Dnes je piatok 26.4.2024 - 2:54:56 10 užívateľov online - neprihlásený

10 a 20 koruny FJ I. - aktuálny stav a predpoklady vývoja

Tento blog zakladám na základe viacerých otázok, zväčša začínajúcich (ale nie len), zberateľov i pre veľmi zaujímavú situáciu, podľa mňa, okolo týchto krásnych mincí. 10 koruny FJ I. sa tešia dlhodobo mimoriadnej obľube medzi zberateľmi, jednak pre svoje čaro, cenovú dostupnosť, ako aj donedávna ich dostupnosť na trhu. Na túto tému sme viedli diskusie často krát už v minulosti na iných portáloch a názory sa rôznili. Veľká časť zberateľov bola názoru, že 10 korún FJ I. je na trhu také množstvo, že s výnimkou tzv. nedostupných ročníkov (1895 KB a 1915 KB) a vzácnejších (1896, 1913 a 1914 všetky KB, prípadne ešte jubilejnej 1908) sa nemá cenu nijako vzrušovať a tieto mince sú odsúdené na kopírovanie trhovej ceny zlata plus nejaké tie % podľa stavu. Druhá skupina, ku ktorej som patril aj ja, mala skôr názor, že tieto mince sa postupne vytrácajú z trhu a stále väčší problém je získať ich v nadštandartnej kvalite, čo bude mať za následok tlak na tieto mince z pohľadu dostupnosti a následne logicky aj ceny. Iste si všetci pamätáte, že pred nie tak dlhým časom ste si otvorili napríklad české Aukro a mohli ste medz 10 korunami vyberať do bezvedomia. Dnes tam je zopár kúskov zväčša najbežnejších ročníkov a v smutných stavoch. Mám osobnú skúsenosť pri uzatváraní sady, že niektoré ročníky v naozaj slušných stavoch si vyžadujú už značnú trpezlivosť, diplomaticky povedané. Ďaľším aspektom hodným zreteľa je objektívny fakt, že v poslednom období niektoré 10 koruny (aj 20 koruny, ktorých sa to rovnako týka, len nechcem priveľmi skomplikovať tému) v stavoch aUNC doslova trhali cenové rekordy a dosiahli aj dvojnásobnú cenu oproti najvyššej katalógovej cene. Takýchto znakov smeru vývoja je viacero. Všimol som si napríklad, že v nastávajúcej aukcii M&Ch, dokonca ani eLive aukcii nie je jediná 10 koruna. Neviem a reálne dôvody môžu byť aj inde, ale zatiaľ sa osobne domnievam, že sa do tejto aukcie nepodarilo zabezpečiť tieto mince v dostatočnom rozsahu a najmä kvalite tak, ako si aukcia tejto úrovne žiada.
Ak vezmeme do úvahy, že 10 a 20 koruny sú všeobecne veľmi rozšírene zbierané, že za obdobie od ich vzniku, teda 124 až 101 rokov sa ich nespočetné množstvo zničilo, že sa dá len odhadovať osud ďaľšieho veľkého množstva týchto mincí cez obe svetové vojny, ďalej, že sa pôvodne jednalo o celkom bežné obeživo a tak sa aj používalo, mincí v ešte zbierkových stavoch sa dochoval len zlomok. Pamätníci a lepšie informovaní vedia, že napríklad v deväťdesiatych rokoch chodili do Viedne nakupovať 10 koruny rumunskí obchodníci doslova na kýble a ich koniec sa dá len domnievať, že v tom čase sa z rovanakých zdrojov zháňal nedostatkový materiál do zlatníckych dielní..
Ja vidím ďaľšiu súvislosť aj v tom, že po páde investičného zlata v pokrízovom období, sa mnohí investori a v niekoľkých vlnách, rozhodli pre predsa istejšiu pôdu – numizmatiku, kde napríklad pri 10 a 20 korunách FJ I. je podobné riziko zminimalizované na celkom inú úroveň. Títo “investiční zberatelia” (tento názov sa celkom ujal) často nemajú finančné obmedzenia a nekupujú jednu – dve mince zo sady, ale hneď celú sadu, alebo sady a tieto sa na dlhú dobu skryjú v ich trezoroch, teda sa z trhu stratia. A kupujú bez ohľadu na ročníky a niekedy aj stav, ak nemajú dobrých poradcov, takže popri vzácnejších ročníkoch o ktorých som písal vyššie, sa na dlhú dobu odporúčajú aj perspektívne ročníky (podľa mňa všetky KB do roku 1903 plus 1912 a rakúske 1896 a 1909 Schwartz) a aj celkom “bežné” ročníky (1903 KB – 1911 KB a rakúske, podľa mňa, mimo 1896 a 1909 Schwartz). Pozornejší zberatelia si tento trend samozrejme všimli a tiež tieto mince držia v predpoklade tlaku na cenu a nevracajú ich na trh.
Suma sumárum, bude rozhodne zaujímavé túto situáciu a vývoj sledovať. Pôvodne som chcel napísať len krátku úvahu a úvod blogu, ale trochu to ušlo, aj keď som sa usiloval byť stručný, ale táto téma je tak široká, že by sa dalo písať ešte dlho. Chcem ešte povedať, že vyššie napísané sú moje osobné postrehy a nijako ich nikomu nevnucujem. Je ľahko možné, že mnohí budú mať iné skúsenosti a názory na stav a prognózy. Ale práve preto, že je to veľmi vďačná, a aktuálne aj populárna, téma som založil tento blog a verím, že sa vyjadríte viacerí.

