk/…_novinky.php

0 0

Dík, potom nerozumiem, prečo to ten ponúka obratom za tú sumu a aj tak sa to nepredalo.
5000 CZK = 185 €

Editováno: 17.8.2016 19:06
0 0

Asi nemal na chleba .....

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 3756

Korlen napsal:

trobo napsal:

Korlen napsal:

Tiež mám info, že odberatelia ktorí si v mincovni zakúpili repliku uhorského dukátu 1881 aktuálne dostávajú možnosť si kúpiť rovnaké množstvo (teda jeden či dva kusy) aj 20 koruny.

Pokiaľ je toto pravda tak na mňa najskôr zabudli :(

Mám už potvrdené z viacerých zdrojov, že tí, ktorí si v mincovni zakúpili dukát (ty) 1881, mali možnosť si objednať aj Karolovu 20 korunu. Vraj sa to bude vzťahovať aj na tretiu razbu z edície – repliku 1/2 toliaru 1853. Len neviem, resp. nepodarilo sa mi zatiaľ zistiť, či nejaké kusy 20 korún pôjdu aj do otvorenej ponuky, keďže sa zdá že záujem je, a je ich o 50 kusov menej ako ostatných dvoch razieb. Teda ak sa musia uspokojiť pravidelní odberatelia a teraz aj tí ktorí si zakúpili dukát 1881, vyzerá to skôr nepravdepodobne.

na mna asi tiez zabudli :-)

0 0

Skúste sa pripomenúť priamo na predajni, viem že niektorým to pomohlo. Asi toho majú veľa…

0 0

Tak no co, ani mandarinky sa pred 30 rokmi neusli na vianoce vsetkym. Ostali nam len kubanske pomarance…

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3771

Korlen napsal:

Skúste sa pripomenúť priamo na predajni, viem že niektorým to pomohlo. Asi toho majú veľa…

pisal som im e-mail, ale ani neodpovedali. asi maju fakt vela. ale kto v dnesnej dobe nema :-)

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3773

Kaporcek napsal:

Tak no co, ani mandarinky sa pred 30 rokmi neusli na vianoce vsetkym. Ostali nam len kubanske pomarance…

Zas ak by sa ušli všetkým, neboli by vzácne a nestáli by sa ne rady a nehľadala protekcia. Myslím mandarinky, to je skôr pre pamätníkov.
A aj dnes, ak by sme si mohli všetci kúpiť napríklad svätováclavské dukáty 1938, alebo násobky 1937 za kýbel, asi by ich nikto nechcel :-)

0 0

No ja mám opačný problém, mám možnosť ten dukát získať, len nie je to práve to, po čom moje srdce piští :-)

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3776

bubo napsal:

No ja mám opačný problém, mám možnosť ten dukát získať, len nie je to práve to, po čom moje srdce piští :-)

A ja som chcel v Kremnici kúpiť viac kusov a predali mi len 2 . Vraj je to tak obmedzené.

0 0

Je to tak, jeden zákazník si môže kúpiť max 2 kusy.

0 0

Nevedel som kam, nakoniec sa mi zdalo toto miesto najvhodnejšie. Dnes sa mi dostali do ruky tri razby pána Kolářského a keďže je to pre mňa ešte nová oblasť, mám s dvomi trochu problém a veľmi by som uvítal informácie zberateľov v tejto téme skúsenejších.
Sú to, predpokladám, všetko razby pre Artiu z pôvodných súťažných návrhov pána Kolářského. Ale iba jednu som vedel identifikovať a uvádza sa v jeho pomerne podrobnom súpise diela. Ide o razbu “Sochařství J. V. Myslbek” – viď foto.
Obe strany sú signované, averz “Kolářský” a reverz “ZK”

Editováno: 18.8.2016 15:11
0 0

Ale ďaľšie dve zatiaľ nedokážem bez pochýb zaradiť.
Prvá je Janko Jesenský, na oboch stranách signovaná “ZK” a označená ako “PRÓBA”
Druhá Andrej Sládkovič, na averze signovaná “AP”, predpokladám Andrej Peter a na reverznej strane “ZK”
Tieto dve razby, myslím najpoctivejšie je hovoriť o medailách, som v literatúre zatiaľ nenašiel. Viete niekto viac? Budem povďačný za každú info a myslím, že aj mnohí iní sa radi poučia.

