Dnes je sobota 27.7.2024 - 6:55:43 10 užívateľov online - neprihlásený

10 a 20 koruny FJ I. - aktuálny stav a predpoklady vývoja

Tento blog zakladám na základe viacerých otázok, zväčša začínajúcich (ale nie len), zberateľov i pre veľmi zaujímavú situáciu, podľa mňa, okolo týchto krásnych mincí. 10 koruny FJ I. sa tešia dlhodobo mimoriadnej obľube medzi zberateľmi, jednak pre svoje čaro, cenovú dostupnosť, ako aj donedávna ich dostupnosť na trhu. Na túto tému sme viedli diskusie často krát už v minulosti na iných portáloch a názory sa rôznili. Veľká časť zberateľov bola názoru, že 10 korún FJ I. je na trhu také množstvo, že s výnimkou tzv. nedostupných ročníkov (1895 KB a 1915 KB) a vzácnejších (1896, 1913 a 1914 všetky KB, prípadne ešte jubilejnej 1908) sa nemá cenu nijako vzrušovať a tieto mince sú odsúdené na kopírovanie trhovej ceny zlata plus nejaké tie % podľa stavu. Druhá skupina, ku ktorej som patril aj ja, mala skôr názor, že tieto mince sa postupne vytrácajú z trhu a stále väčší problém je získať ich v nadštandartnej kvalite, čo bude mať za následok tlak na tieto mince z pohľadu dostupnosti a následne logicky aj ceny. Iste si všetci pamätáte, že pred nie tak dlhým časom ste si otvorili napríklad české Aukro a mohli ste medz 10 korunami vyberať do bezvedomia. Dnes tam je zopár kúskov zväčša najbežnejších ročníkov a v smutných stavoch. Mám osobnú skúsenosť pri uzatváraní sady, že niektoré ročníky v naozaj slušných stavoch si vyžadujú už značnú trpezlivosť, diplomaticky povedané. Ďaľším aspektom hodným zreteľa je objektívny fakt, že v poslednom období niektoré 10 koruny (aj 20 koruny, ktorých sa to rovnako týka, len nechcem priveľmi skomplikovať tému) v stavoch aUNC doslova trhali cenové rekordy a dosiahli aj dvojnásobnú cenu oproti najvyššej katalógovej cene. Takýchto znakov smeru vývoja je viacero. Všimol som si napríklad, že v nastávajúcej aukcii M&Ch, dokonca ani eLive aukcii nie je jediná 10 koruna. Neviem a reálne dôvody môžu byť aj inde, ale zatiaľ sa osobne domnievam, že sa do tejto aukcie nepodarilo zabezpečiť tieto mince v dostatočnom rozsahu a najmä kvalite tak, ako si aukcia tejto úrovne žiada.
Ak vezmeme do úvahy, že 10 a 20 koruny sú všeobecne veľmi rozšírene zbierané, že za obdobie od ich vzniku, teda 124 až 101 rokov sa ich nespočetné množstvo zničilo, že sa dá len odhadovať osud ďaľšieho veľkého množstva týchto mincí cez obe svetové vojny, ďalej, že sa pôvodne jednalo o celkom bežné obeživo a tak sa aj používalo, mincí v ešte zbierkových stavoch sa dochoval len zlomok. Pamätníci a lepšie informovaní vedia, že napríklad v deväťdesiatych rokoch chodili do Viedne nakupovať 10 koruny rumunskí obchodníci doslova na kýble a ich koniec sa dá len domnievať, že v tom čase sa z rovanakých zdrojov zháňal nedostatkový materiál do zlatníckych dielní..
Ja vidím ďaľšiu súvislosť aj v tom, že po páde investičného zlata v pokrízovom období, sa mnohí investori a v niekoľkých vlnách, rozhodli pre predsa istejšiu pôdu – numizmatiku, kde napríklad pri 10 a 20 korunách FJ I. je podobné riziko zminimalizované na celkom inú úroveň. Títo “investiční zberatelia” (tento názov sa celkom ujal) často nemajú finančné obmedzenia a nekupujú jednu – dve mince zo sady, ale hneď celú sadu, alebo sady a tieto sa na dlhú dobu skryjú v ich trezoroch, teda sa z trhu stratia. A kupujú bez ohľadu na ročníky a niekedy aj stav, ak nemajú dobrých poradcov, takže popri vzácnejších ročníkoch o ktorých som písal vyššie, sa na dlhú dobu odporúčajú aj perspektívne ročníky (podľa mňa všetky KB do roku 1903 plus 1912 a rakúske 1896 a 1909 Schwartz) a aj celkom “bežné” ročníky (1903 KB – 1911 KB a rakúske, podľa mňa, mimo 1896 a 1909 Schwartz). Pozornejší zberatelia si tento trend samozrejme všimli a tiež tieto mince držia v predpoklade tlaku na cenu a nevracajú ich na trh.
Suma sumárum, bude rozhodne zaujímavé túto situáciu a vývoj sledovať. Pôvodne som chcel napísať len krátku úvahu a úvod blogu, ale trochu to ušlo, aj keď som sa usiloval byť stručný, ale táto téma je tak široká, že by sa dalo písať ešte dlho. Chcem ešte povedať, že vyššie napísané sú moje osobné postrehy a nijako ich nikomu nevnucujem. Je ľahko možné, že mnohí budú mať iné skúsenosti a názory na stav a prognózy. Ale práve preto, že je to veľmi vďačná, a aktuálne aj populárna, téma som založil tento blog a verím, že sa vyjadríte viacerí.

