Dnes je sobota 27.7.2024 - 11:46:33 22 užívateľov online - neprihlásený

10 a 20 koruny FJ I. - aktuálny stav a predpoklady vývoja

Tento blog zakladám na základe viacerých otázok, zväčša začínajúcich (ale nie len), zberateľov i pre veľmi zaujímavú situáciu, podľa mňa, okolo týchto krásnych mincí. 10 koruny FJ I. sa tešia dlhodobo mimoriadnej obľube medzi zberateľmi, jednak pre svoje čaro, cenovú dostupnosť, ako aj donedávna ich dostupnosť na trhu. Na túto tému sme viedli diskusie často krát už v minulosti na iných portáloch a názory sa rôznili. Veľká časť zberateľov bola názoru, že 10 korún FJ I. je na trhu také množstvo, že s výnimkou tzv. nedostupných ročníkov (1895 KB a 1915 KB) a vzácnejších (1896, 1913 a 1914 všetky KB, prípadne ešte jubilejnej 1908) sa nemá cenu nijako vzrušovať a tieto mince sú odsúdené na kopírovanie trhovej ceny zlata plus nejaké tie % podľa stavu. Druhá skupina, ku ktorej som patril aj ja, mala skôr názor, že tieto mince sa postupne vytrácajú z trhu a stále väčší problém je získať ich v nadštandartnej kvalite, čo bude mať za následok tlak na tieto mince z pohľadu dostupnosti a následne logicky aj ceny. Iste si všetci pamätáte, že pred nie tak dlhým časom ste si otvorili napríklad české Aukro a mohli ste medz 10 korunami vyberať do bezvedomia. Dnes tam je zopár kúskov zväčša najbežnejších ročníkov a v smutných stavoch. Mám osobnú skúsenosť pri uzatváraní sady, že niektoré ročníky v naozaj slušných stavoch si vyžadujú už značnú trpezlivosť, diplomaticky povedané. Ďaľším aspektom hodným zreteľa je objektívny fakt, že v poslednom období niektoré 10 koruny (aj 20 koruny, ktorých sa to rovnako týka, len nechcem priveľmi skomplikovať tému) v stavoch aUNC doslova trhali cenové rekordy a dosiahli aj dvojnásobnú cenu oproti najvyššej katalógovej cene. Takýchto znakov smeru vývoja je viacero. Všimol som si napríklad, že v nastávajúcej aukcii M&Ch, dokonca ani eLive aukcii nie je jediná 10 koruna. Neviem a reálne dôvody môžu byť aj inde, ale zatiaľ sa osobne domnievam, že sa do tejto aukcie nepodarilo zabezpečiť tieto mince v dostatočnom rozsahu a najmä kvalite tak, ako si aukcia tejto úrovne žiada.
Ak vezmeme do úvahy, že 10 a 20 koruny sú všeobecne veľmi rozšírene zbierané, že za obdobie od ich vzniku, teda 124 až 101 rokov sa ich nespočetné množstvo zničilo, že sa dá len odhadovať osud ďaľšieho veľkého množstva týchto mincí cez obe svetové vojny, ďalej, že sa pôvodne jednalo o celkom bežné obeživo a tak sa aj používalo, mincí v ešte zbierkových stavoch sa dochoval len zlomok. Pamätníci a lepšie informovaní vedia, že napríklad v deväťdesiatych rokoch chodili do Viedne nakupovať 10 koruny rumunskí obchodníci doslova na kýble a ich koniec sa dá len domnievať, že v tom čase sa z rovanakých zdrojov zháňal nedostatkový materiál do zlatníckych dielní..
Ja vidím ďaľšiu súvislosť aj v tom, že po páde investičného zlata v pokrízovom období, sa mnohí investori a v niekoľkých vlnách, rozhodli pre predsa istejšiu pôdu – numizmatiku, kde napríklad pri 10 a 20 korunách FJ I. je podobné riziko zminimalizované na celkom inú úroveň. Títo “investiční zberatelia” (tento názov sa celkom ujal) často nemajú finančné obmedzenia a nekupujú jednu – dve mince zo sady, ale hneď celú sadu, alebo sady a tieto sa na dlhú dobu skryjú v ich trezoroch, teda sa z trhu stratia. A kupujú bez ohľadu na ročníky a niekedy aj stav, ak nemajú dobrých poradcov, takže popri vzácnejších ročníkoch o ktorých som písal vyššie, sa na dlhú dobu odporúčajú aj perspektívne ročníky (podľa mňa všetky KB do roku 1903 plus 1912 a rakúske 1896 a 1909 Schwartz) a aj celkom “bežné” ročníky (1903 KB – 1911 KB a rakúske, podľa mňa, mimo 1896 a 1909 Schwartz). Pozornejší zberatelia si tento trend samozrejme všimli a tiež tieto mince držia v predpoklade tlaku na cenu a nevracajú ich na trh.
Suma sumárum, bude rozhodne zaujímavé túto situáciu a vývoj sledovať. Pôvodne som chcel napísať len krátku úvahu a úvod blogu, ale trochu to ušlo, aj keď som sa usiloval byť stručný, ale táto téma je tak široká, že by sa dalo písať ešte dlho. Chcem ešte povedať, že vyššie napísané sú moje osobné postrehy a nijako ich nikomu nevnucujem. Je ľahko možné, že mnohí budú mať iné skúsenosti a názory na stav a prognózy. Ale práve preto, že je to veľmi vďačná, a aktuálne aj populárna, téma som založil tento blog a verím, že sa vyjadríte viacerí.