Komentáře

Pekný pohľad.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3074

Korlen napsal:

Veľmi dobrý nápad a úprimne sa teším, ak Vám tento blog k tomuto rozhodnutiu pomohol. Doporučil by som Vám sústrediť sa na najvyššiu možnú kvalitu a usilujte sa získať v prvom rade vzácnejšie ročníky. Vysoká kvalita a vzácnejšie ročníky sa budú zháňať stále zložitejšie, ale neskôr budete rád za takýto postup.

… a kľudne sa nebáť aj kúsok nadhodiť cenu keďže to ide do vlastnej zbierky

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3076

Veľmi pekné.
Raz keď budem veľký, budem mať aj ja takú ale moje budú v bublinkách. :)

Si vis pacem, para bellum. Acta non verba.

0 0

Bublinky v tomto prípade ee.....to je ako sex s kondómom

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

budú bezpečné ;)

Si vis pacem, para bellum. Acta non verba.

0 0

Na spriatelenej stránke http://www.mince-dukaty.com/ je nový článoček o vyzbieraní sady uhorských 10 korún v stavoch EF – gEF na objednávku pre klientku, kde administrátor píše,že sa mu túto sadu podarilo dať dokopy v cene do 4000 eur. Podotýkam, že sadu kompletizoval pred nedávnym nárastom ceny zlata, ktoré síce stále menej, ale ešte predsa len, ovplyvňuje cenu najmä bežných ročníkov. Pri dnešnej cene zlata pokladám vyskladanie tejto sady v limite do 4000 eur aktuálne za nereálne. Navyše vyzbierať týchto 22 kusov uhorských 10 korún v stavoch EF – gEF je tak či tak už veľmi zložité. Sada sa skladala bez vzácnych ročníkov 1895 a 1915 a bez novorazieb, alebo replík týchto dvoch ročníkov.
http://www.mince-dukaty.com/…914-k.b.html

Editováno: 16.7.2016 15:31
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 3227

Áno, tu je celý text článku bez obrázkov –

Sada 22 kusov 10 koron Františka Jozefa I. 1892–1914 K.B
Autor: admin

Tento článok je voľným pokračovaním článku “Etue na Sadu 10 koron Františka Jozefa I.”. Etue zo zvoleného jasného brezového dreva bola na moju žiadosť doplnená o tretí mosadzný zámok, z dôvodu zaručenia opisovanej 100 %-nej účelnosti a bezpečnosti mincí pri transporte. Celkové náklady na sadu, vrátane kompletnej réžie a etue, sa mi podarilo dostať pod hranicu 4000 €. Spôsobila to okrem iného i tá skutočnosť, že posledné mince boli kúpené len deň pred brexitom, teda ešte pred rastom spotovej ceny zlata. Samozrejme minimalizácia cien a nákladov boli pri skladaní sady prioritné. Veľmi dôležité pritom bolo i splnenie požiadavky na stav mincí, ktorý bol dohodnutý na good EF až EF, teda 0 až 0– až 1+. Sadu som skladal podľa dohovoru len z 22 kusov historických mincí 10 koron Františka Jozefa I. 1892–1914 K.B, teda bez priloženia novorazieb, alebo replík 1895 a 1915.