Komentáře

Re:
Odpoveď na príspevok č. 7676

Korlen napsal:

Dnes na Záhorí ešte v rámci výpomoci Ježiškovi, prebehol obchod z kategórie “o päť minút dvanásť”. I napriek tomu, myslím že ročníky aj stav mincí sa dajú hodnotiť vcelku pozitívne.

Tu 10 korunu 1898 KB v poslednom case vidiet tiez pomenej…

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7687

Áno, tento ročník sa pomaly ale iste zaraďuje k tým menej sa vyskytujúcim. A ďaľší kandidát do klubu, podľa mňa, bude alebo už aj je ročník 1893 KB, ktorý sa ešte do nedávna ukazoval pomerne hojne.

0 0

Známe počty vyrazených kusov 10 korony 1895 KB a ďaľší malý šok?

Priatelia, tento článok sa mi píše pomerne zťažka. Nie len preto, že informácie ktoré prinášam predstavujú, najmä pre zberateľov a fanúšikov 10 korún Františka Jozefa, malé numizmatické zemetrasenie, ale výrazne menia desaťročia zažité povedomie. Chcem hneď v úvode zdôrazniť, je mi zrejmé, že vzácnosť a tým samozrejme aj cena týchto mincí, sa dnes posudzuje z hľadiska ich výskytu na trhu a počty vyrazených kusov uvádzané v katalógoch sú len administratívne čísla. Aj keď tieto nikto nezpochybňuje (teda doteraz), sú len čiastkou mozajky hodnotenia vzácnosti. Písali sme o tom už mnoho krát, čo všetko reálne ovplyvnilo do dnes zachované počty kusov 10 korún FJ (takže o tom zas inokedy) a prečo teda najrelevantnejším ukazovateľom je ich výskyt na trhu. Tu ale počty vyrazených kusov uvádzané v katalógoch, sú minimálne psychologickou pomôckou. Je samozrejmé, že ak boli uhorské ročníky 1897 – 1903 razené v množstvách cca 230 000 kusov a ročníky 1904 – 1912 v dvoj, troj i viac násobných počtoch, že tých prvých sa na trhu ukazuje úmerne menej i keď všetky si prešli náročným procesom prežitia od I. sv. vojny, rozpad R-U monarchie, hyperinflácie v niektorých nástupníckych štátoch, masovú emigráciu, prvorepublikové obdobie, II. sv. vojnu, vývoj po roku 1945 a 1948 a viacero ďaľších aspektov, ktoré nepochybne ich zachovaný počet podstatne ovplyvnili.
Ale nech už neotravuje úvod, sám som netrpezlivý, pretože píšem, ako mi myšlienky prichádzajú. Pri reorganizácii mojej knižnice a archívu som natrafil na knihu, o ktorej som zas ani nevedel, že ju mám. (foto dole) Išiel som ju zbežne prelistovať a samozrejme som sa zastavil pri veciach ktoré ma zaujímajú. A trochu mi vyliezli oči. Nikto nevie všetko a niekomu možno nepoviem až tak prevratnú novinku, ale bol som vždy v tom, že počty vyrazených kusov uhorskej 10 korony 1895 nie su známe. Rovnako som bol vždy v tom, že počty vyrazených kusov 10 korony 1915 sú 50 až 54000 kusov (Novotný 2008, 2012, Valovič 2012).
