Dnes je piatok 19.4.2024 - 22:57:11 11 užívateľov online - neprihlásený

Notafília Bankovky Slovenskej Republiky 1993-2008

Notafília je zberateľský odbor zaoberajúci sa zbieraním a štúdiom bankoviek, papierových peňazí a platidiel. Je blízkou príbuznou numizmatiky, od roku 1970 bola ustanovená ako samostatný zberateľský odbor.
V tomto blogu sa budeme zaoberať prevažne bankovkami Slovenskej Republiky od roku 1993–2008,kedže ich sám zbieram budem sa snažiť dopĺňať nové poznatky a informácie o spomínaných bankovkách. Venujem sa tomu pomerne krátko ale dúfam že prispejú svojímy poznatkami aj iný zberateľia. V poslednej dobe je o Notafíliu dosť veľký záujem a niektoré bankovky sú už takmer nezohnateľné na trhu. Od zajtra by mal býť v ponuke aj najaktuálnejší katalóg od Aukčného domu Macho a Chlapovič zameraný na Bankovky.
Označenie kvality bankoviek:
N- Obojstrane bezchybný exemplár- banková kvalita, nebola v obehu, bez prehybov a škvŕn.
0– Nepatrné vady bez prehybov.
1– Veľmi pekný- nepatrne preložený exemplár, s menšiou škvrnou, či slabo ohnutými rohmi.
2– Pekný- nepatrne preložený, najviac jeden ostrý prehyb, ďaľšie prehyby slabé.
3– Dobrý- priemerne zachovalý, prehyby v oboch smeroch, priemerne zašpinený exemplár.
4– Menej zochovalý- silne prekladaný, vydreté miesta v prehyboch, silnejšie zašpinený, nepatrne nadtrhnutý, čiastočne chýbajúce rohy.
5– Veľmi špatný- silno prekladaný a poškodený i znečistený exemplár
Anulát- bankovky tlačené na vzor, miesto čisla je rada nul alebo označenie ANULÁT,VZOR a pod.
Foto ilustračné zdroj internet

Komentáře

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12431

Inak k tym slovenskym vzorom – pretlace Anulat, Specimen a pod., mal som 3 a rad som sa ich zbavil, ved aj dost poklesli na cene, je ich proste vela a roznych druhov. Na ebay to predava nejaky obchodnik zo Singapuru, toci tam tie blbosti za nepredajne ceny:

https://www.ebay.com/…163238442120?…

Ceske bankovky tiez ockom sledujem a ked vidim tie ceny tak len krutim ocami, nejakych 20 tisic+ za 1000 Kc C01 tusim ze islo… Ono cenovo isli CR/SR riadne hore, ked porovnam s takym Nemeckom, tak tam vidim stagnaciu a pri niektorych veciach az pokles, tak snad nam ten optimizmus vydrzi.

0 0

http://www.mojazbierka.sk/index.php?…

pozeral som teraz 200 Sk tu . Aukcia mi otvoriť nejde ale
34 000 Czk je pri bankovke 2002 A
4 300 Eur je pri bankovke 2006 A

tak je aspoň písané v poznámke

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Áno , anuláty napríklad celá sada 36 kusov išla kedysi aj cez 15 000 Eur ,viem že boli aj vyššie predaje no beriem túto hodnotu na to obdobie ako poplatnú a pred 3–4 rokmi ich bol problém predať už aj za 7– 8 000 Eur .
No dnes by záujem bol ale nedajú sa kúpiť .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Ten amík tam má ceny ako na kostole .....to je asi tak …keď tu zalamujem rukami že niekto dá za 100 korunu 1908 jubilejnú rakúsku 10 000 Eur tak v USA dávajú cez 20 000 ------ holt zem neobmedzených možností .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12433