Komentáře

Re:
Odpoveď na príspevok č. 8040

Korlen napsal:

Prinášam pozitívnu správu pre všetkých zberateľov, ktorí majú v obľube obdobie R-U monarchie, konkrétne obdobie od roku 1835 – 1918, teda obdobie Ferdinanda V., Františka Jozefa a poseldného panovníka monarchie Karola I. Dnes som mal stretnutie s pánom JUDr Stanislavom Valovičom, všetkým dobre známym zberateľom a autorom numizmatických katalógov. Témou rozhovoru bola samozrejme numizmatika všeobecne a konkrétnejšie rakúske aj uhorské 10 koruny, niektoré 20 koruny a ďaľšie mince vyššie spomenutého obdobia. Čo je ale podstatné, v rámci tejto konzultácie som sa dozvedel, že pán Valovič pripravuje nový katalóg, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta už v marci. Táto informácia je veľmi potešujúca, pretože pri súčasnom pomerne búrliom vývoji je potreba aktuálneho katalógu vysoká. Posledné vydania obdobných katalógov, či už pána Valoviča či Novotného, sú z roku 2012, odkedy sa mnohé zmenilo. Novšie je vydanie katalógu pána Frühwalda, ktorý je, podľa môjho názoru, “šitý” skôr pre trh a podmienky západnej Európy. Je hodné uznania, že pán Valovič pristupuje v príprave nového katalógu skutočne zodpovedne a osobne konzultuje jednotlivé oblasti s viacerými ľuďmi, ktorí majú k danej téme čo povedať, poznajú situáciu na trhu, výskyt jednotlivých ročníkov i ceny. To znamená, že pripravovaný katalóg by mal reálne a aktuálne odzrkadľovať situáciu na trhu a nebude tvorený takpovediac od zeleného stola bez kontaktu s realitou. Dozvedel som sa tiež, že v novom katalógu budú jednotlivé mince a ročníky zaradené do šiestich stupňov vzácnosti, čo bude skvelou pomôckou. Osobne sa na nový katalóg úprimne teším.

Ohľadom tohto novopripravovaného katalógu prinášam aj ja pozitívnu informáciu priamo od p. Valoviča a to, že katalóg je už v tlači a onedlho uzrie numizmatické svetlo.