V tejto literatúre som narazil na tieto údaje. Počet kusov 10 korony 1895 KB – (0,018 mil.) teda 18000 kusov a 1915 KB – (0,020 mil.) teda 20000 kusov. Inak povedané, prvý krát som sa dostal, okrem rôznych povestí, k nejakému konkrétnemu číslu pri počte vyrazených kusov 10 korony 1895 KB. No a druhá informácia ma zľahka šokovala. Pri doteraz uvádzaných počtoch kusov v katalógoch pri 10 korone 1915 je priepastný rozdiel 30 až 34000 kusov mincí! Čo je odchýlka o 150% a mnohé by to vysvetľovalo.
Ja samozrejme netvrdím, že informácie ktoré uvádzam sú jediné správne, ale ak by sa ukázalo, že sú skutočne relevantné, nevyhnutne by to menilo mnohé doteraz zaužívané a zažité. Pri ostatných ročníkoch uhorskej razby som podstatnejšie rozdiely nenašiel. Ako nižšie uvediem podrobnejšie, autormi tejto publikácie boli páni Luděk Hausdorf (ktorý pravdepodobne aj vlastnoručne publikáciu podpísal) a Josef Kounovský. Nemal som možnosť poznať týchto pánov a je celkom dobre možné, že s odstupom tridsiatich rokov by to už ani nebolo možné, ale knihu vydali pod hlavičkou Českej numismatickej společnosti Praha (ČNS Praha), kde by mala byť záruka nejakej relevantnosti. Možno nám v tomto smere pomôžu českí priatelia.
Vyššie uvedené údaje som čerpal s publikácie “CIZÍ MINCE, platné na území Československa v létech 1918 – 1945”. Ako som už uviedol, autormi boli páni Luděk Hausdorf a Josef Kounovský. Vydala Česká numismatická společnost v Praze, ako členský tisk roku 1986 nákladom 2000 výtiskú.

Editováno: 7.1.2017 15:34
0 0

pre úpnosť

0 0

Re: Známe počty vyrazených kusov 10 korony 1895 KB a ďaľší malý šok?
Odpoveď na príspevok č. 7879

Impozantný článok a hlavne info v ňom. Tak ako Flaming zjednotil čas tak sa tebe teraz podaril malý, nie malý, dosť veľký, prevrat v katalógoch – hlavne pri zaužívanom údaji ´15KB. Ešte overiť tlač daného katalógu a prepíšeš aj južanský koronaportál :D

osobne dané počty razieb už mám ceruzkou v mojom katalógu

Editováno: 7.1.2017 16:20

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re: Známe počty vyrazených kusov 10 korony 1895 KB a ďaľší malý šok?
Odpoveď na príspevok č. 7882

No myslím, že je to dosť zásadná zmena, ale asi by som počkal na overenie zdrojov a potvrdenie údajov. Snažím sa už komunikovať s rešpektovanými autoritami a českými partnermi, čo nie je cez tieto stále sviatočné dni jednoduché. Samozrejme budem informovať.