Moze byt, tie posledne vydania koruny sa vraj preto tazko zhanaju v nahradnych seriach, lebo co ja som pocul, tak predtym ich davali navrch balickov, tak sa dali lahko najst, ale potom to zacali mixovat dovnutra, takze uz to bolo tazsie.
A Specimeny obcas chodia na aukre aj na ebay, tu som jeden sledoval na ebay a myslim, ze cena bola tak akurat, ja si myslim, ze tych vzorov bolo vydanych prilis vela:

https://www.ebay.com/…392083418295?…

0 0

No, toto bude asi dlhý článok (a medzi tým môžu pribudnúť aj ďaľšie príspevky na ktoré nebudem vedieť reagovať), a ľudia neradi čítajú dlhé texty. Na druhej strane mám pozitívny ohlas, tak niektorí sa zas možno potešia..
Najskôr zopár mojich subjektívnych názorov – odpovedí na položené otázky.
Podľa mojich vedomostí a skúseností je reálna cena 200 koruny 2002 A v stave N okolo 2000 eur. Nedávno som dostal trochu nižšiu ponuku od rešpektovaného obchodníka s mnohodesaťročnou praxou v teréne.
K cenám v posledných notafilických katalógoch ako celok. Približne reálne ceny bankoviek sú skôr výnimkou a, ako sa píše aj vyššie, často sú to ceny zamrznuté v nejakej časovej slučke. (Nebudem tu uvádzať konkrétne bankovky, ročníky a série, aby to nevyznelo ako manipulácia). Predsa len za reálnejšie ceny by som zväčša považoval tie z posledného katalógu pražskej Aurei (zas až na jednu šokujúcu výnimku a niekoľko prekvapivých), čo sa ale dá pri súčasnom hektickom vývoji konkrétne pri bankovkách SR 1993 – 2008 a prípadne Slovenského štátu, pripísať odstupu času.
K predraženým cenám asi toľko. Už som to tu niekde písal, keď som minulý rok kupoval na BZD 20 korunu 1999 A za 120 eur niektorí si klopkali na čelo, že je to strašne predražená cena… 380 eur bola nedávno šialená cena za 100 korunu 1999 A. Na jar minulého roku sa dala pri troche úsilia kúpiť 5000 koruna 1999 A za cenu okolo 300 – 350 eur. A tak ďalej. Dnes je primeraná cena za 20 Sk 1999 A cca 350 eur, za 100 Sk 1999 A možno 700 eur a 5000 Sk 1999 A cez tisícku. Sú veľmi predražené. A kým budeme okolo toho meditovať, budú stáť zas možno o 50% viac. Mnohí si iste spomeniete napríklad na jednu jeseň spred pár rokov, kedy vystrelili jedny nemenované dukáty o 200%. (A mimochodom, ceny neskôr ešte stúpli a viac menaj tam zostali). Cena za bežný ročník pred zemetrasením bola 280 – 320 eur a mnohí na ne reptali že sú predražené. A potom ich rýchlo kupovali za dvojnásobok a pomáhali roztáčať kolotoč :-) Takže s výrazom predražený by som zaobchádzal opatrne, často je to len zreálnenie podhodnotených cien podcenených zberateľských materiálov. Tieto veci, pri normálnej situácii, reguluje dopyt a ponuka, inými slovami vzácnosť a dostupnosť, nie želania obchodníkov či zberateľov. Iste, keď nastane situácia že niektorý zberateľský materiál sa dostane takpovediac “na vlnu”, na vlak chcú naskočiť mnohí s vidinou rýchleho zhodnotenia a tým zvyšujú ďalej tlak na konkrétny materiál, teda vzácnosť a s tým prirodzene spojenú cenu. Potom zas podaktorí povedia že ten či ten “skupuje”. No, myslím že kupuje. Tak ako mohli a mali možnosť ostatní. Ale toto väčšinou povie ten, čo príde neskoro a tiež chcel iba “skupovať”. Je to obvyklé, keď nejaký materiál “vystrelí”, tak by ho radi kúpili mnohí a najlepšie za ceny pred streľbou.