Editováno: 14.3.2017 16:08

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Denné tiež ?

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9029

… kľudne aj slnečné, ledkové, žiarovkové, sviečkové, poprípade aj ultrafialové.
Ak by si mal s nejakým problém – napíš – vyriešime :P

Editováno: 14.3.2017 17:25

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Tak nový katalóg FJI. je už dostupný, veľmi oceňujem snahu p. Valoviča, hlavne so značením vzácnosti a samotné ceny – už ako sa hovorí, tie su aktuálne v čase prípvavy.

Každopádne je perfektne spracovaný a nastolil nový cenový prehľad hlavne tým, co nechodia k reálnym obchodom a listujú len katalógy :-D

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Pri dnešnej poaukčnej “kocovine” ešte jeden pokus o vylepšenie nálady. Je zrejmé, že ešte aj dnes sa dajú objaviť desať korunky Františka Jozefa, ktoré stavom iste neurazia. Pri podobných stavoch už veľmi preberať v ročníkoch asi ani nie je múdre…
O cenách písať nechcem, ako som v úvode uviedol, má to byť antidepresívny pokus :-)

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9376

Pokus o vylepšenie nálady? Ako komu – no mne si ju skôr zkormúil, ale aspoň si zachránil popár krásnych kúskov.

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Na dnešnej, skromnejšej, veľkonočnej burze v TN, sa dalo natrafiť aj na razbu pre Artex, 10 koronu 1892 u.p. (foto), čo je pomerne zriedka sa vyskytujúca razba. Pri počte kusov podľa Adamovszkého – 6880, to nie je nijako prekvapujúce, ak si navyše uvedomíme, že tieto razby všeobecne boli určené pre zahraničné trhy a pokiaľ viem, v Maďarsku si ich mohli kúpiť iba valutoví cudzinci na hoteloch. Cena bola 350 eur, čo považujem za uspokojivé pre obe strany.
Stretol som aj aktuálne už dosť výnimočný ročník 1914 KB a navyše v skutočne veľkonočnom stave. Obchod prebehol za, bez pár eur, tisícku, čo ale pri tom stave bola cena, podľa mňa, viac ako primeraná. Spravodajské foto zatiaľ nemám.

Editováno: 15.4.2017 18:48
1 0

Veľmi pekná.

0 0

Dnes na KE aukcii odišla 10 koruna KB 1913 za 240+%

Si vis pacem, para bellum. Acta non verba.

0 0

Sú dni, kedy sa zberateľské srdiečko poteší. Napríklad keď sa podarí získať 10 koronu FJ v takomto stave (foto) i keď sa jedná o bežnejší ročník. Na druhej strane napísať o 10 korune Františka Jozefa že je bežnejší ročník, sa stále viac vzďaľuje realite. Okrem toho sa jedná o prvý ročník, ktorý nie len že najdlhšie obiehal, ale ako nová mena išiel takpovediac z ruky do ruky a málo kedy sa 1892ka vidí v nadštandartných stavoch. No aj cena bola primeraná, 250 eur. Čo ale pri tomto stave považujem za príjemné.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9584

Skutočne trezorový kúsok, Gratulujem.

Si vis pacem, para bellum. Acta non verba.

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 9584

nádhera ;)

myslím, že v aukcii by išla aj vyššie, teda aspoň u mňa si zaslúži ohodnotenie

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: Re:
Odpoveď na príspevok č. 9586

No, priznám sa, ak by mi pán povedal 300, veľmi by som to nekomentoval a pristal. Pretože môžeš zobrať do vrecka 300 eur a vybrať sa takýto kúsok kúpiť, ale asi sa vrátiš s peniažkami domov, pretože ho nenájdeš. A nakoniec ho kúpiš ani nie v takom stave a za ešte viac o pol roka, o rok…

0 0

10 Korona 1896 KB

… cena cez 500€ je celkom dosť, no v tejto dobe už aj reálne

https://www.numizmatik.eu/…runa-1896-kb

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Re: 10 Korona 1896 KB
Odpoveď na príspevok č. 9662