0 0

Dnes za hranicami sa predali v kusy 10 Korun:

10 Korona 1896 KB 405€
10 Korona 1896 KB 490€

0 0

info
Odpoveď na príspevok č. 7904

Ja som včera kúpil 10 Koronu 1896 KB 458€

0 0

Chlapci, kde na také krásavice chodíte? Gratulujem.

0 0

Re: Známe počty vyrazených kusov 10 korony 1895 KB a ďaľší malý šok?
Odpoveď na príspevok č. 7879

Korlen napsal:

Priatelia, tento článok sa mi píše pomerne zťažka. Nie len preto, že informácie ktoré prinášam predstavujú, najmä pre zberateľov a fanúšikov 10 korún Františka Jozefa, malé numizmatické zemetrasenie, ale výrazne menia desaťročia zažité povedomie. Chcem hneď v úvode zdôrazniť, je mi zrejmé, že vzácnosť a tým samozrejme aj cena týchto mincí, sa dnes posudzuje z hľadiska ich výskytu na trhu a počty vyrazených kusov uvádzané v katalógoch sú len administratívne čísla. Aj keď tieto nikto nezpochybňuje (teda doteraz), sú len čiastkou mozajky hodnotenia vzácnosti. Písali sme o tom už mnoho krát, čo všetko reálne ovplyvnilo do dnes zachované počty kusov 10 korún FJ (takže o tom zas inokedy) a prečo teda najrelevantnejším ukazovateľom je ich výskyt na trhu. Tu ale počty vyrazených kusov uvádzané v katalógoch, sú minimálne psychologickou pomôckou. Je samozrejmé, že ak boli uhorské ročníky 1897 – 1903 razené v množstvách cca 230 000 kusov a ročníky 1904 – 1912 v dvoj, troj i viac násobných počtoch, že tých prvých sa na trhu ukazuje úmerne menej i keď všetky si prešli náročným procesom prežitia od I. sv. vojny, rozpad R-U monarchie, hyperinflácie v niektorých nástupníckych štátoch, masovú emigráciu, prvorepublikové obdobie, II. sv. vojnu, vývoj po roku 1945 a 1948 a viacero ďaľších aspektov, ktoré nepochybne ich zachovaný počet podstatne ovplyvnili.
Ale nech už neotravuje úvod, sám som netrpezlivý, pretože píšem, ako mi myšlienky prichádzajú. Pri reorganizácii mojej knižnice a archívu som natrafil na knihu, o ktorej som zas ani nevedel, že ju mám. (foto dole) Išiel som ju zbežne prelistovať a samozrejme som sa zastavil pri veciach ktoré ma zaujímajú. A trochu mi vyliezli oči. Nikto nevie všetko a niekomu možno nepoviem až tak prevratnú novinku, ale bol som vždy v tom, že počty vyrazených kusov uhorskej 10 korony 1895 nie su známe. Rovnako som bol vždy v tom, že počty vyrazených kusov 10 korony 1915 sú 50 až 54000 kusov (Novotný 2008, 2012, Valovič 2012).
V tejto literatúre som narazil na tieto údaje. Počet kusov 10 korony 1895 KB – (0,018 mil.) teda 18000 kusov a 1915 KB – (0,020 mil.) teda 20000 kusov. Inak povedané, prvý krát som sa dostal, okrem rôznych povestí, k nejakému konkrétnemu číslu pri počte vyrazených kusov 10 korony 1895 KB. No a druhá informácia ma zľahka šokovala. Pri doteraz uvádzaných počtoch kusov v katalógoch pri 10 korone 1915 je priepastný rozdiel 30 až 34000 kusov mincí! Čo je odchýlka o 150% a mnohé by to vysvetľovalo.
Ja samozrejme netvrdím, že informácie ktoré uvádzam sú jediné správne, ale ak by sa ukázalo, že sú skutočne relevantné, nevyhnutne by to menilo mnohé doteraz zaužívané a zažité. Pri ostatných ročníkoch uhorskej razby som podstatnejšie rozdiely nenašiel. Ako nižšie uvediem podrobnejšie, autormi tejto publikácie boli páni Luděk Hausdorf (ktorý pravdepodobne aj vlastnoručne publikáciu podpísal) a Josef Kounovský. Nemal som možnosť poznať týchto pánov a je celkom dobre možné, že s odstupom tridsiatich rokov by to už ani nebolo možné, ale knihu vydali pod hlavičkou Českej numismatickej společnosti Praha (ČNS Praha), kde by mala byť záruka nejakej relevantnosti. Možno nám v tomto smere pomôžu českí priatelia.
Vyššie uvedené údaje som čerpal s publikácie “CIZÍ MINCE, platné na území Československa v létech 1918 – 1945”. Ako som už uviedol, autormi boli páni Luděk Hausdorf a Josef Kounovský. Vydala Česká numismatická společnost v Praze, ako členský tisk roku 1986 nákladom 2000 výtiskú.