K “špekulantom”. Áno, všetci obchodníci sú vlastne špekulanti. Ak kúpite akcie Applu, bitcoiny, zlaté tehly, cenné papiere na burze alebo zopár garáží, všetko je špekulácia. Ak vám vyjde, ste frajeri a úspešní biznismeni. V zberateľstve by to mal byť hriech. No, nie je. Keď dnes predáva 80 ročný zberateľ napríklad tie bankovky SR ktoré kúpil pred viac ako dvadsiatimi rokmi za dnes šialenú cenu v prepočte necelých 70 centov za napríklad 20 korunu 1999 A alebo necelé 4 eurá za vzácnejšiu 100 korunu aby si prilepšil k biednemu dôchodk so ziskom mnoho 100%, nikoho nenapadne ho označiť za špekulanta (ak máme na mysli hanlivejšie poňatie toho slova, inak je špekulácia regulérny postup v obchode). Ak niekto kúpil pred iks rokmi pole za dedinou, ktoré mimochodom často nikto iný nechcel, plynutím času sa z neho stali stavebné pozemky a predal ich s podobným profitom, je tiež šťastlivec a šikovný človek (okrem závisti). No v zberateľstve by to mal byť hriech. Poznám naozaj mnoho zberateľov, obchodníkov, “špekulantov”, investorov i ľudí pre ktorých je zberateľstvo doslova živnosťou. Nepoznám ani jedného ktorý by bol smutný alebo by ho pohoršovalo ak sa jeho zbierka (skladové zásoby, investície..) zhodnotili. Rovnako nepoznám nikoho z môjho okruhu kto by sa usiloval predať svoj materiál za maximálne tú cenu za ktorú ho kúpil, lebo by sa cítil blbo ak by ho predával tak predražený…
K zásobám bankoviek v NBS a ich event. predaju. Myslím si, a zdôrazňujem že to je iba môj názor, že plodnejšia diskusia by bola o existencii mimozemských civilizácií. Ak tam aj nejaké množstvá sú, nie je mysliteľné (ako veľmi múdro napísal aj sparky), aby ich NBS išla predávať, keď sa stále vymieňajú a budú vymieňať za konverz. A ak by aj mala niekedy nastať situácia ako v šesťdesiatych rokoch, že Národná banka (vtedajšia ŠBČS) svoje skladové zásoby sprístupnila, tak len obdobne, jasne a zreteľne odlíšené od obehových bankoviek. Ako vieme, vtedy perforáciou SPECIMEN. Takže nejaké znehodnotenie vzácnosti a cien bankoviek je z tohoto smeru vylúčené. Áno, samozrejme existuje iná možnosť. Mnoho ľudí teraz pokúpilo mnoho bankoviek v špekulatívnom (v dobrom slova zmysle) úmysle. Či už ako píše efsoboy pre možnosť výhodnej výmeny v budúcnosti a takto doplnenia zbierky, alebo pre samotné zhodnotenie bankoviek a výber zisku. Ak je tomu tak, každý má nejak nastavenú svoju psychologickú alebo biznis hranicu, kedy si povie že dozrel čas a začnú bankovky vracať na trh. A tu príde, podľa môjho názoru, bod zlomu. Ak ponuka výrazne prevýši dopyt, môže to cenami zatriasť. Ak ponuka dopyt neprevýši, ceny sa udržia a budú pokračovať v čiernych číslach. Je tu aj iné nebezpečenstvo. Respektíve dve. Jeden vážny profesionál, pred ktorého skúsenosťami a vedomosťami som v hlbokom úklone, mi raz povedal : “Viete, každý raz predá, zažil som to mnoho