Super zberateľka, ktorá ma požiadala o zloženie tejto špecifickej sady 10 koron Františka Jozefa I., bola pri preberaní sady veľmi spokojná. Spokojnosť vyjadrila s jej dobrou cenou, so stavom mincí, s relatívne rýchlym termínom dodania sady i so splnením požiadaviek etue na mieru. Vyjadrila tiež súhlas s uverejnením tohto krátkeho článku a s uverejnením týchto niekoľkých obrázkov sady, za čo jej veľmi pekne ďakujem:

0 0

Diskusia z iného webu

Jednak pre obohatenie témy a jednak preto, že otázka bola smerovaná na cs-mince, sem vkladám komunikáciu z mince-dukáty :

Jarchar – 20koruna fj1 1913
22. 7. 2016 18:22
Prosim o názor: proč je 20 koruna 1913 (aukro přes 20 000 Kč)méně dostupná a tedy dražší než 20 koruny s obdobným nákladem? ( Např. 1912) Děkuji za radu.

admin – Re: 20koruna fj1 1913
22. 7. 2016 18:51
Dobrý deň Jarchar,
je tomu už viac ako 5 rokov, čo sa vôbec nevenujem 20k FJI a preto Vám na otázku neodpoviem. Všetky tieto, ale i iné razby, majú svoje špecifiká a aj to bol jeden z dôvodov prečo sa môj zberateľský záber zúžil. Je to v zmysle hesla – Kto vie všetko, ten nevie dokonale nič – a tiež v zmysle hesla – Venuj sa niečomu a rob to poriadne. A to, čomu sa venujem, je jasné so zamerania tohto webu.
Požiadajte o radu chlapcov z cs-mince.
admin

Jarchar – Re: Re: 20koruna fj1 1913
22. 7. 2016 19:14
Dobrý den
Děkuji za reakci. Váš ( a čtenářů tohoto webu) zájem o koruny FJ jsem odvodil z některých předchozích článků. Zkusím tedy u kolegů z cs mincí.

Pěkný vikend přeji
Jarchar

Korlen – Re: 20koruna fj1 1913
23. 7. 2016 8:49
Jarchar, pretože náklady uvádzané v katalógoch sú v tomto prípade skutočne abstraktné. Nikto nespochybňuje správnosť uvedenia počtov vyrazených kusov mincí, ale ich následný “životopis” tieto údaje zásadne mení. Uvediem príklad, to je asi vždy najnázornejšie, okrem tzv. nedostupných uhorských 10 korún 1895 a 1915 je najvzácnejšia 10 koruna 1914 (dnes v slušnom stave 700 eur a viac). Pri tom ale má náklad takmer štvornásobne vyšší ako 10 koruna 1896. Podobný nepomer je napríklad aj medzi uhorskou 20 korunou 1907 a 1908. Podľa nákladu by mal byť jasne vzácnejší ročník 1908 (cez 138000 ks) ako ročník 1907 (cez 194000 ks). Ale nie je tomu tak. A obdobných príkladov je viac. Prečo tomu tak je by bolo na obsiahlejší (a zas len teoretický) článok. Pri posudzovaní vzácnosti mincí sa vychádza z ich výskytu na trhu, počty vyrazených kusov v katalógoch, sú len pomôcka, rovnako ako katalógové ceny sú iba orientačné a nie nivelizačné.

Editováno: 23.7.2016 09:11
0 0

Re: Diskusia z iného webu
Odpoveď na príspevok č. 3392

Korlen: děkuju za názor. Tedy jako ostatní mince bez vlivu na katalogy; buď na trhu je nebo není.