Nie tak dávno bolo ešte 300 celkom dosť :-)

0 0

I keď sa v úvode blogu píše aj o 20 korunách Františka Jozefa, doteraz sme sa im veľmi nevenovali, čo je myslím škoda, pretože aj 20 koruny FJ sú široko zbierané a ich zberateľský aj cenový vývoj je prinajmenšom rovnako zaujímavý ako pri 10 korunách. Najlepší je vždy asi príklad zo života. Pred pár rokmi som mal možnosť kúpiť rakúsku 20 korunu 1913 v slušnom stave za 3000 eur. Tá cena sa mi zdala privysoká a nevzal som ju. Dnes táto 20 koruna na 10000 eurách iba začína…
Ale sú tu aj ďaľšie “forsážne” ročníky s ktorými sa možno zväčša stretnúť už len v aukciách. Napríklad rakúske od roku 1898, tu najmä 1900, 1901, oba ročníky 1909, z nich zas najmä Schwartz, 1911, 12, 14 či 16 s novým znakom. Ročník 1916 so starým znakom je už zas iný level. Tu je potrebné spomenúť aj jubilejnú 20 korunu 1908, ktorá už bežne na aukciách preskakuje 1000 eurovú hranicu. Nemusia to byť zas až tak veľkí pamätníci, aby si pamätali, že pred cca 5 rokmi sa dala táto minca v slušnom stave lúpiť za 280 – 300 eur a pred cca dvomi rokmi za 400 – 450 eur.
Kremnické zas viac či menej všetky po roku 1907 ( kde 1907ka už atakuje 5000 eurovú hranicu, ak hovoríme o nadštandartnom stave), včetne neskoršej razby 1914ky so znakom Bosny z roku 1946.
Keďže si myslím, že téma 20 korún FJ zaujíma mnohých a je zbytočné k nim zakladať nový blog, upravil som len názov tohoto, aby bolo zrejmé, že aj 20 koruny FJ, ako najbližší príbuzní 10 korún, tu majú svoje miesto a príspevky k nim sú vítané.
Tak dnes len na ilustráciu 20 koruna 1912 bz, ktorá sa zobchodovala tesne pred víkendom.

Editováno: 15.5.2017 14:58
0 0

Občas sa stále podarí objaviť (a uchmatnúť) ešte nejakú 10 korunku Františka Jozefa v krásnych stavoch. Iste, na oboch by sa našli drobné problémčeky, ale nedúfajme že by sme niektoré z týchto mincí našli v stave UNC. Nie len podľa mňa, v stave UNC táto minca neexistuje. A stále menej sa dajú zohnať aj 10 koruny v goodEF – aUNC. Stretávam sa skôr často, a nie len ja, so situáciou, kedy si majiteľ myslí a tvrdí, že má stav aUNC/aUNC, no pri obhliadke sa ukáže, že stav je objektívne o dve či tri stupne horší a občas nedosahuje ani stav EF.

Editováno: 4.11.2017 15:48
0 0

Aktuálny stav 20 koron KB 1892 – 1916 …na potešenie srdca . Tá druhá prázdna kazeta ma trápi …keby niekto nevedel čo s 1907, 1913 a 1916 B tak sem s nimi..už som písal Ježiškovi. Odpísal že mi požičia z penzijného fondu.

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Tak dnes sa mi podarilo zohnať tri rakúske 10 koruny v uspokojivých stavoch, ktoré som tu aj dopytoval
http://www.cs-mince.eu/…em/show/1185
Ježško si ma teda môže škrtnúť, lebo inak by sme, ako píše často náš spoločný kamarát, jedli miesto vianočného kapra suché rožky :-)
Ceny boli donedávna nemysliteľné, ale kto ste sledovali posledné aukcie, ešte celkom radostné.