krát”. Takže ak nebude nasledovník a zberateľ cíti že už je na konci cesty, rozlúči sa so zbierkami budovanými aj celý život. Ďaľší musí zrazu riešiť celkom iné problémy, zateká strecha, treba rýchlo vydať dcéru, odišlo auto, či naozaj horšie, prídu choroby či iné nešťastie. Vtedy sú všetky bankovky sveta druhoradé. Možno len s výnimkou tých platných. No a druhé nebezpečenstvo je, že takýto staručký (možno trochu už pomôže aj pán Alzheimer) zberateľ pri tejto príležitosti natrafí na zabudnuté bankové balíčky ktoré odpočívali niekde v almare 20 či viac rokov. Tak si to rozmeňme. Ak by z hociktorej bankovky, okrem tých naozaj najvzácnejších, kde aj 100 kusov by cenu a vzácnosť mohlo akurát tak na chvíľu schladiť, vtrhlo naraz na trh, nóóó, to by mohlo s cenou riadne zakývať a trvalo by asi roky kým by sa spämatala. Aby sme si rozumeli, nič také nepredpokladám, ale samozrejme, nedá sa to vylúčiť. Takže, v takejto situácii by bolo rozhodujúce, kto by sa k tomu bankovému balíčku dostal. Ak niekto menej múdry a skúsený, predal by prvé dve – tri za tržnú cenu, ďaľšie o percentá menej a ak by zaplavil by trh, sám by si znehodnotil zbytok balíčku a posledné by predával za zlomok pôvodnej ceny. Ak by sa k nemu dostal niekto rozhľadenejší a skúsenejší, ponúkol by bankový balíček buď profesionálnemu obchodníkovi alebo investorovi s nejakou motivujúcou zľavou, kde by bol v konečnom dôsledku neporovnateľne ziskovejší ako pri bezhlavom a masovom predaji. No ale je veľa krát osvedčený fakt a aj moja skúsenosť, v zberateľstve sa dá ísť málo kedy na istotu, vždy je to len väčšia a menšia prevdepodobnosť. Aj tí čo pred mnohými rokmi bankovky a bankové balíčky kupovali, museli mať vedomosti, odvahu a peniaze. Dnes mnohí hovoria, ja som vtedy a vtedy mohol kúpiť… No tak prečo nekúpil? Ja som toho mal toľko a toľko. No a prečo už nemá? Myslím že tu bude platiť to čo pred tými mnohými rokmi. Nech sa už ceny, ponuka, dopyt, hemženie… vyvinú akokoľvek, víťazmi budú bežci na dlhé trate. Tak je dnes pre vtipnú vložku alebo porovnanie, či s tým sympatizujeme, je nám to jedno alebo nás to jeduje, na vlne aj ošiaľ okolo 0 eurových souvenir tzv. bankoviek. (Spravodajstvo z Prahy bolo až surrealistické, rada vraj mala cez kilometer a ľudia sa skoro pobili…a údajne sa v tej rade maskovali aj niektorí páni zberatelia čo ešte nedávno nenašli dobrého slova…). Vraj jedna, myslím nemecká nulovka má už cenu 400 eur. Možno toľko bude stáť aj niektorá slovenská nulovka. Tak či tak, v rámci Európy vznikol nový fenomén a tieto souvenírové bankovky zbierajú tisíce či desaťtisíce ľudí. No, píšem to preto, že ak iba malému zlomku týchto zväčša začínajúcich zberateľov to umožní objaviť aj iné bankovky, ich čaro a podmanivosť, môžeme sa ešte dočkať prekvapení a zážitkov o ktorých dnes netušíme.
Chcel som sa ešte dotknúť ďaľších aspektov, ale už teraz mám hrôzu zo zas tak dlhého elaborátu, tak si asi niečo nechám aj na neskôr :-)
Napríklad debatu o spomentých anulátoch a bankových vzoroch – specimenoch, to bude asi veľmi vzrušujúci pokec…