0 0

Ten Sladkovic je poměrně známa zkušební ražba, uz jsem ji několikrát viděl.
AP je opravdu Andrej Peter.
Zde odkaz na aukci :
http://www.nume.cz/…praha-67-815
A zde odkaz na druhou.
http://www.nume.cz/…raha-66-2946
U obou je zajímavé sledovat cenový narůst v posledních letech, tak jako skoro u všeho :-)

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

0 0

Ďakujem pekne pán kolega, veril som že si to všimnete, viem že ste v tomto doma :-)

0 0

:-)

„Vždy je lepší hovořit s rozumným člověkem o něčem hloupém, než s hlupákem o něčem rozumném.“

0 0

Priatelia ešte veľmi zaujímavá diskusia na túto tému z iného webu. Myslím, že to bude zaujímať viacerých a v diskusii sa navyše nachádza aj vyjadrenie pamätníka. Ďakujem pekne za upozornenie na túto diskusiu od jedného z VIP partnerov :-)
http://www.sberatel.com/…00-kc-3931x1

0 0

Tak to je pro fajnšmekry :)
Doporučuji :)

0 0

Osobne si myslím, že Artia začína pomaly ožívať. Myslím si, že je to veľmi dobrý numizmatický materiál s veľkým potenciálom do budúcna…

0 0

Áno to rozhodne. Razby pre Artiu boli špecifické razby, z menšej časti pre krajiny RVHP (pre mladšie ročníky Rada vzájomnej hospodárskej pomoci) a z podstatnej časti pre kapitalistickú cudzinu s cieľom vtedajšieho režimu získať devízy, návrhy na razby pochádzali od popredných medailérov (napr. pán Kolářský), razili sa len v danej historickej etape a tak sú aj istým odrazom doby. No a, logicky, zväčša išli do zahraničia, takže doma ich zostal alebo sa vrátil iba malý zlomok. Osobne si myslím, že sa ešte dočkajú svojho uznania a ocenenia.
Tieto razby sú aj naozaj veľmi zaujímavá téma a vzhľadom na vyššie uvedené súvislosti, pravdepodobne nikdy odborne nekatalagizovaná, neviem ani o nejakej špeciálnej literatúre týmto sa zaoberajúcej encyklopedicky. (Ak niekto o takej vie, budem povďačný za každú informáciu.) Takže som sa aj usiloval získať redaktora na vedenie poradenstva o týchto razbách. Ale zatiaľ bez úspechu, nikto sa necíti byť dostatočne v tejto oblasti fundovaný. Takže vypisujem konkurz na redaktora (ov) razieb pre Artiu a iné PZO (Podniky zahraničného obchodu) :-)

0 0

Něco málo o těchto razbach vím. Pokud se přihlásí nějaký redaktor, rád mu budu nápomocen.
Je to velice obsáhlé téma, které, pokud vím, nikde neni přesně popsané ani katalogizovane.
Ale velice rád bych se mýlil a nejakou specializovanou literaturu k těmto ražbám bych uvítal.
Spousta věci se dá dohledat podle autorů, jako např. zmiňovaný Zdeněk Kolářský (1931) který je alespoň pro me synonymum pro ARTIA.
Od tohoto autora mi dnes přišla kniha, která zde uz byla několikrát zmiňována “Mezi orlem a pannou” mohu vřele doporučit.
Pokud se tedy najde redaktor, velice rad nabízím spolupráci, jsem sice časově vytížený, ale rád pomohu.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3823

Skvelé, tak jedného redaktora, aj keď na polovičný úväzok, by sme už mali. Dúfal som, úprimne, že sa práve Numik ozve, že nevydrží, pretože z ľudí čo poznám, je myslím v tejto oblasti najzorientovanejší.
A naozaj, tým ktorých to zaujíma, skvelú knihu od pána Kolářského o jeho diele s veľkolepými farebnými autentickými fotkami môžem rovnako vrele doporučiť. Dá sa kúpiť za rozumnú cenu (polovičnú ako som videl inde) priamo u vydavateľa – e-shop Univerzity Pardubice.

0 0

Ešte by som možno rád Numika podpichol. Kým nebude vytvorený k vzájomnej spokojnosti tím redaktorov na tému “Razby pre Artiu”, nechcel by Numik pouvažovať o tom založiť na túto tému len blog? Ten k ničomu nezaväzuje, netlačí časovo ani obsahovo a ja osobne a vôbec nepochybujem, že aj mnohí ďaľší, by ho vítali s nadšením. Okrem toho mi som dnes odpočul vrabcov na plote, že táto téma bude čoskoro ešte omnoho atraktívnejšia…

Editováno: 19.8.2016 21:26
0 0

Něco vymyslíme… :-)

0 0

Takýto blog by som určite privítal aj ja…

0 0

Myslím, že Numik je už nalomený :-) Veď budeme pomáhať všetci. Každý niečo doplní a bude to skvelý blog so spústou info o týchto razbách na jednom mieste.

0 0

Dukatik replika 1881 KB znova v ponuke na mint.sk

0 0

Hm, áno, druhá stovka. Prvé kolo bolo nad očakávanie, tak uvidíme záujem v druhom kole. Treba ale povedať, že razba je skutočne vydarená. Dá sa samozrejme diskutovať o odtieni a lesku, ale na to sa pozrieme tak za 20 rokov :-)

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 771 )

Partneri

Reklama