Ide o sumárne počty, razených mincí z dostupných razidiel, veľakrát aj 3 a viacerých ročníkov v jednom roku, poďľa toho ako boli razidlá opotrebované, kto mal ako náladu , prípadne , čo sa práve dialo. Presný počet ročníka sa exaktne nedá určiť. Dá sa odpozorovať početnosť výskytu.
Pre pokročilých, nie vždy celý náklad roku bola štátna razba, časť 10 a 20 a 100 Korún sa razilo aj na súkromný účet.

0 0

Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7688

Korlen napsal:

Áno, tento ročník sa pomaly ale iste zaraďuje k tým menej sa vyskytujúcim. A ďaľší kandidát do klubu, podľa mňa, bude alebo už aj je ročník 1893 KB, ktorý sa ešte do nedávna ukazoval pomerne hojne.

zalezi na uhle pohladu dnes v pécsi som mal moznosti si pozriet 6 kusov rocnika 1898 a 4 kusi 1893 pre mna v peknych stavoch. zamerne nepisem na ake stavy by som im ohodnotil kedze to je vzdy diskutabilne,

Editováno: 11.1.2017 18:49
0 0

Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7927

A kúpil si lanci?

0 0

Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7928

Korlen napsal:

A kúpil si lanci?

nieco ano,ale fotky odomna necakaj

0 0

Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7929

Nečakám. Je dobre že si kúpil, možno o týždeň tam tých 6 + 4 kusy nemusia byť. Vieš, mnohí si pamätajú, že sa dalo kúpiť zopár sto, či zopár tisíc (ak si na to mal) 10 korún ako konvolútik. No a pekne si si popreberal, roztriedil podľa ročníkov (vždy tam niečo zaujímavé bolo), podľa stavu a málo čo zostalo. Dnes už pár sto či tisíc kusov nekúpiš. Ak nejaký konvolútik takto kúpiš, môžeš si byť istý, že bude dôkladne popreberaný (ročníky tam budú zastúpené úmerne vzácnosti) a stavy podpriemerné, alebo veľmi podpriemerné. Takže dnes máš zážitok keď vidíš pokope 6 ks 1898ky a 4 ks 1893ky. Zájdi dnes do aj vážnejšieho numizmatického obchodu, je jedno či vo Viedni, Budapešti, alebo Prahe a pozri sa na ponuku a kvalitu týchto mincí…

Editováno: 11.1.2017 21:35
0 0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7930

Korlen napsal:

Nečakám. Je dobre že si kúpil, možno o týždeň tam tých 6 + 4 kusy nemusia byť. Vieš, mnohí si pamätajú, že sa dalo kúpiť zopár sto, či zopár tisíc (ak si na to mal) 10 korún ako konvolútik. No a pekne si si popreberal, roztriedil podľa ročníkov (vždy tam niečo zaujímavé bolo), podľa stavu a málo čo zostalo. Dnes už pár sto či tisíc kusov nekúpiš. Ak nejaký konvolútik takto kúpiš, môžeš si byť istý, že bude dôkladne popreberaný (ročníky tam budú zastúpené úmerne vzácnosti) a stavy podpriemerné, alebo veľmi podpriemerné. Takže dnes máš zážitok keď vidíš pokope 6 ks 1898ky a 4 ks 1893ky. Zájdi dnes do aj vážnejšieho numizmatického obchodu, je jedno či vo Viedni, Budapešti, alebo Prahe a pozri sa na ponuku a kvalitu týchto mincí…

Kedysi pred par rokmi, ked som sa prechadzal po meste a nakukol len tak pre zaujimavost do vykladov zalozni, tak tam bolo plno 10 korun vacsinou kremnicka razba a vnutri pod sklom dalsie. Ked mi chybal nejaky rocnik a nebol v zalozni, tak som nechal telefonne cislo predavajucemu a netrvalo ani tyzden a volal mi nech si pridem pozriet mincu, ze ju uz ma. Dnes ked sa prejdem cez mesto, tak v zalozni nie je dokonca ani novorazba dukatu FJI 1915…

Editováno: 11.1.2017 21:48
0 0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7931

Áno, aj som to tu už niekde myslím písal, stalo sa mi pred pár mesiacmi, že som v záložni na Nivách objavil nejakú rakúsku 10 korunu, už ani neviem akú a ani stav a cena neboli na bezvedomie, ale od samej radosti som ju kúpil. Vždy keď mám možnosť sa v rôznych záložniach pozriem, v rámci hesla že občas aj motyka vystrelí, či tam niečo nanájdem. Investičné mince, nejaký Emanuel, zopár 20 frankov a koniec filmu. Vizitky som ponechával snáď v dvadsiatich, ešte mi telefón nezazvonil…

Editováno: 11.1.2017 21:45
0 0

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7932

Korlen napsal:

Áno, aj som to tu už niekde myslím písal, stalo sa mi pred pár mesiacmi, že som v záložni na Nivách objavil nejakú rakúsku 10 korunu, už ani neviem akú a ani stav a cena neboli na bezvedomie, ale od samej radosti som ju kúpil. Vždy keď mám možnosť sa v rôznych záložniach pozriem, v rámci hesla že občas aj motyka vystrelí, či tam niečo nanájdem. Investičné mince, nejaký Emanuel, zopár 20 frankov a koniec filmu. Vizitky som ponechával snáď v dvadsiatich, ešte mi telefón nezazvonil…

A nezazvonil Ti pretoze situacia okolo 10 korun je taka ako si opisal vyssie… a pravdu povediac ani by som si nerobil velke nadeje, ze sa niekto este ozve

0 0

Dnes na Záhorí opäť nejaké 10 korony. Vzácnejší a perspektívny ročník 1913 KB. Cena, podľa mňa, aj vzhľadom na stav, stále ešte príjemná – 350 eur.

0 0

A rovnako stále nedostatkovejšie ročníky 1898 a 1899 KB. Stavy, najmä 1899 nie sú iste výstavné, ale hlavne že sú :-)
Ceny boli 175 a 170 eur.