Editováno: 8.9.2018 19:46
1 0

No netrvalo dlho a zas asi musím napísať dlhší článok. Ale tento krát nie veľmi preto, že by som chcel, ale skôr pre odozvu na správy a maily ktoré som obdržal ako reakciu na niektoré vyjadrenia. Apropó, keď sme pri takejto komunikácii, obvykle reagujem tak, že prečo dotyční svoje otázky, postrehy, kritiku… nenapíšu rovno na stránku..? Vraj je nejako nastavená latka, že nechcú napísať blbosť atď. Jééj no a čo, veď toto nie je okrúhly stôl na Kamelote, ale stránka nadšencov a ľudí so spoločným a ušľachtilým koníčkom. A, čo je podstatné, každý bol raz začínajúcim zberateľom. Či už mal vtedy 10, 25, 40 alebo viac rokov.
Ale k veci. Z niektorých reakcií som vyrozumel, ako keby som nejako dosť nedocenil nový slovenský notafilický katalóg a naopak vyzdvohol ešte novší český. No nie je tomu tak. A začul som dokonca niečo o akýchsi “starých hriechoch” či podobne. Tak aby bolo zrejmé, napísal som hneď po vzniku nového katalógu slovenských vydavateľov, že dávam klobúk dolu pred autormi ktorý mali odvahu, vedomosti, vytrvalosť a energiu túto náročnú tému spracovať pre dobro celej zberateľskej verejnosti. Zagratuloval som im a úprimne sa teším na budúce vydanie. Ak som napísal, že v katalógu – cenníku českých vydavateľov sú ako celok (veď sa asi nedá analyzovať každú bankovku) trochu bližšie k reálnym cenám na ulici, hneď som vyjadril aj názor, že je to asi prirodzené keďže vývoj v tomto segmente je aktuálne veľmi búrlivý a neskorší katalóg má možnosť vieceré zmeny zaznamenať. Mohol by som tu uviesť mnoho konkrétnych príkladov, kde by mi ľudia ktorý sa v problematike orientujú, dali zaiste za pravdu. Usiloval som sa byť objektívny. Nič viac a nič menej. Aby znovu neprišlo k nedorozumeniu, nový český katalóg – cenník obsahuje mnoho veľmi prekvapivých (a minimálne jednu šokujúcu) cien a bolo by čo rozoberať, ale to nebolo cieľom spomínaného textu. Snažil som sa len dať odpoveď na konkrétnu otázku užívateľa tak ako som to videl. Čo samozrejme neznamená, že musí byť správna. Mnoho vecí ukáže až čas. Rovnako je prirodzené, že každý autor a vydavateľ podobného katalógu musí prihliadať na mnoho okolností a musí hľadať akúsi zlatú strednú cestu. Uvediem príklad, ono je asi vždy najlepšie konkrétny príklad zo života ako veľa teoretických úvah. Dodržím pravidlo, že nebudem uvádzať konkrétnu bankovku. Táto stála na jeseň minulého roku do 300 eur. Okolo mája 350 – 380, tesne pred prázdninami sa predala za dvojnásobok, niekde okolo 700 eur. No, a ak by aj mal autor tieto čerstvé informácie k dispozícii, ako by mal reagovať? To že sa jedna bankovka predala za takú cenu ešte nie je obvyklá a rešpektovaná tržná cena. Ako sa hovorí, jedna lastovička leto nerobí. A ľahko môže nastať opačný vývoj. Autor katalógu musí byť aj trochu diplomat, odolať určitým tlakom smerom hore a zas naopak, podľa toho kto má aký záujem.
Takže by som chcel povedať záverom len toľko, nekritizujem (a ani sa na to necítim), naopak, ďakujem a oceňujem ako fanúšik numizmatiky i notafílie každého autora každého katalógu. Viem si predstaviť koľko práce, času, energie, štúdia, konzultácií a ďaľších sto vecí obnáša príprava a vydanie takéhoto pre zberateľov tak užitočného diela.

1 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12247

Korlen napsal:

Natrafil som na Sběrateli na diskusiu kde sa užívatelia doťahovali kto má aký najvyšší a najnižší číslovač na bankovkách vo svojej zbierke.
http://www.sberatel.com/…93-2007-5966
(Mimochodom sa tam dá nájsť aj mnoho starších diskusií spred rokov ohľadne bankoviek SR a rôznych prognóz vývoja, kde je názorne predvedené, že nikto nie je prorokom a aj naozaj skúsený zberateľ môže mať niekedy zlý odhad. A naopak.)
No ale mňa zaujala tá debata o nízkych a vysokých číslovačoch. Napadlo mi, že takto skraja začínajúcej uhorkovej zberateľskej sezóny by to nemusel byť zlý motív na odľahčenú kratochvíľu a spestrenie. Pridal by som k tomu ešte niečim zaujímavé číslovače a možno tu vznikne celkom milá výstavka bankoviek. No iste, nie každý asi bude chcieť aby ostatní videli konkrétne čísla bankoviek ktoré má v zbierke, ale ja s tým problém nemám. Veď sa obvykle nejedná o žiadne finančne náročné kúsky.
Viem, že niektorí pokročilejší fajnšmekri zbierajú bankovky dokonca na tlačové dosky a podobne, tam som ale ešte nedorástol. Takže čiste pre zaujímavosť, čo som našiel v svojej zbierke. Verím, že aj ostatní nakuknete do tej svojej a dáte sem nejaké pikošky.
Najvyšší číslovač :
1000 Sk 2007 P 9943 1949
Najnižší číslovač :
50 Sk 1993 A 0000 0034
Zaujímavé číslovače :
20 Sk 2001 S 0010 0100
20 Sk 2001 S 0010 0033
100 Sk 2004 U 7770 0077
1000 Sk 1993 A 0000 3033
5000 Sk 1993 A 0000 3535
Ak by to niekoho zaujalo, viem samozrejme pridať foto.