0 0

Re: Re: Diskusia z iného webu
Odpoveď na príspevok č. 3393

Áno, je to tak. Príkladov, kedy je síce, resp. by mala byť, razba početne vysoká, ale konkrétny ročník sa vyskytuje veľmi ojedinele, je dostatok. Markantný príklad je napríklad aj 10 koruna 1896 a 1915 KB. 1896ky malo byť vyrazených necelých 32000 kusov a ročníka 1915 až takmer 54000 kusov. Teda, podľa týchto počtov, by mal byť ročník 1896 vzácnejší ako 1915. Ale je to práve naopak a nepomer vo vzácnosti a teda aj cene je obrovský. Samozrejme, je otázne ako to v reále s už vojnovou razbou 1915 bolo. Je zrejmé, že v rámci vojnovej mašinérie, bolo treba financie a v takýchto obdobiach je zlato veľmi strategický kov. Nevyrazilo sa toľko kusov? Alebo sa časť nákladu následne zdemonetizovala? Či práve týmto aktuálnym ročníkom sa vyplatili nejaké vojenské dodávky do zahraničia a osud mincí bol fatálny? Toto už zostane asi navždy zahalené tajomstvom, aj z prostredia maďarských zberateľov prichádzajú občas rôzne skazky o osudoch toho ktorého ročníku zlatých (najmä tesne predvojnových a vojnových) mincí. Ale skutočnosť sa už asi nikdy nedozvieme, takže zostáva len obvyklý a najracionálnejší spôsob posudzovania vzácnosti konkrétnej mince, výskyt na trhu.

0 0

Aj v tomto blogu, niekde začiatkom, je dosť hojne rozpísaná táto problematika ohľadom rozdielnych cien pri rôznopočetných razbách

“cenu určuje ponuka a dopyt na trhu a nie početnosť razby”

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Aktuálny obchod s 10 korunami FJ I.

So súhlasom administrátora stránky mince-dukáty sem kopírujem info o dnešnom obchode s 10 korunami FJ I. a pridávam svoju reakciu :

► 62 kusov 10 koron Františka Jozefa I. ⇒ 9000 € ⇒ 145,16 € za kus
Nebol to obchod s investičným zlatom. Stavy mincí aEF až gEF. V balíku boli bežné ročníky 10k KB, bz a 2 kusy jubilejné.

► 5 kusov 10 koron Františka Jozefa I.1896 KB ⇒ 2000 € ⇒ 400 € za kus
Stavy mincí EF.

► 1 kus 10 korona Františka Jozefa I.1913 KB ⇒ 340 €
Stav mince EF.

► 1 kus 10 korona Františka Jozefa I.1914 KB ⇒ 890 €
Stav mince aUNC. Nádherný kúsok

Korlen – Re: Info o obchode
25. 7. 2016 13:51
Obojstranne primerané ceny a dobrý obchod, aj ja by som sa dal asi presvedčiť. No najviac ma zaujalo, že to, čo dlhšiu dobu predpovedali a očakávali skúsenejší zberatelia korunovej meny FJ I., teda zaslúžené zhodnotenie a docenenie ročníka 1896. Tento prekvapujúco dlho pokrivkával za ročníkom 1913 a dlhodobo bol aj menej cenený (myslím finančne) a teraz sa nie len, po zásluhe, 1913ke dorovnal, ale cenovo ju aj predbehol. Osobne som presvedčený, že tento trend bude ešte pokračovať.

0 0

Re: Aktuálny obchod s 10 korunami FJ I.
Odpoveď na príspevok č. 3446

Áno, bol som dnes pri tom obchode.
Inak najvyššia cena 10k FJI 1896 KB pri priamom obchode je 500 €. Tam som bol priamy účastník obchodu. Minca bola v stave gEF. Obchody face to face majú svoje veľké čaro a často sa pri nich robia psie kusy … :-)

0 0

Áno, osobný kontakt je obvykle ako užitočný, tak aj perspektívny..
Viem tiež o obchodoch s týmto ročníkom kde ceny atakovali spomenutú hranicu, ale domnievam sa, že to je stále ešte len rozcvička. Bolo by zaujímavé si to poznačiť do kalendára a k tejto téme sa vrátiť povedzme tak o dva roky… Viem zodpoveden, že napríklad na BZD konkrétne tieto mince, čo je naozaj prekvapujúce, zháňali aj ruskí obchodníci. A jednalo sa o väčšie množstvá kusov. Len ja zo svojho okolia registrujem hneď niekoľko záujemcov o tento ročník. No a, nakoniec, ani ja by som neodolal, aj keď mám a niečo aj do rezervy :-)