Editováno: 13.1.2017 14:22
0 0

Dnes bola zaujímavá burza v TN vo viacerých pohľadoch. Predajcov bola asi polovica ako na poslednej minuloročnej v decembri, ale aspoň sa dalo lepšie a v kľude popozerať a porozprávať. No a dalo sa natrafiť sem tam aj na celkom uspokojivý materiál. Ako je napríklad 10 korona dole. Stav žiadny zázrak, ale nakoniec, v dnešnej dobe patrí k tým lepším a cena bola priaznivá. Myslím veľmi priaznivá – 270 eur.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 7966

Patrí tu ešteraz zdôrazniť.. áno, cena bola skutočne veľmi priaznivá a ja osobne, ani pri 300e by som rozhodne neváhal..
a dľa foto(je trochu rozostrená), stav nepatrí “k tým lepším”, ale aktuálne v dnešnej dobe k tým nadpriemerným.. :-)
Zhrnuté a podčiarknuté, veľmi dobrá kúpa, zostáva iba zagratulovať novému majiteľovi..

Editováno: 14.1.2017 14:43
0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 7969

Áno, ospravedlňujem sa za foto a aj trochu lenivosti prebaľovať folder. Spiatočná cesta z burzy bola pomerne dobrodružná a náročná v chumelici.
Tak som sa premohol a v rámci prirodzeného svetla, ktoré je ešte k dispozícii, som mincu prefotil, aby sa predsa len dala objektívnejšie posúdiť. Mal som v rukách už iks 10 krún FJ včetne mnohých ročníkov 1913. Môžem súhlasiť, že stav konkrétnej mince sa dá hodnotiť ako nadpriemerný, prinajmenšom v porovnaní s tým, čo je dnes zvyčajne na trhu vidieť.
Vyrušuje ma neprehliadnuteľná ryha na plášti panovníka a tiež vodorovný škrabanec vpravo od postavy panovníka. Rovnako nie všetky nedostatky na okraji mince sa dajú prisúdiť razbe. Spodné otrepy sú v poriadku a evidentne z razby pochádzajú. Na druhej strane, reverz mince nesie podstatne menšie známky obehu a v plochách je ešte badateľný razobný lesk.
Myslím ale, a súhlasím, že pri cene 270 eur, je to veľmi príjemný stav. A ďakujem za gratuláciu :-)

0 0

10 k 1906 KB = 180e , 10 k 1909 KB = 200 e .

Peter

0 0

Aj tieto obe mince sú dľa mňa, v mierne nadštandardných stavoch zachovalosti, nič čo by ma nejak pohľadom vyrušovalo, tie drobnosti, ktoré by sa možno dali vytknúť ročníku 1896, sú pre mňa nepodstatné a žiadne väčšie defekty nevidím. Trošku rozostrený náhľad pri pohľade na profil stojaceho panovníka, ale je to stále v norme, niekedy aj ja sám, rozostrený obraz zbadám, až keď fotku natiahnem do compu. Nad obstarávacou cenou sa iba pozasmejem, veľmi-veľmi príjemná cena, osobne by som za túto mincu tipoval asi tak raz toľko. Druhá minca a ročník 1909 je tiež nadpriemerne zachovalý, kontúry hlavne na strane erbu sú temer dokonalé, je badať aj mierny ražobný lesk na tejto strane mince. Ak sa odstráni drobná smietka pod druhým písmenom “O”, som kedykoľvek ochotný ponúknuť za tú mincu 222e, ak by bola taká možnosť. A to i napriek tomu, že i na tejto foto, je zaostrenie na obraz panovníka hmlisté a nie je vidno tie seansy, ktoré vidieť proste musím, aby som ju ja osobne dokázal korektne zhodnotiť. Na záver prikladám na ukážku fotku jednej 20Korony(i keď nepatrí do tohoto vlákna) z môjho archívu, takto prosím vyzerá minca, v ktorej ploche ma vôbec nič nevyrušuje a nepokazí to ani malá ryha na obvode mince. Kontúry reliéfu stojaceho panovníka sú jasne dané a i tie najmenšie detaily a drobné nuansy tváre Franz Jozefa, krásne rozoznateľné. Krásna a hutná ražba novým razidlom, hlboký subjektívny vnem ma dokonale priťahuje. Plný ražobný lesk je už len bonusom na záver a čerešničkou na torte. Z takýchto mincí sa dokážem tešiť prakticky akokoľvek dlho.. :-)
Otázka znie: ..dá sa aj takáto dokonalá, 120-ročná obehová minca ešte vôbec zkritizovať, hmm..?? Čo vy nato..?