Dnes pri kutraní opäť dva zaujímavé číslovače

1 0

Poker a iné hry…

Editováno: 11.9.2018 17:34

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

1 0

Tak toto sem dočista nepatrí, ale zas škoda nevidieť a keďže na stránke ešte nemáme blog aj na komplet bankovky ČSR, ČSSR… (čím hneď aj provokujem nejakého statočného odvážlivca), šupnem to sem. Veď to iste neurazí.
Dnes, skôr náhodou, som na dlhých potulkách natrafil na takmer kompletnú zbierku bankoviek 20 Kčs z roku 1988. Iste, nie všetky sú v bezchybnom stave, ale zas série H 57 až 84 sú dosť vzácne, takmer ich nevidieť a aj cena je pomerne vysoká. V zbierke chýbajú len dva kusy, série 63 a 81. Inak sú všetky.
Autormi bankovky sú Albín Brunovský, Miloš Ondráček a Václav Fajt.

1 0

Ale vieš o tom že sú už neplatné????

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12461

Nie to som nevedel. No škoda, myslel som že dáme ten poker :-)

0 0

Vzdávam to bez boja.

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Tak som vyhral ten tvoj bank? :-)

0 0

Opäť jeden naozaj zaujímavý číslovač, rozhodne v tej sérii jediný a veľmi symbolický :-)

1 0

Tak pri 500 Sk mám len menšie čísla …418 – 421, 423–426, 439–441 .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 12468

Tu 333 si náhodou neobjavil?

0 0

Asi ani nejde tak o nominál a vyššiu či nižšiu sériu, ako o sériu 2000 k bimilé­niovému roku 2000. Taká kombinácia je pri každom nominále jediná.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 12469

118apo118 napsal:

Tu 333 si náhodou neobjavil?

Ešte som stále v záplave neuprataných papierov , od soboty hlásia skončenie leta tak začnem gruntovať v interiéroch …teraz som hlavne vonku .
Keď nie tak ma budeš musieť zastreliť .

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Tak som si spravil vylet do Stovezatej, navstivil som pritom Aureu a kupil ich novy katalog pap. platidiel. Vyzera velmi dobre, ceny som rychlo preletel a zdaju sa mi aktualne. Kupil som si par beznych veci co sa tyka Slovenska, velky vyber tam ani nemali, v pamati mi este utkvela 1000 Sk seria G/1993 za 3500 Kc a 5000 Sk seria H/1999 za 7000 Kc. Zistil som aj, ze na decembrovej aukcii ma byt zo Slovenska po roku 1993 v ponuke skoro vsetko, vratane najvacsich spekov. Pozeral som, ze aukcny katalog este nie je na nete, tak si musime pockat. Potom som zasiel aj do Antium Aurum v Karline, tam som si kupil katalog minci a co sa tyka bankoviek tak mi tam ponukali balicky po 100 kusov (socialisticke koruny z ponuky CNB), nic ine tam nemaju.

Ceny slovenskych bankoviek su na maxime a je otazkou ako dlho este porastu. V Cesku ich vela ludi nezbiera, dokonca aj niektori co zbieraju Ceskoslovensko vynechavaju aj Slovensky stat. Urcite bude zaujimave sledovat vyvin cien.