0 0

Dnes som si takmer cvrkol do gatí, ja veľmi tieto skafandre na minciach nemusím, jeden nikdy nevie, je to trochu ako kinder vajíčko. No ale 10 koruny FJ v krabičkách od NGC som ešte nevidel, navyše bežné rakúske ročníky 1910 a 1911. Možno to nie je tak výnimočné, naozaj neviem, ale zdalo sa mi to minimálne vtipné. Firma uvádza stavy MS 65 a MS 64. A blbo sa to strká do albumu…

0 0

Mám omnoho radšej takto vyzlečenú slečnu. A treba povedať, že veľmi vydarenú slečnu, vidno že ju šetrili. Nestretne sa každý deň. Navyše z prvých ročníkov, ktoré sa ešte menej vyskytujú v takýchto stavoch.

0 0

Je na predaj? :)

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 11225

Nie, takéto mňamky dlhodobo ubytujem. Je to už starenka, má 123 rokov, nech si odpočinie :-)

0 0

Re:
Odpoveď na príspevok č. 11225

Tie skafandrové pôjdu z domu. Ja by som ich musel rozbaliť, takto je to bŕŕŕŕ. Jednu si vyberá známy na narodeniny a dve čo zostanú vezmem so sebou na nadchádzajúcu burzu do TN. A využijem príležitosť, vymením obe za dukát FJ I. 1875 čo dopytujem. Jediná podmienka, stav 0/0.

0 0

Ešte že som sedel …

https://www.ma-shops.com/…br/item.php5?…

http://www.cs-mince.eu/forum/category/show/197 = OSVETA, ALEBO AKO SA NENECHAŤ DOBEHNÚŤ.

0 0

Za tolko sa predala? Alebo niekto tolko pozaduje iba? Ono je aj rozdiel pohladu bezneho slovaka a nemca… ja som bol cez vikend v rakusku a stvrťka chleba tam stála presne 4eurá – je to veľa alebo akurát? Asi zalezi z ktorej krajiny nato človek nazerá…

0 0

Kto nie ste zavesený na prebiehajúcej aukcii M&Ch, dejú sa veci, pred chvíľou (okrem mnohých ďaľších šokoterapií), rakúska 20 koruna 1913 – 16000 eur +%. Rakúska 20 koruna 1916 so starým znakom – 40000 eur +%. Rakúske skúšky 10 korún 1892 – 95 a 90000 eur +% a skúšky 10 koruny 1893 – 50 a 40000 eur +%.

1 0

Po tej prvej som poľoval no pozerám že mám slepé náboje.

Inteligentní ľudia sa snažia problémy riešiť , geniálni sa ich snažia nerobiť . " Albert Einstein"

0 0

Žádost o pomoc

Žádám přítomné znalce ražeb FJI o pomoc s identifikací značky (punce), který jsem objevil na líci 10 koruny FJI 1896.
Pouze podotýkám, že se nejedná o dodatečné doražení, jelikož na minci není ani náznak prohlubně. Tato značka (punc) musel vzniknout již při ražbě. K posouzení přikládám několik ne příliš kvalitních fotografií, ale snad to bude k identifikaci stačit.
Děkuji

0 0

FJ I., Zlatá 10 Korona 1909, typ Schwartz

Jedna otazka na skusenejsich kolegov! Viete mi niekto seriozne objasnit, kde sa zrazu zoberie lot 100 ks vzacnejsej varianty 10 koruny 1909 typ Schwartz? Na jednej nemenovanej platforme predaja sa objavila ponuka na predaj tohto lotu so 100 kusami za 3/4 Miliona CZK!!!
Je to novorazba? Alebo???

Editováno: 21.1.2022 11:33
0 0
Kontaktný formulár

Administrátori: Ivan, Jan

Moderátori: Korlen, majo2291, michal bb, Ševci

VIP partneri: 118apo118, Caesar, minca1, Radek, rudi2, sparky, trobo

Seznam registrovaných uživatelů ( 729 )

Partneri

Reklama