Editováno: 15.1.2017 00:48
0 0

Včerajší predaj 10 Koruny 1909 Schwartz cena 185€

Editováno: 15.1.2017 11:12
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 8008

Dobrá a perspektívna minca. Spolu s 1896 bz majú spomedzi rakúskych výrazne najnižší náklad. Mne sa zdá, že 1896 bz sa objavuje ešte menej ako 1909 Schwartz. Začínajúcim zberateľom odporúčam začať skladať rakúsku sadu od týchto dvoch mincí.

0 0

Ze by sa aj rocnik 1898 zacal trhat z retaze? Aukro 5100 Kč
http://aukro.cz/…0359639.html

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 8024

Ročník 1898 KB má najnižší náklad hneď po vzácnejších ročníkoch 1914, 1913 a 1896. Nerátam samozrejme nedostupné 1895 a 1915 KB. Písali sme o tom už mnoho krát, že počty uvedené v katalógoch nie sú pevný bod vo vesmíre, ale psychologicky je to dôležité. A je aj reálny fakt, že niektoré donedávna viac menej bežné ročníky sa ukazujú už naozaj zriedka. 1898ka k nim rozhodne patrí.
A 5100 českých korún zas nie je až také prekvapenie. (Stav som nevidel) Viem z reálneho života o vyšších sumách. Osobne rád a bez váhania zaplatím za 10 koronu 1898 (nie len) v stave aUNC 250 eur :-)

Editováno: 15.1.2017 17:30
0 0

Prinášam pozitívnu správu pre všetkých zberateľov, ktorí majú v obľube obdobie R-U monarchie, konkrétne obdobie od roku 1835 – 1918, teda obdobie Ferdinanda V., Františka Jozefa a poseldného panovníka monarchie Karola I. Dnes som mal stretnutie s pánom JUDr Stanislavom Valovičom, všetkým dobre známym zberateľom a autorom numizmatických katalógov. Témou rozhovoru bola samozrejme numizmatika všeobecne a konkrétnejšie rakúske aj uhorské 10 koruny, niektoré 20 koruny a ďaľšie mince vyššie spomenutého obdobia. Čo je ale podstatné, v rámci tejto konzultácie som sa dozvedel, že pán Valovič pripravuje nový katalóg, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta už v marci. Táto informácia je veľmi potešujúca, pretože pri súčasnom pomerne búrliom vývoji je potreba aktuálneho katalógu vysoká. Posledné vydania obdobných katalógov, či už pána Valoviča či Novotného, sú z roku 2012, odkedy sa mnohé zmenilo. Novšie je vydanie katalógu pána Frühwalda, ktorý je, podľa môjho názoru, “šitý” skôr pre trh a podmienky západnej Európy. Je hodné uznania, že pán Valovič pristupuje v príprave nového katalógu skutočne zodpovedne a osobne konzultuje jednotlivé oblasti s viacerými ľuďmi, ktorí majú k danej téme čo povedať, poznajú situáciu na trhu, výskyt jednotlivých ročníkov i ceny. To znamená, že pripravovaný katalóg by mal reálne a aktuálne odzrkadľovať situáciu na trhu a nebude tvorený takpovediac od zeleného stola bez kontaktu s realitou. Dozvedel som sa tiež, že v novom katalógu budú jednotlivé mince a ročníky zaradené do šiestich stupňov vzácnosti, čo bude skvelou pomôckou. Osobne sa na nový katalóg úprimne teším.

Editováno: 14.3.2017 16:09
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 8040

… predpokladám, že tá vzácnosť bude vychádzať z dostupnosti na trhu. Je to skvelá správa a už teraz trpím nedočkavosťou po tomto katalógu.

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 729 )

Partneri

Reklama