0 0

No, niektoré ceny, ak hovoríme konkrétne o bankovkách Slovenska 1993 – 2008, rozhodne nemožno charakterizovať ako reálne, rád by som ich v tých cenách pokúpil po bankových balíčkoch, ale áno, veľmi vydarený katalóg a už aj s nejakým rozpracovaním napríklad niektorých variant perforácií a podobne, čo treba uvítať. Verme, že sa nasledujúce vydania budú držať tohoto trendu. No a ak sa na decembrovej aukcii ukáže skutočne tak široká ponuka slovenských bankoviek, myslím že tam sa už reálne ceny začnú kreovať.

1 0

Klim aukcia 3.11.

Klim ma uz katalog jesennej aukcie, zatial bez fotiek. Ponuka Slovenska je tam slaba a par cien co som poznal boli prehnane uz ako vyvolavacky. Rozdielnu cenu u poloziek 2316 a 2317 som dost nepochopil, zeby jedna bola v stave “N” ako je tam tradiciou a to druhe bolo skutocne N? ?

https://filatelie-klim.com/…1993-2014_62

0 0

u Klima celkom bežné (stav 0 prezentovaný ako stav N). Ak chcete mať istotu žiaľ musíte osobne vidieť.

1 0

Ta ponuka SK bankoviek 1993–2008 je slabá takmer žiadne nižšie nominaly (20,50,100 koruny) okrem bimilenium a archov nič.

0 0

Tu som uvádzal bimiléniovú 500 Sk bankovku z roku 2000 s jedinečným číslom 00002000, ktorá sa v celej áčkovej sérii vyskytuje logicky iba jedna
https://www.cs-mince.eu/…log/show/523?…
No a dnes sa podarilo získať aj o jedno číslo mladšiu sestričku, tak to sem dávam ako zaujímavosť :-)
Obe síce majú stopu po páske, čo sa ale neberie ako vada a v tomto prípade je to i tak celkom jedno.

Editováno: 20.10.2018 16:48
2 0

Aurea 1.12.2018

Aurea uz ma na stranke katalog s obrazkami. Ponuka je to velmi slusna, ale skor Ceskoslovensko, to Slovensko ma sklamalo, cakal som toho viac. Je tam zopar A-ckovych serii, ale tie najvacsie speky, ktore mi boli slubovane sa nekonaju:( Nad 50-kou s podpisom Kovaca len krutim hlavou (uz ma aj prihodenie…), bimileniove chybotlace mi pridu drahe uz ako vyvolavacky (kedysi toho mal Klim kopu a mozno este stale ma), ale tipujem, ze vsetko sa opat preda a budu padat aj rekordy. Mam zopar vyhliadnutych tipov v CSR aj Slovenskom state, tak ak to nevyjde, skusim potom to Slovensko.

https://aurea.livebid.cz/…category/all

A na ebay nedavno koncila 5000 Sk 2003/H dost vysoko, asi kvoli tomu, ze bola v obale a mala 67 bodov, v Amerike a Azii je to velka moda a dobre ohodnotenie dost zvysuje cenu. Podla mna len sposob ako vytiahnut z ludi peniaze, hodnotenia nie su vobec konzistentne a uz som videl aj pripad, kedy ohodnotili falzifikat ako originalnu bankovku, to fakt potesi.

https://www.ebay.com/…202484368342?…

0 0

50 Kcs 1987 chybotlac

Este jedna vec – polozka 2414. ma pobavila, minule ju davali tusim za 4000 Kc, teraz to skusaju za 2000 Kc:) Klim mal toho cele balicky, serie F17 aj F20, predavali sa na Aukre za par stovak, kupil som si jednu aj ja. No, ak to niekto kupi tak zaplati skolne a ma ponaucenie do buducnosti, ked zisti aku ma tato celkom zaujimava chybotlac skutocnu hodnotu;)