0 0

z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že ´96KB pred rokom predbehla ´13KB – vtedy som ´96KB gEF kupoval cca 340 a ´13KB gEF cca 280

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Dnešný obchod s, podľa mňa veľmi perspektívnym ročníkom, 10 korony 1896 KB. Cena ktorú vidíte na obrázku, je dnes už naozaj príjemná. Viem o viacerých obchodoch s týmto ročníkom cez 400 eur. Šípková Ruženka, alebo škaredšia sestra ročníka 1913 sa dotiahla a osobne myslím, aj preskočila sestru.

0 0

Celkový umelecký dojem kazí ten nakrivo zlepený folder .....

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

To ma mrzí, aj keď ten foldrík tu nehrá podstatnejšiu rolu, pre napravenie umeleckého dojmu, idem prelepiť a dodám nové foto :-)
A je to.

Editováno: 18.8.2016 16:06
0 0

Neviem či sa mi to zdá ale to písmo nie je celkom rovno .............­.preboha už neprelepuj.

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Myslel som si že si to všimneš :-)

0 0

rastu ceny aj razby z viedenskej mincovne. ci 1896bz alebo 1909 schwarz.ale ano ostatne sa nedavaju zahanbit.niekto tento nazor tu vyslovil.dobry odhad pane. :-)

Editováno: 18.8.2016 18:33
0 0

Na niektoré odhady nie je treba logaritmické pravítko.

0 0

u Fruhwalda sa bude tento mesiac drazit aj okrem inych krasnych 10 dukatov marky terky a inych skvostov aj 10 koruna 1892 F.J. bz. vyvolavacia cena je 10tisic€.

0 0

celkom pekná jubilejná 10K a aj za príjemnú cenu

https://eshop.machochlapovic.sk/…a-22716.html

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4547

Jubilejné 10 a 20 koruny sa častejšie vyskytujú v lepších stavoch, pretože si ich ľudia odkladali na pamiatku a tak boli zväčša ušetrené obehu. O jubilejnej 100 korune ani nehovoriac, ale tú si mohli odložiť na pamiatku reálne len vtedajších “horných desať tisíc”. Podľa môjho názoru bude časom jubilejná 10 koruna nasledovať vývoj jubilejnej 20 koruny, ktorá začína byť už celkom slušne nedostatková.
Inak súhlasím, cena korešponduje so stavom, obe sú vcelku príjemné.

0 0

Dnes som stretol celkom fešandu 10 koronu 1914 KB. Tento ročník sa ukazuje už naozaj zriedka a v slušných stavoch ešte zriedkavejšie.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4648

prezradíš číslo na cenovke?

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 4649

…a ak sa teda aj v slušnom stave ukáže, iste si priplatíte (a doporučujem neváhať). Nedávno som tu písal, ako som sa zalizoval na takúto krásavicu za 950e. Dohoda nebola pevná a pri predbežne dohodnutej cene 950e som mal pocit, že môžem byť v kľude. Hm, odišla za 1100. Tak teraz som už neriskoval a navyše cena bola o 100e nižšia…

0 0

Chlapi,

blahoželám Vám k vytvoreniu veľmi pútavej témy ohľadom 10 korún Františka Jozefa I. Čítanie vašich príspevkov je veľmi perspektívne nielen teraz, ale aj do budúcna. Dlhšie som sa venoval zbieraniu Habsburských ražieb od panovníkov, ktorí sa chytili uhorskej koruny až po koniec ich priamej línie smrťou Jozefa I. Ale po tejto dlhšej dobe bádania zrejme prichádzam na nové čaro zlatých uhorských ražieb Ferenc Jožku, ktoré ma zrejme asi očarili a asi som im podliahol.

Ďakujem Vám za vaše príspevky. Nech sa vám darí.

Editováno: 18.9.2016 13:44
0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 4745

Dobrá voľba. Vitajte v klube :-)

0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 713 )

Partneri

Reklama