0 0

Re: Aurea 1.12.2018
Odpoveď na príspevok č. 12601

No, zaiste každý má svoj názor, do veľkej miery ovplyvnený vlastným zberateľským zameraním. Osobne tiež nepociťujem nejaké čaro pri bimiléniových “chybotlačiach”. Pokiaľ viem, prítlače realizovala na zadanie súkromná firma a aj bez väčšej miery fantázie sa dá predstaviť, že mnohé nevznikli až tak celkom “náhodou”… Navyše je ich také množstvo, že ťažko budú niekedy aspoň čiastkovo skatalogizované a, subjektívne pre mňa, zostanú vždy len zaujímavosťou bez zberateľskej motivácie. Ale, samozrejme, absolútne rešpektujem toto zberateľské zameranie, veď okolnosť, že mňa osobne to “nechytilo” nie je zaujímavé ani podstatné.
Iný pocit mám pri 50 korune s podpismi vtedajšieho prezidenta republiky Michala Kováča, autora návrhu bankovky Jozefa Bubáka a aj rytca z Ba Banknote Ottawa Rona Beckersa. Jednak sa takáto mozaika podpisov vidí len výnimočne a ako pomerne často sa vyskytujú bankovky s podpisom guvernéra, člena bankovej rady a podobne, osobne som nezaregistroval bankovku s podpisom úradujúceho prezidenta. A v tomto prípade akoby podpis na rodnom liste bankovky. Možno ešte treba povedať aj, že pán prezident Michal Kováč už žiadnu bankovku nepodpíše… Ja sám bankovky s podpismi cielene nezbieram, ale zaujímavým podpisom nepohrdnem, najmä ak má historické či iné súvislosti. Naviac si osobne dobre pamätám dobové súvislosti funkčného obdobia prvého prezidenta SR Michala Kováča a tiež viem, že jeho život bol až do roku 1989 úzko spätý s bankovníctvom, následne bol ministrom financií atď. Pre mňa má teda tá bankovka inú, historicky emocionálnu hodnotu a bez mučenia sa priznávam, že ten príhod, ktorý Vám vyvolal krútenie hlavou, je môj :-)
No a na záver, čo sa týka ponuky slovenských bankoviek, je zrejmé, že ich jednoducho niet, tí čo majú, púšťať (možno zatiaľ) nechcú, ani renomované aukčné domy “skladové zásoby” nemajú a v aukciách sa umiestňujú aj bankovky v stavoch, ktoré by si donedávna “neškrtli”. Ale je veľmi predčasné toto nejak celkovo hodnotiť, nie len jesenné a následne jarné aukcie, či ďaľšie vydania notafilických katalógov, ale aj reálny pohyb, dopyt, ponuka… v reálnom živote na burzách a priamych obchodoch, podľa môjho názoru, ukážu zreteľný a objektívny trend.

Editováno: 10.11.2018 09:07
2 0

Korlen, ako sa vravi kolko ludi, tolko chuti. Jednou vetou odbocim od temy – pre mna je K. len jednym z darebackej particky HZDS, ktora narobila Slovensku obrovske skody a nebyt volieb 1998, nemali by sme ani vstup do EU v roku 2004, ani mosty a okna v penazenkach v roku 2009. Tym nevravim, ze ti co prisli po nich boli super. Z historickeho hladiska je to ale pomerne zaujimave, viem si predstavit ze po bankovke Slovenskeho statu s Tisovym podpisom by bol takisto dopyt, to by bola ale ovela vacsia rarita, vtedy asi nikoho nenapadlo sa tam podpisat. Sam mam kdesi v zbierke jednu anglicku librovu bankovku s podpisom hlavneho pokladnika (kedze na kazdej je jeho vytlaceny podpis tak je tam podpisany dvakrat), ale to mam len ako taku zvlastnost.

0 0

Ale áno gnar, každý má právo ako na svoj zberateľský názor, tak aj politický, ktorý sem ale veľmi nepatrí. Na hodnotení prvého prezidenta SR by sme sa asi nedohodli, neviem nakoľko ste pamätník reálnych udalostí, ale to opäť nie je podstatné. Pre mňa je emocionálne zberateľsky motivujúci moment, že na prvej bankovke novovzniknutej republiky (do obehu 29.8.1993) je podpis prvého a úradujúceho prezidenta tejto republiky. Historicky zaujímavé, pre mňa príťažlivé a zaujímavé. Nie že by sa ma to nejako dotýkalo, ale o povedzme 50 rokov to bude zas trochu iná káva…

2 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 713 )

Partneri

Reklama